top of page
  • Patrick Ellman

Black Forest – Tyskland

Black Forest är en bergskedja som ligger i den sydvästar delen av Tyskland, bergskedjan sträcker sig öster om floden Rehn ner till den schweiziska gränsen i söder och mot floden Neckar i Öster.

Black Forest ligger den tyska delstaten Baden – Württemberg och den högsta punken är Fieldberg som ligger på 1493 meter över havet, hela ytan som Black Forest sträcker sig över är 6 0009 km2.

Ta sig till närområdet vid Black Forest

Det finns flera städer som man kan flyga till om man vill till området och det är då t.ex. Frankfurt & Stuttgart i Tyskland, Strasbourg i Frankrike och Basel eller Zürich i Schweiz.

Priserna varierar mellan 1800 – 3500 kr t/r beroende till vilken ort du vill flyga till.

Vi valde att flyga med Lufthansa till Frankfurt till en kostnad av 1800 kronor t/r. Flygtiden från Göteborg var ca 1,5 timme.

Ta sig från flygplatsen till Black Forest:

Vi hyrde en bil hos avis på Frankfurts flygplats som vi hade bokat i förväg till en kostnad av 126 € inklusive försäkring i 4 dagar inklusive fira mil.

Vi träffade på ett flertal turister som även åkte tåg och det finns ett speciellt black Forest tåg som åker runt i området men jag skulle faktiskt rekommendera bil då man kan upptäcka desto mer och göra spontana stopp längs vägen.

Det finns ju en massa byar och berg att upptäcka men vi fick nedanstående rutt rekommenderad.

Dag 1

Stopp 1 Frankfurt – Baden- Baden

Det tog ca 2 timmar att köra de 174 km.

På 1800–talet vallfärdade eliten hit till denna kurort stad som än idag fungerar som kurort vid floden Rehn.

Badenbaden är en lyxig stad med många exklusiva butiker med såklart tillkommande höga priser.

Här finns en mäktig opera och konserthus samt ett casino beläget

Staden är väldigt vacker med sina parker och trivsam med ett lugnt och behagligt tempo

Om du gillar efterrätter och då speciellt schwarzwaldtårta så är Café König ett måste för det var här den berömda tårtan uppfanns, staden är även känd för sin vita sparris som plockas i skogarna runt omkring staden, annan mat som är populär här är vilt samt forell som fiskas i närheten av staden.

I staden finns även det berömda Fabergés ägget som finns att beskåda på museet.

Stopp 2 är Sasbachwalden som ligger endast 30 minuter från Baden-Baden.

Sasbachwalden är en backig by som ligger på 1000 meter över havet och är utsedd till en av Tysklands vackraste byar.

Här tog vi ett glass stopp och vandrade runt i byn.

I byn tar dem inte emot kort vid betalning så tänk på det innan ni ställer er i kön eller sätter er på en restaurang för då måste ni leta upp byns enda bankomat som ligger vid vägen som går igenom byn.

Man kan även ägna sig åt vandring och mountainbikeåkning i området.

Sasbachwalden

Stopp 3 är Durbach som ligger ytterligare 30 minuters körning från Sasbachwalden

Durbach ligger i en dal omgiven av vinrankor så ni kommer att köra uppför och sedan nedför ett högt berg med smala vägar, så kör försiktigt.

Byn är känd för sina Riesling viner och här finns ett flertal vingårdar som har gårdsförsäljning till mycket rimliga priser så du kommer att se vinrankor vart du än vänder dig.

Durbach

Här finns många vandrings och cykelleder och du kan hyra och låna cyklar för att utforska området, byn har ett väldigt lugnt och avkopplande tempo så ha ingen brådska om du ska äta, för här tar det tid att få sin mat. Vi kan dock rekommendera er att äta på restaurang ”Ambiente” som serverar tysk mat såsom schnitzel etc.

Den typiska Schnitzeln.

Vi bodde på ”Hotel Linde Durbach” som är ett familjeägt hotell som kostar ca 85 € /natt för ett dubbelrum och då tillkommer det frukost på 6 € vilket jag varmt kan rekommendera.

Hotel Linde, Durbach

När du checkar in kommer du att få ett s.k. ”Gästekarte” som innebär att du får:

  1. åka buss och tåg gratis under din hotell vistelse i byn.

  2. Ha rätt att utnyttja den lokala swimmingpoolen som är en 25 meters utomhusbassäng med en separat pool för de yngre.

  3. Få en värdekupong som innebär att du får 25 cl valfritt vin/ person på vinoteket.

Om du väljer att komma hit under kristihimmelsfärdshelgen så pågår det en stor ”wein fest” i byn så boka hotell i god tid.

Dag 2

Stopp 1 åkte vi till Gengenbach som ligger 18 km från Durbach

Gengenbach är en charmig liten stad från medeltiden med korsvirkeshus, staden var tidigare omgiven av en mur men numera finns det bara en liten rekonstruerad del kvar men de olika tornen som agerade portvakt förr finns kvar att beskåda.

Stadsporten

Utforska gärna byn för här är det vackert och ett av våra favoritstopp.


Stopp 2 är Schiltach som ligger 41 km från Gengenbach.

Är ytterligare en liten by fast i det större formatet så jag kallar det stad.

Staden är från 1275 talet och har ca 3800 invånare och dem kallar staden för luftkurorten för sin friska luft.

Staden kallas även ” staden med halvtimrade hus” och det är mycket vackert att gå runt i den gamla staden, sitt gärna ner på det gamla torget och njut av atmosfären.

Stopp 3 är Triberg som ligger 50 minuters bilkörning från Schiltach.

Triberg ligger på mellan 500 och 1038 meter över havet så här är det backigt.

Vy utöver staden Triberg från vattenfallsområdet

Vi bodde på ”Hotel Garni central***, Hotellet är ett privatägt hotell som är beläget högt upp i backen med parkering bakom hotellet, vi betalde 80 € / natt inklusive frukost. Även här för du det s.k. ”Gästekarte” som innebär att du åker gratis buss och tåg i lokaltrafiken samt de linbanor som finns i området samt i skidorten Ischgl som inte ligger långt härifrån.

Kortet ger även fritt inträde till Vattenfallsområdet som ligger endast 200 meter från hotellet samt till ”Triberg land” som är ett interaktivt modellsystem av diverse tåg i miniatyr -roligt för barnen.

Att se och göra i Triberg:

Innan du kommer upp i de centrala delarna av Triberg så kommer du att på vänster sida innan du åker in i tunneln att se världens störts gökur (cuckoo Clock) och här finns även en stor affär som säljer allt i sin väg gällande klockor, gökur och andra typiska souvenirer.

Världens största gökur

Här finns även världens minsta Gökur, endast 13,5 cm hög som finns att beskåda hos Uhrenfabrik, Herbert herr som ligger på vänster sida nära vattenfalls området.

Världens minsta gökur.

Vattenfalls området: Här har du då gratis entré om du har ett ”Gästekarte” annars kostar det ca 14€ att gå in i området:

Här finns Tysklands Högsta vattenfall som är 163 meter högt och det är en imponerande syn att skåda, här är det mycket brant och de som har ont i benen eller sitter i rullstol kommer att ha det mycket svårt att besöka denna attraktion. Här går man i branta backar runt och över själva vattenfallet på broar så det är en fantastisk syn, i området finns det tre (3) vandringsleder som tar mellan 45 -90 minuter beroende på vilken du väljer.

Tysklands högsta vattenfall

Det finns även en led som går mellan träden som du kan välja gå mellan 4-20 meter över marken genom att hålla sig fast i ett rep, en mycket populär attraktion.

Triberg land:

Triberg land är ett modell järnvägsland inom hus och passar bra för barn och hit har du gratis entré med det s.k. ”Gästekarte”.

Tips på restaurang i Triberg:

Vi åt på en mycket bra restaurang som heter ”Wirthaus Alt – Tryberg” som ligger mittemot hotell Garni, Här serverar de typisk tysk mat till humana priser, personalen är mycket trevlig och serviceminded, personalen pratar även mycket bra engelska och spanska om det behövs.

Dag 3 stopp 1 åkte vi till Freiburg via bergen

Det finns tre (3) olika vägar att välja mellan men den som vi blev rekommenderade att åka var att köra upp i bergen efter väg 500 och enligt GPS så skulle det ta 57 minuter att köra de 58 km men det tog mycket längre tid för här vill man stanna överallt och beundra utsikten och här kommer du verkligen nära black Forest med de branta uppförsbackarna och serpentin vägarna som följer bergets kontur upp och ner och kör försiktigt för här finns det cyklister och motorcyklar så se upp i de snäva kurvorna.

När du väl kommer fram till ”Freiburg im Breisgau” som den egentligen heter så kommer du till en medeltidsstad med 220 000 invånare och staden är känd för sin stora katedral som har mer än 3 miljoner besökare/år.

En bra plats att parkera på är under shoppingcentret Karstadt som ligger ett stenkast från katedralen.

En liten rolig sak med staden är att det rinner vatten i små kanaler, som inte är bredare än 30 cm och 50 cm höga, genom staden som ett minne av hur det såg ut på medeltiden.

Miniatyr av kanalen som en gång var här.

I Freiburg ligger Tysklands äldsta restaurang som är över 700 år gammal och heter “Altum bären”.

Om du har tid när du besöker så tar dig tid att åka till ”Shauinsland” som ligger 35 minuter med bil utanför Freiburg, här finns en linbana som tar dig upp i bergen på 1280 meters höjd och här kan vandra och njuta över den vidunderliga utsikten över dalen.

Stopp 2 Titsee som ligger ca 30 km syd öst om Freiburg.

Titsee är den största sjön som ligger i black Forest och är en s.k. luftkurort med bra vandringsleder runt sjön som mäter mellan 5-8 km

Stop 3 Schlusee ligger ca 16 km sydväst om Titsee.

Schlusse är Tysklands störta reservoar sjö och ligger 930 meter över havet

Den rymmer 114,3 mcm vatten

Det finns en damm som är 64 meter hög och 250 meter lång

Stopp 4 Schlusee -Frankfurt

Från Schlusee till Frankfurt är det dryga 35 mil och det tar ca 3 timmar och 50 minuter via autobahn.

Hoppas att ni får en trevlig resa och att den passar er.

”Om du vill veta mer om Frankfurt så läs gärna om staden i Frankfurt reseguide”

2 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page