top of page
  • Patrick Ellman

Auschwitz- Birkenau

Auschwitz är egentligen namnet på den polska staden Oswiecim som ligger cirka 60 km utanför Krakow och det tar cirka 1,5 timme att köra dit från Krakow.

Auschwitz var nazitysklands största koncentrations och förintelseläger och var verksamt mellan 1940–1945.Över 1,3 miljon människor deporterades till Auschwitz och av dessa dog 1,1 miljon människor och 90 % av dem var judar.

Hur åkte vi dit?

Vi bokade denna utflykt med företaget https://www.getyourguide.se/krakw-l40/auschwitz-birkenau-heldagstur-fraan-krakw-t54910/ och vi betalde cirka 280 kronor/ person och då ingick transfer från Krakow och guide under hela utflykten som varade i runt 7 timmar, dock ingår ingen mat.

Det är 7 timmar av emotionella känslor om hur man verkligen kan behandla människor på detta sätt och detta är något som du alltid kommer att bära med dig i livet.

Mer fakta om Auschwitz finns att läsa på http://auschwitz.org/en/.

Fakta om Auschwitz I

Fakta om Auschwitz I: i början av 1940 gav SS-chefen Heinrich Himmler order om att ett koncentrationsläger skulle upprättas vid staden Auschwitz (Oswiecim) i det ockuperade Polen. Lägret som senare kom att kallas Auschwitz I eller Huvudlägret, öppnades den 20 maj 1940. Till en början var de flesta fångarna polska politiska motståndare, men snart sändes fångar från många europeiska länder och Sovjetunionen dit. I slutet av 1941 inrättades en gaskammare, som främst användes för experiment på mindre grupper av fångar. Här gjordes de första försöken att gasa ihjäl människor med Zyklon-B. Offren var sovjetiska krigsfångar. Källa levandehistoria.se

I Auschwitz I känner du verkligen historiens vingslag som ger dig en kraftig käftsmäll till eftertanke för här får du verkligen se allt, när du har gått igenom säkerhetskontrollen så kommer du ut på en gård och där ser du den berömda skylten ”ARBEIT MACHT FREI” vilket betyder arbete ger frihet, vilket dom verkligen trodde på när de kom hit.

Den välkända porten.

  1. Du kommer verkligen att få besöka allt, du kommer att få se hur förvaringshusen ser ut och hur de bodde här under tiden.

Så här ser husen ut i Auschwitz.

Så här sov dem,

  1. Du kommer att få besöka museum som ligger i en av byggnaderna och här kommer du att få se tillhörigheterna som de intagna hade blivit berövade på, vilket gjorde en sorgsen att se. (barnskor, matlådor etc.)

Alla fick lämna sin skor innan de gasades ihjäl.

De tog även och samlade ihop muggar och porslin och andra tillhörigheter.

  1. Du kommer att få se vakttornen och de höga försvars staketen med taggtråd som omger hela området, vilket gör att du kommer få perspektiv på hur det kunde vara här.

Dubbla staket och vakttorn så ingen skulle kunna rymma.

  1. Du kommer även att få se och gå in i gaskammaren men som sas vara en dusch till de intagna.

så här ser en gaskammare ut och dem låste dörrarna Ochs edan så släppte de ner den giftiga gasen Zyklon -B genom ett hål i taket….

..för sedan hamnade man i förbränningsugnen.

Fakta om Auschwitz II och Birkenau

Fakta om Auschwitz II eller som det även kallades Birkenau i oktober 1941 upprättades ytterligare ett lägerområde, tre kilometer från huvudlägret. Det fick namnet Auschwitz II eller Birkenau, uppkallat efter den polska byn Brzezinka där det byggdes. Birkenau var stadens namn på tyska. Lägret fungerade som förintelseläger, med fyra större gaskammare och krematorium.

Birkenau byggdes hela tiden ut och blev det största lägerområdet, med över 250 baracker och byggnader. Auschwitz I och II (Birkenau) drevs av SS, med Rudolf Höss som kommendant. Den största andelen av fångarna var judar, som kom från alla de tyskkontrollerade länderna. I början av 1943 inrättades en särskild lägerdel för romer. Dit deporterades omkring 23 000 romer. Källa: levandehistoria.se

När du har gått runt och sett allt på Auschwitz I så åker du sedan 3 km till Birkenau och där kommer du att se den enormt stora röda tegelbyggnaden som tågen åkte igenom och stannade på andra sidan.

Snälla jag såg många personer som tog selfies vid denna byggnad och jag tyckte det var så osmakligt så undvik gärna det!

Här kom tågen och den röda tegelbyggnad är den stora administrationsbyggnaden.

När du har gått in i entrén så kommer du att komma ut på andra sidan byggnaden och här kommer du se en gammal godsvagn som de deporterade transporterades i och efter att de fått gå ur godsvagnen så delades de upp, familjer splittrades och friska män- som kunde arbeta fick gå åt vänster- överlevde, för stunden och de flesta kvinnor, barn och äldre fick gå till höger, till gaskammaren.

Så här transporterades folket till Birkenau.

Du kommer att få se resterna av en gaskammare, den sprängdes innan tyskarna lämnade vi krigsslutet men du får en bra uppfattning om hur det såg ut och gick till.

En söndersprängd gaskammare.

Så här såg en gaskammare ut.

Du kommer även att få se och få en uppfattning om hur de bodde och hur de var bevakade bakom höga stängsel och vakttorn det måste ha varit en fruktansvärd upplevelse, för de måste ha haft en känsla om vad som skulle hända med dem.

En del av staketet som går runt hela Birkenau.

Så här bodde dem, och enligt guiden så låg dem runt 3-4 personer i varje säng.

med denna bild så får man en mer realistisk bild av hur det var och hur smutsigt det var och det fanns inga speciella toaletter där man fick göra sina behov utan det var bara att sätta sig i ett hörn.

Mina personliga tips

Utflykten varar i 7 timmar och det är ett hektiskt schema så ät en bra frukost och ta med dig vatten och frukt eller annat tilltugg för det är intensivt, det finns dock tillfälle för att äta men om man är sen så blir det tight om tid för man vill verkligen gå runt och se på allt.

Snälla! Ta inga selfies någonstans för det passar sig inte och det gjorde mig illamående när jag såg folk göra detta. Reflektera istället och undrar du om något så fråga guiden för dem är verkligen mycket kunniga och tillmötesgående.

4 visningar0 kommentarer

留言


bottom of page