top of page
  • Patrick Ellman

Basel

Basel som ligger vid gränsen till södra Tyskland och Frankrike är Schweiz tredje största stad efter Zürich och Geneve.

Basel är en kulturstad med över 30 olika museum

Basel har runt 200 000 invånare där floden Rhen rinner igenom staden.

Det finns gott om konst i staden…

..i alla dess former.

Valuta

I Schweiz använder man sig av valutan Schweizerfranc (CHF) och du kan även betala med den i Liechtenstein och i den italienska enklaven Campione d’Italia som även den ligger i Schweiz.

På 1 franc går det 100 rappen.

Jag brukar räkna på att för 1 Schweizerfranc så kostar det 10 sek (10,18 sek)

Så för 100 sek får du 100 CHF.

Du kan betala med kort på de flesta ställen.

Att resa till Basel

Om väljer att flyga till Basel så går det direktflyg från både Stockholm och Köpenhamn till Basel Mulhouse Freiburg flygplats för mellan 700–1200 sek.

Vi tog bilen från Sverige och gjorde ett stopp i Basel på väg ner till Spanien och det tog oss runt 12 timmar att köra de 120 milen från Malmö ner till Basel. och stoppet I Basel blev ingen besvikelse.

När du kör på vägarna i Schweiz så behöver du köpa ett årskort innan du kör in i landet men om du endast ska till Basel som ligger några km söder om gränsen så behöver du inte köpa detta årskort om du väljer att köra ut från Schweiz mot Tyskland.

Om du väljer istället att köra igenom Schweiz istället så måste du köpa detta årskort som kostar 38 € /år och detta måsta sitta fast i framrutan på förarsidan.

Här närmar vi oss Schweiz och staden Basel som ligger nära gränsen mot Tyskland.

Att ta sig från flygplatsen till centrum

När du väljer att flyga till Basel så kommer du att landa på Basel-Mulhouse Airport eller Euroairport (EAP, BSL eller MLH) som den också kallas som ligger cirka 6 km nordväst om Basel, alltså i Frankrike.

Läs mer om flygplatsen på https://www.euroairport.com/fr/

Det snabbaste sättet att ta sig till Basel är att ta taxi och det tar cirka 12 minuter och kostar runt 40 CHF (ca 407 sek)

Om du väljer att åka kollektivt så är buss ett bra alternativ och ta då buss 50 som avgår var 10-15:e minut och det tar cirka 18 minuter att ta sig till Basel centralstation

Det kostar 4,70 CHF (ca 47 sek) för en enkel biljett för vuxna och 3,10 CHF (ca 31 sek) för barn mellan 6-16 år.

OBS

När du checkar in på ditt Hotell i Basel så kommer du att få ett kort som berättigar dig och ditt sällskap till gratis kollektivtrafikresor i Basel så köp ingen t/r resa.

Att ta sig runt i Basel

Då Basel är väldigt lätt att ta sig runt i till fots så kan du upptäcka staden lätt men om du är trött så är det ju bara att hoppa på spårvagnen eller bussen för du har ju gratis kollektivresor om du bor på hotell i staden.

Kollektiv trafiken är gratis i staden om du har bokat ett hotell rum.

Hotell i Basel

Det finns runt 200 olika hotell i diverse priser och klasser men ett som vi bokade ock var mycket nöjda med är ett hotell som heter Hotell Spalentor **** och ligger precis utanför den gamla stadsporten Spalentor, Hotellet har tillgång till Parkering 200 meter från hotellet och vi betalde cirka 100 € inklusive parkering och frukost för en natt i ett dubbelrum för 2 personer på www.booking.com

Läs mer om hotellet på https://hotelspalentor.ch

Vårat hotell rum i Basel

Att upptäcka i Basel

Basel är en mycket dyr stad så som övriga Schweiz är så här kan pengarna rinna iväg snabbt men jag ska tipsa dig om saker som man kan göra i Basel.

Spalen gate är en gammal stadsport in till staden som var färdigställd år 1474, år 1300 så bestämdes det att staden skulle omges av en mur och runt muren fanns det totalt 40 torn varav 7 stadsportar men Spalen gate är den enda kvarvarande stadsport. Värt ett besök som man kan besöka och den är gratis.

Spelen gate är en gammal stadsport.

Rathouse eller Basel cityhall som den också kallas för ligger vid Marktplatz i de centrala delarna av staden. Rathouse är en 500 årig gammal byggnad i Gotisk stil som verkligen sticker ut från mängden med sin röda färg och diverse målningar som pryder hela byggnaden. Byggnaden är öppen för besök måndag till fredag mellan klockan 8–17.

Rat house sticker verkligen ut från mängden.

..och byggnaden är verkligen vacker med sina målningar.

Katedralen i Basel eller som den egentligen heter Basler Münster är en Katedral från 800-talet och den ligger i närheten av floden Rhen på Münsterplatz, Katedralen är byggd i gotisk still med två tvillingtorn som du kan klättra upp för och då på toppen får du en fantastisk utsikt över staden.

Lägg märke till utsmyckningarna som är runt kyrkan.

Katedralen är mycket vacker och du kan gå upp i tornen för att få en överblick över staden.

Lägg märke till utsmyckningarna som finns på katedralens utsida.

Tinguely-Brunnen är en mycket annorlunda fontän med mekaniska skulpturer som drivs då det finns pumpar under dem så att vattnet flyttar på skulpturerna och detta var en rolig upplevelse och passar alla, vuxna som barn.

En mycket annorlunda och intressant fontän.

Om ni går över Mittlere Brücke som är en gammal bro från 1226 som förbinder det gamla Basel med det nya Basel och under bron så rinner floden Rhen igenom staden och här händer det mycket aktiviteter under sommaren såsom simning i floden och här på andra sidan floden så finns ett flertal restauranger och barer och det är mysigt att promenera utefter floden.

Vill du veta mer om vad du kan göra i Basel så läs mer på https://www.basel.com/de

Bron går över floden Rhen och förbinder staden.

Mina personliga tips

Om du har möjlighet och tid så ta en utflykt upp till Glaciärerna som ligger cirka 1 timme från Basel, det finns dagsturer som kostar runt 1000 sek för att komma upp till Glaciär express och då kommer du upp till 2203 meter över havet och kommer att besöka Ober alppass, vi hade dock inte tid för detta men vi hörde av andra besökare att detta var deras höjdpunkt under deras besök i Basel.

Basel är en mycket dyr stad och det finns gott om bra och fina restauranger på andra sidan floden och vi hittade en restaurang som vi kan rekommendera er och den heter Krafft Basel Restaurant och de har en uteservering precis vid flodpromenaden och härifrån har du en fantastik utsikt både mot staden och mot bergen men smakar det så kostar det; en förrätt går på runt 20 CHF (ca 200 sek) och en varmrätt gick på runt 40-50 CHF (ca 400-500 sek) och en dessert kostar runt 20 CHF ca 200 sek) men det är hög klass på maten för det är en Guide Michelin restaurang du besöker om du går hit och det finns gott om dem i staden. Vår middag för 2 personer inklusive ett glas vin och en öl gick på totalt runt 2000 sek vilket var dyrt, anser vi.

Det finns gott om goda desserter i staden

Läs mer om restaurangen på https://www.krafftbasel.ch/en/restaurant/

4 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page