top of page
  • Patrick Ellman

Calgary

Calgary ligger i västra Canada och i södra delen av delstaten Alberta.

Calgary är Albertas folkrikaste stad med sina drygt 1 200 000 invånare.

Calgary är ett välkänt resmål för vintersport och ekoturism för här är det inte långt till bergen, Staden är även känd för sin Oljeindustri och sitt ishockeylag Calgary Flames.

Så här ser husen ut i centrala Calgary.

Valuta

I Kanada så använder dem valutan kanadensiska dollar (CAD) och 100 sek är ungefär 13 CAD eller 1 CAD = ca 7,55 sek. För en mer aktuell kurs, prata med din bank.

Vad får man då för pengarna i Kanada, jag tycker att priserna är i nivå med vad man betalar i Sverige förutom snabb mat som är väldigt billigt.

En öl kostar runt 40–60 sek, en Cappuccino kostar runt 30–40 sek och en tre rätters middag för två kostar runt 400–600 sek.

Att resa till Calgary

Om du reser till Calgary så har du en lång flygresa framför dig så räkna med att det tar mellan 12,5 timmar till 16 timmar beroende på vilket flygbolag du väljer.

Jag har flugit med Lufthansa och Air Canada vilket jag har varit jättenöjda med och jag betalat mellan 6000–8000 kronor för en t/r biljett.

Tull – och gränskontroll

Som svensk medborgare behöver du inget visum för att åka till Kanada, så länge du inte stannar längre än 6 månader (då behöver du ett uppehållstillstånd)

Om du bara ska på semester (om du ankommer med flyg) måste du ansöka om det elektroniska förhandsgodkännandet, eTA, även om du bara ska mellanlanda i Kanada, eTA gäller i fem år om du nu inte byter pass för då måste du söka igen.

Tänk på att detta bara är ett förhandsgodkännande för det slutgiltiga beslutet tas vid din ankomst och här delar jag med mig av mina egna tips dig tips av mina egna erfarenheter.

  1. Du måste kunna visa upp en hotellbokning eller ett namn på en person som du ska bo hos under din vistelse och han hans/ hennes namn och telefonnummer med dig och den personen måste ha ett arbete som de kommer att fråga dig om.

  2. Du måste kunna förklara hur du ska klara din vistelse i landet (jag sa att jag har pengar på mitt visa kort och sa en summa på cirka 10 000 sek för en veckas vistelse och det godkände dem.

  3. Var trevlig och ha tålamod för det kan ta tid var beredd på att det kan ta cirka 1–2 timmar i migrationskontrollen.

  4. Har du inte tålamod utan visar att du är missnöjd så kommer dem att skicka dig till tullen för en genomkontroll av ditt resebagage vilket tog mig ytterligare 1 timme.

Om du ankommer till Kanada med bil båt eller till fots så behöver du varken visum eller eTA för då kan du fritt korsa gränsen och detta är möjligt vid t.ex. Niagara falls där du kan uppleva vattenfallet från båda sidorna av USA och Kanada.

Tänk på att om du mellanlandar I USA innan du ankommer till Kanada så måste du ansöka om ett ESTA i USA.

Att ta sig från flygplatsen in till centrum

Det finns ett flertal sätt att ta sig från flygplatsen som heter Calgary international Airport (YYC) in till centrum.

Flygplatsen ligger cirka 17 kilometer nordöst om staden och här ger jag dig några olika alternativ för att ta dig in till centrum

  1. Buss 300 avgår var 30:e minut och tar cirka 30 minuter in till centrum och du måste köpa ett s.k. Calgary transit boarding pass som kostar 8 CAD. Du kan även ta buss 100 men då måste du byta till ett Ctrain vid Mc Knight station och bussen avgår var 20-30:e minut ock det kostar cirka 3,50 CAD och båda bussarna avgår från gate C.

  2. Taxi tar cirka 25 minuter ock kostar mellan 30–45 CAD beroende på företag, prisuppgift finns i ankomsthallen men om du väljer en vanlig taxi så är priset runt 30 dollar.

  3. Shuttle bus är också ett alternativ och det tar cirka 30 minuter att sig till centrum och det kostar runt 15 CAD. Ring eller boka shuttlebus via https://www.airportshuttlecalgary.ca.

När du kommer från flygplatsen möts du av denna vy.

Hotell I Calgary

Det finns ett stort utbud av hotell i olika prisklasser och klass med priser från 350–1200 sek / natt för ett dubbelrum för två.

Boka gärna din vistelse på www.booking.com

Att ta sig runt i Calgary

Det är lätt att promenera runt i Calgary men staden har ett välutbyggt kollektivtrafiknät så som bussar och spårvagnar eller s.k. CTrain som de även kallas.

En enkel biljett som gäller i 90 minuter kostar 3,50 CAD

Läs mer om aktuella priser och biljetter på https://www.calgarytransit.com/fares-passes.

Att upptäcka i Calgary

Calgary är en stad som man ska befinna sig i under vintern för i närområdet så finns det extremt mycket vintersport som man kan utöva men mer om det i reseguiden om Banff och Lake Louise.

Här kommer tips om vad man kan göra i Calgary:

Ishockey med stadens stolthet, Calgary Flames som spelar i NHL. Varje match brukar vara fullsatt och det är värt att besöka Scotiabank Saddledome som lagets hemma arena heter och rymmer över 19 000 åskådare och jag har varit på två ishockeymatcher här och båda var över förväntan bra och det var riktig bra underhållning.

Här är man inne i den stora Saddledome arena som Calgary Flames spelar sina hemma matcher i NHL.

Det var bra stämning under hela matchen och det lottades ut priser under varje power break och man kunde vinna bilar och pengar från matchens sponsorer.

Rodeo är väldigt stort i Calgary och under en vecka i juli så anordnas det Calgary Stampede! Runt arenan som beskrivs som ovan. Och det är inte bara Rpdeo det bjuds på utan även hästkörning med vagn samt diverse konserter som man får betala extra för. Priset brukar ligga på runt 18 CAD för showen men läs mer på www.calgarystampede.com.

Calgary Tower kommer du inte att missa om du är i staden för det är ett 191 meter högt tv torn som syns över större delarna av Calgary.

Tornet inrymmer två restauranger och en bar högst upp. Det är lättast att ta hissen upp men om du känner för det så kan du även gå uppför de 802 trappstegen, vill du bara gå upp och njuta av utsikten så kostar det 18 CAD och då har du en 360C utsikt och du går på ett glasgolv 155 meter över marken. Ska du äta här så bör du boka bord i förväg. Läs mer på https://www.calgarytower.com/visit/.

Calgary Tower.

Shoppingcenter finns det gott om i Calgary men ett som jag verkligen kan rekommendera er att besöka är CF Chinook center som verkligen har alla märkeskläder såsom Canada Goose, biografer, restauranger. Caféer osv

Calgary Olympic Plaza Byggdes upp för de olympiska vinterspelen 1988 och här hade de medaljceremonierna och här i området finns det en OS utställning, konståknings arena, shorttrack arena och en inomhus skate arena och mycket är gratis att besöka

Här inne avgjordes shorttrack och skridskor under os 1988 som hölls här i Calgary.

Inne i arena komplexet fanns det även ett museum om OS och då främst med focus på Canada.

Mina personliga tips

Det är dyrt att äta på utländska restauranger såsom grekiskt osv. i Calgary så om du vill äta billigt så kan jag rekommendera er att äta på snabbmatskedjorna typ Wendys eller att gå till en Pub som serverar hamburgare och annan liknande mat.

Jag åt på Wendys en dag och jag valde ett vanligt bacon chease meal och jag fick 1 liter Coca cola och en mega pommes och jätteburgare på 200 gram för runt 5 CAD

Boka en bil eller utflykt till bergen och skidorterna Banff och Lake Louise som jag varmt kan rekommendera er

3 visningar0 kommentarer

Коментарі


bottom of page