top of page
  • Patrick Ellman

Dublin

Dublin är den största staden på Irland och är även huvudstad i republiken Irland som även kallas för den gröna ön.

Dublin grundades av vikingarna på 900-talet och trots att vikingarna grundade staden så har Dublin blivit utsedd till en av de trevligaste städerna att besöka.

I Dublin finns det ett flertal Gotiska kyrkor för den kulturintresserade och för den som gillar musik så bildades gruppen U2 här i Dublin 1976.

Bra att veta inför din resa till Irland

I Dublin används euro som valuta sedan 2002 men om du ska åka över gränsen till Nordirland så används där fortfarande Pund.

1 euro är ungefär 11 sek men läs mer på www.forex.se för en mer aktuell dagskurs och priserna är billigare än i Sverige och en cappuccino kostar runt 35 sek, en öl kostar runt 55 sek.

Om du kör bil på Irland så gäller vänster trafik som i övriga Storbritannien och du behöver inget internationellt körkort om du har ett körkort utfärdat av ett land inom EU.

Om du ringer med mobiltelefonen så kommer du fortfarande att betala samma pris för samtal, textmeddelande och mobildata i Storbritannien och EU om du har ett SIM- kort utfärdat av en mobilnätverk/operatör från ett EU eller EES land. Kolla gärna upp hur det är med just din mobiloperatör så du inte råkar ut för några obehagligt dyra telefonräkningar när du kommer hem.

Tänk på att Storbritannien har en annan spänning än vad vi har i Sverige gällande ström, i Storbritannien så har de en spänning på 230 volt och en frekvens på 50 hertz, så du kommer att behöva en adapter som passar en rektangulär bladkontakt med jord, den finns att köpa på Clas Ohlsson för runt 100 kronor. Tänk på att du aldrig ska ”Knöla” eller trycka in din kontakt i ett eluttag för att den nästan passar, för i värsta fall kan den orsaka en brand.

Då England har beslutat sig för att lämna Europeiska unionen (EU) och inga större förändringar kommer att ske innan 2021, och än så länge kommer inget visum att krävas för resor till och från ett EU land och i dagsläget är inget klart om hur resor till Irland kommer att påverkas efter Englands Eu -utträde.

Du måste dock ha med dig ditt biometriska pass så att de kan användas i de elektroniska passkontrollerna (vilket svenska pass har) eller om du har ett nationellt id-kort godkänt för resor utfärdat av Polisen.

Att ta sig till Dublin

Det är ett flertal flygbolag såsom Sas, KLM & Brittish Airways och resan tar ca 5–6 timmar inklusive mellan landning och kostar ca 2700 kronor t/r.

Du kan få en weekendresa med flyg och hotell i 3 nätter från ca 3000 kronor så kanske vettigt att boka en weekendresa med hotell om man vill komma undan billigare.

Att ta sig från flygplatsen in till Dublin centrum:

När du flyger till Dublin så kommer du att landa på Dublin Airport som ligger 10 km norr om staden och du kan välja mellan att ta buss eller taxi.

Om du väljer att ta bussen vilket jag kan rekommendera, det finns ett flertal olika bussföretag som åker in till centrum.

  1. Express public bus (air Link /747) avgår var 15-20:e minut och tar cirka 40 minuter ock kostar &4 för en enkelbiljett och 10€ för en t/r biljett. Bussen avgår från terminal 1 vid arrival exit.

  2. Express private Coach (aircoach) avgår var 15:e minut och tar cirka 25 minuter in till centrum och kostar 7€ för en enkelbiljett och 12€ för en t/r biljett och bussen avgår både från terminal 1 vid arrivals level och från terminal 2 vid departures level.

  3. Public bus (Dublin bus) är det balligaste alternativet om du väljer att åka buss och med public bus som avgår var 10–30 minut och bussresan tar runt 40 minuter och kostar 3,30€ men du måste ha betala med jämna pengar och bussen avgår från terminal 1, Arrivals level.

Ett tips om du kommer att åka mycket buss under din vistelse är att du köper ett s.k. The Leap visitor card som gäller på air Link 747, alla Dublin buss, alla Luas spårvagnar samt DART and commuter rail och detta kort kostar 19;50€ och gäller för en person under 72 timmar (3 dagar) och detta kort kan köpas i terminal 1& 2 i Butiken SPAR

Om du väljer att ta taxi så tar det mellan 20–30 minuter beroende på vart i staden du ska och det kostar mellan 20–30€.

Varför jag inte tar upp alternativet att åka tåg in till centrum är att det går inget tåg från flygplatsen utan du måste ta dig 12 km till tågstationen vilket känns onödigt när du under samma tid kan ta dig in till Dublin centrum.

Läs mer om Dublins flygplats på https://www.dublinairport.com.

Buss är ett bra alternativ när du ska ta dig in till Dublin från flygplatsen.

Hotell i Dublin

Dublin är en stad med korta avstånd och det tar inte mer än 20–30 minuter att promenera från utkanten av staden in till floden som är i belägen i de centrala delarna. Det finns ett stort utbud av hotell i olika prisklasser men jag kan varmt rekommendera Holiday Inn som ligger i centrum men det finns fler alternativ som du kan boka på www.booking.com

Att ta sig runt i Dublin

Det är mycket enkelt att ta sig runt till fots då staden inte är så stor men om man vill så kan man ju ta lokalbuss som inte kostar så mycket men ör inte så ofta i tid som man kan önska men ladda ner appen ”Journey Planner” så kan du söka efter både resrutt och exakt pris.

Vi var där en lång weekend mellan torsdag till söndag och vi hann med att se hela staden samt göra en utflykt på en halvdag.

Man träffar på trevligt folk när man går runt i staden..

..och man kan stanna till och lyssna på en av de flertalet gatumusikanter som håller en hög nivå.

Dublins kända bro ”Ha’penny som går över floden Liffey.

Att upptäcka i Dublin

Trinity College är Dublins mest kända lärosäte som grundades på 1500 talet och här har bland annat Oscar Wilde och Jonathan Swift studerat. Att gå in i dessa byggnader som är öppet för allmänheten så förflyttas du tillbaka i tiden men dess fantastiska innergårdar och har du möjlighet, besök biblioteket ”old Library” och upptäck ”Book of Kells ”som är en avskrift av evangelierna på latin.

Trinity Collage innergård

Tempel Bar ligger i en stadsdel med många caféer, barer och teatrar och på lördagar är det en stor matmarknad här som lockar en massa folk.

I området finns den klassiska baren tempel bar som öppnades 1840 och har över 450 olika sorters whiskey och här spelar livemusik dagarna i ända.

Varför inte ta en Irish coffee här?

Den kända puben ”The tempel bar” som har ett enormt utbud av whiskey och öl.

Om man gillar whiskey så ett besök på Old Jameson destillery ett måste, här får du gå en guidad runda och se hur Jameson whiskey tillverkas och du kan även få provsmaka för den som är sugen. Pris ca 200 kronor.

Jameson whiskey distillery var en trevlig upplevelse.

Om man inte nöjer sig med whiskey så finns det ju såklart även ett ölbryggeri i Dublin som heter Guinness storehouse för den som gillar detta tunga mörka öl, här får du en guidad tur och får lära dig hur man häller upp en Guiness på ett korrekt sätt. Pris ca 270 kronor.

Läs mer om Guiness store house på https://www.guinness-storehouse.com/en.

Guinness ölbryggeri är ett måste om man gillar öl.

en rolig sak vi gjorde var att gå en kurs i hur man häller upp och serverar en Guinness!

Vi tog även en halvdags utflykt med buss till Glendalough och Wicklow för 270 kronor och då fick du uppleva en fantastisk natur och diverse filminspelningsplatser med täta skogar och djupa dalar. Wicklow kallas även för Irlands trädgård.

Det finns ett flertal arrangörer som säljer biljetter till dessa utflykter och vi köpte våra biljetter på gatan.

Jag kan varmt rekommendera denna utflykt.

En fantastiskt vacker utsikt…

..med vacker natur

Om du gillar dans och då framför allt Riverdance så är Dublin den perfekta platsen, här finns ett stort utbud av shower till dyra priser men om du frågar dig fram så finns det ett antal barer som erbjuder både show och middag till en rimlig peng utan att töja på kvalitén och vi var mycket nöjda med den show och middag som vi fick.

Man blir imponerad av hur duktiga dem är.

6 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page