top of page
  • Patrick Ellman

Dijon

Dijon är en stad och kommun som ligger i östra Frankrike och är huvudorten i regionen Bourgogne.

Det bor runt 116 000 människor i staden som ä rik på arkitektur och inte bara sin dijonsenap och sina fina Bourgogneviner utan även kan stoltsera med att de har ett av Frankrikes äldsta museum

Att ta sig till Dijon

Du kan flyga till Dijon med ett flertal olika flygbolag såsom tex. SAS, KLM och ett flertal andra bolag men med Sas och KLM så tar det cirka 3,5–4 timmar med byte för runt 2000 kronor t/r.

Vi åkte med bil söderifrån och övernattade i staden och gick och beundrade staden.

Med bil från Dijon till svenska gränsen är det omkring 140 mil och det tar runt 12,5–13 timmar att köra

Att ta sig från flygplatsen in till centrum

Om du kommer med fly så anländer du till den lilla flygplatsen Aeroport Dijon Bourgogne som ligger 7 km sydost om Dijon och det tar runt 16 minuter att ta sig till centrum.

Det bästa är att ta en taxi, kanske inte det billigaste alternativet men absolut det bästa och lättaste skulle jag säga för ska du åka kollektivt så måste du gå cirka 18 minuter från flygplatsen för att komma till en lokalbuss och då tar det ytterligare 20 minuter för att komma in till staden och det har man kanske inger lust med efter en flygresa. Taxi kostar runt 20€.

Vill du veta mer om flygplasten och transfer så läs mer på https://www.dijon.aeroport.fr/en.

Hotell i Dijon

Det finns gott om hotell i staden och vi valde att bo på Ibis budget Dijon Centre Clemenceau och då ingick frukost, pool och övervakad parkering för totalt 900 kronor per natt i dubbelrum. Och det ligger endast 1,3 km från centrum.

Boka gärna din hotellvistelse på www.booking.com

Att ta sig runt i Dijon

Det är väldigt lätt at ta sig runt Dijon och du får en turistkarta på alla hotell i staden och det finns även uppskyltad en promenadväg både via skyltar samt i marken, genom staden så att du inte missar några sevärdigheter.

Att upptäcka

Du befinner dig i en underbar mat- och vinregion och det finns mycket att se och göra i Dijon och här listar jag några av de saker som finns att göra.

Om du gillar vin så finns det olika cykelleder som man kan cykla på så att man kommer till diverse vingårdar och längderna varier som tex. 14,2 km respektive 21,9 km och cykellederna kallas The vineyard trial santenay Nolay respektive The Vineyard trial Beaune santenay.

Musée des Beaux-Artes är ett av Frankrikes äldsta museum men bara ett av Dijons 7 olika museum som visar upp konst, arkeologi, etnologi och historia bland annat

Vill du veta mer, läs mer på https://beaux-arts.dijon.fr.

Dijon kallas för ”staden med de hundra kyrktornen” så missa inte att besöka någon eller några av de tre kyrkorna i staden som tex, katedralen Saint -benigne , Saint Michel kyrkan och Notre-dam Cathedralen är själva hjärtat i Dijon, katedralen är byggd på 1200-talet och du kommer beundra dess smala kyrk pelare och dess pampiga valvbågar i gotiska byggnad, lägg även märke till de omkring 50 dekorativa vattenkastarna som går ut från kyrkan när du går in i katedralen kommer du lägga märke till de mycket vackra fönsterna i blå nyans.

Ett av de smala tornen på Katedralen med de många vattenutkasten.

Mycket vackra öster inifrån Katedralen.

Hotell-Dieu museum är ett museum om lokal konst och inredning från medeltiden i ett gammalt medeltidssjukhus, missa inte att se den fantastiskt fina byggnaden.

Hotels-Dieu är väl värt ett besök.

Mina personliga tips

Det finns en fantastisk bra restaurang med ett flertals utmärkelser och även en stjärna i guide Michelin stjärnor i Dijon och vi råkade gå på en sådan och den restaurangen heter Gril´laure som ligger i centrum på gatan 8 Place Saint Benigne.

Man kan tro att det ska vara dyrt här, men enligt hovmästaren så vill dem ge hög matkvalitet till humana priser så besök gärna denna restaurang om du har möjlighet.

Huvudrätten smakade mycket bra.

Efterrätterna var mycket goda, då jag inte kunde bestämma mig för en så fick jag ett smakprov av en del av utbudet.

Du befinner dig ju i senapsland nu och här ifrån kommer ju den kända Dijonsenapen, och om du inte visste så finns den i många olika varianter som tex med cognac, vin, basilika, tomatblandning och många fler olika varianter och vi hittade en butik som heter La moutarderie Edmond Fallot som ligger i de centrala delarna av Dijon.

jag utanför den kända Dijon senapsbutiken där de säljer senap i alla dess smaker.

Är du intresserad av att besöka butiken läs mer på https://www.fallot.com.

3 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page