top of page
  • Patrick Ellman

Brygge

Brygge är en stad som ligger i nordvästra Belgien i delstaten Flandern.

På nederländska heter staden Brugge.

Brygge var en gång i tiden en handelsstad där man använde sig av stadens kanaler för att transportera varar på till och från havet och var Nordeuropas viktigaste handelsstad mellan 1200–1400-talet.

Brygge har cirka 120 000 invånare.

Att ta sig till Brygge

Bästa sättet att ta sig till Brygge ifrån Sverige är att ta flyget till Bryssel som ligger 10 mil söder om Brygge.

Du kan flyga till Bryssel med bland annat SAS eller med Brussels Airlines direkt från både Köpenhamn, Stockholm och Göteborg och flygresan tar cirka 2–3 timmar och räkna med att flygbiljetten kostar runt 1500–2000 kr t/r.

För att ta dig till Brygge från Bryssel Airport så kan du ta tåget som tar cirka 1,5 timma och resan kostar cirka € 21

Vi kom med bil från Spanien så jag har inte åkt tåget mellan Bryssel och Brygge men har varit på Bryssels flygplats ett antal gånger och det är lätt att ta sig runt flygplatsen och vill du utforska Bryssel så läs reseguiden om Bryssel på https://minaresor.com/?p=2224

Att bo I Brygge

Det finns gott om boende i och runt Brygge men jag har inget som jag kan rekommendera dig men det finns gott om olika hotell på www.booking.com

Att upptäcka i Brygge

Det är svårt att peka ut enskilda sevärdheter i Brygge då hela staden är en sevärdhet och togs upp på UNESCO:s världsarvslista år 2000.

Välkommen till denna medeltidsstad.

Grote markt är ett torg ligger i hjärtat i staden och är ett marknadstorg med ett flertal restauranger runt om det 1 hektar stora torget och torget är en mötespunkt som alla turister kommer till förr eller senare. Torget har funnits här sedan år 958.

Runt hela torget ligger det restauranger och barer vid de vecka och färgglada husen.

Belfry of Bruges är ett medeltida klocktorn i central Brygge vid Grote Markt.

Klocktornet är ett av stadens mest framstående symbol som förr innehöll en skattkammare och var en utkiksplats för att upptäcka bränder och andra faror, nu kan du besöka klockstapeln/ tornet för att få en bra utsikt över staden från balkongen. Det inrymmer även ett museum om hur Brygge har varit genom historien.

Vill du gå in och besöka museet och gå upp på balkongen för att få en vacker utsikt över staden så kostar det €12 för vuxna.

Jag tycker att det var värt priset för du får en större inblick om hur livet var i staden.

Läs mer om öppettider och om utställningarna som finns här på https://www.museabrugge.be/bezoek-onze-musea/onze-musea-en-monumenten/belfort

Church of our lady eller Vårfrukyrkan som vi säger på svenska.

Vårfrukyrkan är byggd i slutet av 1200-talet och har ett 116 meter högt tegeltorn som är ett av de högsta i världen. När du går in i kyrkan så kommer du snart att finna en mycket vacker marmorstaty föreställande Jungfru Maria med Jesusbarnet gjord av Michelangelo i början av 1500-talet och det som är det unika med denna 128 cm höga staty är att Jesusbarnet inte ligger i marias famn utan står framför henne.

Kyrkan syns från större delarna av staden.

Heliga blodets kyrka ligger inne i centrala Brygge vid torget och är en kyrka från 1100-talet.

Kyrkan är uppdelad i två delar skilda från varandra, Den nedre sektionen utgörs av ett kapell vars ingångar pryds av valvbågar i sten.

Det övre kapellet renoverades på 1800-talet efter att fransmännen hade förstört det. Här finner du i starka, klara färger.

Hur har du kyrkan fått sitt namn? I kyrkan finns det en liten flaska som påstås innehålla Jesus koagulerade blod, blodet påstås ha tvättats av Jesus kropp av Josef.

Flaskan med blodet ska ha förts hit till Brygge från Jerusalem år 1150.

Läs mer om kyrkan på https://www.holyblood.com/?lang=en

Kyrkan har många fina detaljer.

Åk en rundtur med båt i kanalen är mycket intressant och guiderna berättar om stadens historia och du upptäcker en del roliga saker utmed kanalturen som går runt vallgraven som omger staden.

Väderkvarnar finns det gott om utanför den gamla stadsmuren, under 1500 talet så fanns det hela 23 kvarnar på bara muren.

Gå gärna utanför stadsmuren och upptäck dem.

Gå ut genom stadsporten och upptäck…

…en av många väderkvarnar som finns runt om staden.

Vill du veta mer om vad du kan göra i denna mycket vackra stad så läs mer https://www.visitbruges.be

Mina personliga tips

Belgien kan det här med öl och det finns många sorter att välja mellan såsom trappistöl som är bryggt av trappistmunkarna, fruktöl och det finns många bra restauranger som säljer bra öl och vill du prova på den mest typiska maten i Belgien så är det Moules frites– som är kokta musslor i vitlök som serveras med pommes och detta kan du få tag i vart som helst i staden, vi åt våra vid det stora torget, Markt

Det finns en del öl att välja mellan och de har många goda öl.

Musslor finns det gott om i denna stad så passa på och prova på att äta dom när du besöker Brygge,

Passa gärna på att ta en kanaltur för du får reda på så mycket mer information om denna mycket vackra stad. Gå gärna runt och fråga om priset för det finns ett antal olika företag som tar dig runt på kanalen. Vi betalde cirka €10 / person för 1 timmas kanaltur.

Man upptäcker denna mycket mysiga och vackra staden till fots och här kan man bara gå runt och njuta av denna medeltidsstad.

Besöka gärna denna mycket charmiga och vackra medeltids stad!

4 visningar0 kommentarer

留言


bottom of page