top of page
  • Patrick Ellman

Berlin

Berlin är Tysklands huvudstad och är dess folkrikaste stad och har 3,7 miljoner invånare.

Berlin som en gång var en två delad stad fram till Berlin murens fall har nu blivit en av Europas mest kända och besökta städer genom sitt kulturella och historiska arv.

Berlin är ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum i Europa

Flyga till Berlin

Det är ett flertal flygbolag som flyger till Berlin och det tar mellan 1-2 timmar beroende på vart du flyger ifrån i Sverige och priserna varierar från 300 – 1500 kronor beroende på flygbolag

Ta sig från flygplatsen in till Berlin centrum:

När du flyger till Berlin kan du hamna på två olika flygplatser:

Tegel ligger ungefär 8 km utanför Berlin centrum och ska du till östra delen av centrum ta du buss ”TXL Express” ,ska du däremot till väst centrum väljer du buss nummer X9. Båda bussarna kostar 2 €.

Taxi kostar ca 15€ och resan tar mellan 20- 30 minuter

Landar du på Schönfeldts flygplats med bland annat norwegian så hamnar du ca 18 km söder om Berlin och här tar du bäst snabbtåget ”Airport express” som tar ca 30 minuter direkt in till Hauptbahnhof, Centralstationen och resan kostar 3,30€

.

Hotell i Berlin

Det finns ett mycket rikligt utbud av hotell i Berlin med varierande priser.

Vi har bott både på Melia Berlin hotell **** som ligger i centrum nära floden spree. och inte mer än 100 meter från tågstationen Friedrichstraße, pris ca 3500 sek för en weekend.

Ett annat alternativ är Novotel Berlin Mitte **** som kostar ca 2500 kr för en weekend

Tunnelbanan ligger 300 meter från hotellet och alexanderplatz och potsdamer platz ligger bara 10 minuters resa bort.

Att ta sig runt

Då vi gillar att promenera runt på våra resmål då man upptäcker helt nya saker som inte är med i diverse guideböcker.

I Berlin kände man historiens vingslag när man gick runt ,för i asfalten har de märkt upp med tegelstenar vart muren har funnits och stannar man upp ibland så får man perspektiv på det hela.

Det finns ju andra alternativ såsom spårvagn och buss och vill du ha det billigt så kan du skaffa ett ”Berlin welcome card” som kostar från 20€ för 1 vuxen och 3 barn mellan 6-14 år på samma kort och då berättigar det gratis kollektivtrafik och entreen till vissa museer, detta kort kan bokas på nätet innan ankomst på www.visitberlin.de

Att upptäcka

Oj oj det finns extremt mycket att se i Berlin om du aldrig varit här, detta är en stad som man ständigt vill återkomma till, jag ger er ett axplock om vad man kan upptäcka i Berlin.

Brandenburg tor är signumet för Berlin, denna byggnad är med på de flesta bilder från Berlin. Den är byggd 1791 och var gränsen mellan öst och västtyskland

Reichstag ligger ett stenkast från Brandenburg tor. och är som det låter tysklands riksdag som håller till här, du kan komma in här och vandra runt i byggnaden och komma högst upp i glaskupolen som omger byggnaden och härifrån har du en magnifik utsikt över stora delar av staden.

Tiergarten är Berlins största park och här kan man söka ro om man vill undomma storstadspulsen.

Eastside gallery är ett gratis turistmål vid floden Spree och här vid kvarlevan av muren blivit täckt av olika konstverk av konstnärer från hela världen, här finns bland annat den kända kyssen med Honecker att beundra.

Checkpoint Charlie är en av de mest besökta platserna i Berlin men är en riktig turistfälla som man måsta komma till, här tas det kort av den kända vaktposten och folk står i kö för att ta kort med ”Gräns vakterna” i diverse utstyrsel. Här bredvid finns det ett museum som är mycket bättre och här får man en insyn hur det var på platsen när Berlin var en delad stad.

DDR museum är ett museum som jag anser är ett av de bästa i Berlin. Här får man uppleva hur det var i det gamla Östtyskland och hur hela samhället fungerade under Marx och Lenins vaknade ögon, man får även se hur det var i en typisk lägenhet i det gamla Östtyskland, du får även lära dig hur kommunismen lärdes ut och varför inte även ta plats i en Trabi – bil. värt entré avgiften som ligger på ca 10 €.

Personliga tips om min vistelse i Berlin

Jag har varit i Berlin tre gånger och jag gillar att gå runt och bara njuta av storstadspulsen och upptäcka vart muren har varit genom att titta ner i gatan och se markeringarna i gatstenen och bara stanna till och fundera ” till vänster så låg Östtyskland och till höger var det fria Västtyskland”- det ger en perspektiv på livet som man annars tar för givet.

När vi var på DDR museet så fick man en bra inblick hur det var att leva och växa upp i Östtyskland, det regnade ute så då passade vi på att gå in här och det var inget vi ångrade.

Det finns väldigt många shoppingcenter i Berlin som vi såklart gick igenom men vi blev även tipsade om designer outlet som ligger utanför Berlin och det finns en gratis VIP- shuttle service buss som avgår från centrala Berlin, man fick även en voucher som man kunde få gratis kaffe på outlet samt 10% extra rabatt.

Vi gillade det judiska området där det låg helt fantastiska restauranger av alla de slag och är du här måste du se den pampiga synagogan och alla den underbara design butiker som finns i området.

Är du i Berlin så får du absolut inte missa om, du gillar efterrätter och glass så måste du besöka någon av Häagen- Dazs caféer och frossa i deras underbara utbud.

2 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page