top of page
  • Patrick Ellman

Budapest

Staden har från början bestått av tre (3) städer innan de slogs ihop till två och det var städerna Buda, Pest och Óbuda som sedan 1873 kallats för Budapest

Nu ligger stadshalvorna Buda och pest på varsin sida av floden Donau där pest är stadens kommersiella och kulturella centrum med flera kända byggnader och Europas största synagoga med plats för över 3000 personer, Parlamentet ligger även det på Pest sidan.

På Buda sidan är det mer av en historisk prägel och här kan du bland annat finna det kungliga slottet som inrymmer Nationalgalleriet och här uppifrån har du en vidunderlig utsikt över staden.

I Budapest bor det runt 1,8 miljoner människor.

Valuta

Ungern gick med i europeiska union (EU) 2004 men valde att inte gå med i € samarbetet så de har kvar sin egen valuta som heter Ungerska Forint (HUF).

Forint finns i ett flertal valörer från 5–20 000 forint.

100 sek = ca 3040 HUF, 10 HUF = 0,33 sek

En öl i Budapest kostar runt 15 kronor och en Cappucino kostar runt 15 kronor

Jag skulle rekommendera dig att växla till forint innan avresan så du klarar dig ett tag, för behöver du mer ungerska valuta så kan du lätt ta ut det i en bankomat.

Om du väljer att ta med dig € sedlar så räkna med att du får en mycket sämre kurs.

Du kan även betala med kort i Budapest på de flesta restauranger och varuhus.

Tänk på att välja Forint och inte sek när du ska betala din valuta i bankomaten för väljer du sek så kommer du att få en sämre valuta kurs.

Växla absolut inte svart med någon på gatan för då kommer du att bli grundlurad!

Att resa till Budapest

Till Budapest kan du flyga med de flesta flygbolagen och du kan flyga hit en weekend för runt 1200–1500 kronor t/r.

Att ta sig från flygplatsen till centrum

Flygplatsen som heter Budapest -Ferenc Liszts internationella flygplats (hette tidigare Budapest- Ferihegy men bytte namn 2011) ligger cirka 20 km sydost om Budapest centrum och det finns flera olika alternativ att ta sig in till centrum och här ger jag dig mina tips.

  1. Taxi är absolut det snabbaste och lättaste sättet att ta sig in till centrum, det finns inga fasta priser utan alla taxibilar måste köra efter taxameter och då kostar resan runt 26€ eller 8045 HUF och tar cirka 35 minuter. Alla flygplats taxibilar är gulfärgade och ska ha en taxiskylt på taket. Tänk på att det kan vara köer till taxibilarna så det är bra att förboka en innan du ankommer.

  2. Buss 100E är en busslinje som avgår från flygplatsen (BKK hållplatsen som ligger på ankomstvåningen mellan de två terminalerna) till Budapest centralstation, Deák Ferenc tér och bussen avgår var 30.e minut och tar cirka 35 minuter och kostar 3€ eller 900 HUF och biljett kan köpas i biljettmaskinerna i ankomsthallen eller i närmaste tidningskiosk eller information.

  3. Buss 200E samt tunnelbana är ett annat alternativ och då tar du bussen utanför terminal 2 till tunnelbanestationen Köbanya-Kispest där du byter till tunnelbana M3 mot Ùjpest-Központ och det kostar cirka 1,15€ eller 350HUF.

  4. Shuttelbus kan även vara ett alternativ som har tillkommit på senare tid och minibussen tar 8 passagerare och du bokar din shuttelbus vid service disken som ligger direkt efter tullen till höger och om du väljer detta alternativ så måste du köpa en t/r resa som kostar cirka 8000 HUF eller drygt 35€, ett tips är att du bokar återresan direkt.

När du åker kollektivt eller med taxi så är det bra om du betalar i den lokala valutan för annars kan det bli krångel om du betalar med € sedlar och han saknar växel.

Detta är en vanlig buss i Budapest.

Att ta sig runt i staden

I de centrala delarna av Budapest, alltså i Pest är det lätt at ta sig runt till fots på de breda trottoarerna men ska du upp till Buda så är det mer kuperat och då kan det vara bra att ta bussen eller linbanan upp.

Om du vill åka kollektivtrafik så kan du antingen köpa dags-veckokort eller enkelbiljett på ditt hotell eller i närmast kiosk. En enkelbiljett kostar runt 1,15 € eller 350 HUF (ca 11.50 sek).

Om du ska åka tunnelbana i Budapest så måste du köpa en biljett innan avgång.

Tunnelbanan var överraskande bra.

Hotell i Budapest

Det finns ett stort urval av hotell i staden med varierande klass och priser därefter.

Hotell i Budapest är allmänt dyra men med tanke på att din vistelse här kommer att bli billigare än många andra storstäder så tyckte vi att vi skulle satsa pengarna på ett riktigt bra hotell.

Ett hotell som jag kan rekommendera er att bo på heter Carat Boutiquehotell **** som har ett fantastiskt läge och mycket trevlig och hjälpsam personal.

Hotellet ligger vid tunnelbanestationen Deak Ferenc ter som ligger vid hjärtat av Budapest och ett dubbelrum här kostar runt 3000 kronor för en weekend för 2 personer inklusive frukost och hotellet erbjuder även flygplatstransfer.

Dubbelrummet på hotellet var mycket bra.

Att upptäcka i Budapest

Budapest är egentligen en liten stad men med mycket att göra och upptäcka och här nedan ger jag dig lite förslag på vad du kan göra i Budapest.

Kedjebron är den välkända bron som förbinder pest och Buda över floden Donau, bron öppnades 1849 och 202 meter lång. Bron är en av stadens mest kända sevärdighet och här är det mycket folk på kvällarna.

När du gått över bron så kommer du att komma till en tunnel för bilar, ta av till vänster här så kommer du att komma till.

Bron som förbinder Pest och Buda går över floden Donau.

Budapest Castle Hill Funicular är en kabellinbana som tar dig från kedjebron upp mot slottet om du vill undvika att gå upp. Linbanan öppnades år 1870 och har en lutning på nästan 32° och är 95 meter lång.

Den avgår var 10:e minut mellan klockan 07:30-22:00 och den kostar för en vuxen 1200 HUF (ca 40 sek) för en enkelresa och 1800 HUF (ca 60 sek) för en t/r.

För barn mellan 3–14 år kostar en enkelresa 700 HUF (ca 23 sek) och för en t/r resa så kostar det 1100 HUF (ca 36 sek).

Du kan endast betala med HUF här.

Läs mer om aktuella priser och öppettider på https://www.bkv.hu/en/funicular_chairlift_shuttle

När du kommer upp för berget så tar du höger så kommer du snart till slottsområdet som även kallas Castel Hill och här ligger

Kabel linbanan drar dig de 95 metrarna uppför berget.

Mathias kyrkan som uppfördes år 1015 men större delar av kyrkan byggdes senare om och fick en helomvandling på 1500-talet av turkarna som gjorde en moské av den men på sent 1600 talet byggdes den om igen till kyrka och på 1800-talet renoverades den totalt och har sett ut så sedan dess.

Att besöka kyrkan kostar runt 1800 HUF (ca 60 sek) och barn har fri entré.

Läs mer om kyrkan på https://matyas-templom.hu/prices.

Mathias kyrkan är mycket vackert upplyst under kvällarna.

Bredvid Mathias kyrkan så ligger

Fiskarbastionen är en bastion som byggdes upp mellan år 1895–1902 men blev skadad under andra världskriget men har restaurerats efter detta.

Bastionen är mycket populär att besöka bland turister för här har du en terrass med en enorm utsikt utöver Pest delen av Budapest och inte minst parlamentet.

Bastionen är öppen mellan klockan 9–23 alla dagar i veckan och det kostar 1000 HUF (ca 33 sek) att besöka bastionen.

Bastionen är mycket vacker..

..och från terassen så har du en vacker utsikt mot Buda…

..där du bland annat kan ta en bild på parlamentet.

Det finns ett flertal restauranger och caféer i området runt Castel Hill så sitt gärna ner och njut av ett god öl eller ett glas vin, om du sedan går tillbaka och förbi kabelbanan så kommer du att komma till Buda Castle och i ena vingen av slottet så ligger

Hungarian national Gallery som invigdes 1957 och här kan du se permanenta samlingar och utställningar av ungersk konst från 1400 talet och fram till idag.

Museet är öppet varje dag utan måndagar mellan klockan 10-18:00 och entrén kostar 3200 HUF (ca 105 sek) och räkna med att det tar mellan 1,5–3 timmar att ta sig igenom allt, de har även speciella program och utställningar och för att veta mer om det så läs mer på https://en.mng.hu

Här är slottet fotograferat från buda sidan av staden och i en del av slottet så finns national galleriet.

Om du nu är klar här uppe på Castle Hill så kan du antingen gå ner eller ta kabelbanan ner, gå sedan tillbaka över kedjebron och ta höger för då kommer du att komma till

Dohánygatans synagoga eller stora synagogan som är väldens näst största synagoga som byggdes upp mellan år 1854–1859 och har 3000 sittplatser.

Centrala saluhallen eller Központi Vásárcsarnok är en mycket vacker och jättestor hall med fint kakeltak med över 200 försäljare, väl värt ett besök.

Széchenbadet är en av flera badanläggningar och här erbjuds det bad i vatten från naturliga varma källor som är byggt mellan 1912–1918 och hela området är mycket vackert och här finns en stor badanläggning utomhus.

Det kostar cirka 170 sek för att gå in här och då får du ett nyckelskåp där du kan förvara dina tillhörigheter, vill du ha spabehandlingar så betalar du extra för det.

Om du vill förboka din biljett hit så kan du boka den via ”get your guide” på https://www.getyourguide.se/budapest-l29/gaa-foerbi-koen-heldagsintraede-till-szchenyis-termalbad-t4139/ eller läs mer på badets officiella hemsida http://www.szchenyifurdo.hu

Det klassiska badet med sina varma källor.

Det finns såklart mycket mer att se och uppleva i Budapest men detta var vad vi hann med under vår vistelse under en lång weekend.

Mina personliga tips

House of terror är ett av de museum som jag aldrig komma att glömma bort mitt besök där. Dels för att när vi kom dit så möttes vi av gråtande människor som var på väg ut vilket gav oss en chock då vi inte visste vad det var för slags museum egentligen.

Terrorns hus är ett museum som innehåller material från Ungerns två odemokratiska regimer under 1900-talet, först den nazistiska under Tyskland och senare den kommunistiska under sovjetunionen här visas det verkligen upp hur det var och huset var huvudkvarter för de båda regimerna och går du ner i källaren så kommer du att se fängelsehålorna och tortyrkammaren och här nere kan du även se hur Raoul Wallenbergs cell såg ut, ute på gården avrättades folk som inte passade in i det aktuella styret.

Efter rundturen så var vi båda chockade över hur man kan ha behandlat folk på detta vidriga sätt.

Gå gärna och besök detta museum för det är värt det och den här upplevelsen är något som jag alltid kommer att bära med mig i mitt liv.

Terrorns hus är öppet alla dagar utan måndagar mellan klockan 10-18:00

Pris för att besöka museet är 3000 HUF (ca 100 sek) men läs mer om aktuella och eventuella rabatter på https://www.terrorhaza.hu/en/visitor-information.

House of terror.

Inne i entrén så möts du av denna stridsvagn…

Om du går ner i källaren så kommer du att se tortyrkammare samt ett flertal celler bland annat denna som Raoul Wallenbergs cell.

New york café har blivit utnämnd till världens vackraste café och det ligger på Erzebébet krt. 9–11 i Budapest.

Caféet är inrymd i en byggnad som öppnade 1894 och som en gång i tiden hette hotell Boscolo men heter nu New york Palace som är ett 5 ***** hotell och här kommer du verkligen få en Wow känsla när du går in här, caféet består av 2 våningar och en restaurangdel, hela salen är utsmyckad i guld med diverse utsmyckningar och tavlor och här är efterrätterna magiska men smakar det så kostar det men det är klart värt det. En kaffe kostar runt 8€ och vill du ha en chokladkaka till så får du vara beredd på att lägga till ytterligare 10€ men föredrar du en afternoon tea för två så får du betala runt 60€ men jag kan säga att bara att sitta här och njuta av en kaffe kändes magiskt.

Cafeet är öppet mellan klockan 8-24:00 varje dag.

Jag hoppas att ni får en trevlig vistelse i Budapest!

3 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page