top of page
  • Patrick Ellman

Edinburgh

Edinburgh är huvudstaden i Skottland och har varit det sedan 1437

Staden har cirka 500 000 invånare och ligger i sydöstra Skottland.

Staden är med på Unescos världsarvslista och har cirka 4500 byggnader i sten.

Edinburgh är en av Europas främsta turistattraktion med 13 miljoner besökare årligen och Storbritanniens nästa störts attraktion efter London.

Att ta sig till Edinburgh

Det går direkt flyg från Sverige till Edinburgh och du kan flyga med bland annat Ryan air, SAS, KLM och det tar cirka 2–4 timmar beroende på om du flyger direkt eller om du ska byta på vägen. Pris mellan 500–2000 kronor / väg beroende på bolag

Att ta sig från flygplatsen till centrum

Flygplatsen ligger ungefär cirka 13 kilometer väster om Edinburgh.

Det är lätt att åka kollektivt och det tar inte så lång tid och du har flera olika alternativ att välja på för att komma in till centrum:

  1. Tar du buss 100 så tar det dig cirka 23 minuter och avgår var 30 minut och kostar 4,5pund för enkelväg och 7,50 pund t/r om du köper biljetten direkt vid hållplatsen

  2. Väljer du att åka spårvagn så tar det dig cirka 35 minuter och kostar cirka 6,50 pund för en enkelresa.

  3. Vill du ta taxi så kostar det runt 25–30 pund för max 4 personer.

Vill du veta mer exakt vad det kostar och vilken buss som passar dig bäst så läs mer på https://www.lothianbuses.com.

Läs mer om flygplasten https://www.edinburghairport.com.

Hotell i Edinburgh

Det finns ett stort utbud av hotell i alla klasser i staden men tänk på att i augusti så kan det vara svårt att få tag i hotell pga. att det är högsäsong vi valde att bo på ett hotell som låg utanför själva centrum och vi var jättenöjda med att bo på ”Leonardo Edinburgh Murrayfield” och det är ett 3 *** hotell som kostar runt 700 kronor/ natt för ett dubbelrum inklusive frukost och det tog cirka 25 minuter med buss till centrum, Du kan hitta andra alternativ på www.booking.com.

Att ta sig runt i Edinburgh

Staden är uppdelad i två delar old Town och new Town och ska du gå upp till old Town där alla större attraktioner finns så är det backigt men du kan ta buss eller taxi dit upp dit upp om du har svårt att gå, tänk på att det regnar ofta i Skottland så ha bekväma skor för det kan bli halkigt om du har högklackade skor på dig, så ta på dig ett par bekväma promenadskor istället.

Att upptäcka

The Royal mile är en shoppinggata som går genom Old Town, gatan kantas av affärer och caféer, pubar och museer som går mellan resident palatset och slottet och som är nästan exakt 1 engelsk mile lång (1,6 km).

Det är livligt på ” The royal mile” I old town.

Edinburgh Castle ligger som sagt i old Town längst upp men härifrån har du en mycket fin utsikt utöver staden och det finns gratis guidevisningar av slottet varje hel timme så passa på att gå den (det tar cirka 40 minuter) för du kommer att få veta en hel del om slottet som kan vara roligt.

Slottet är byggt på en slocknad vulkan, du får absolut inte missa att se krigsmuseet, kronjuvelerna och de skotska kungarnas kröningssten” The Stone of Destiny”

Entrén kostar 19,50 pund

Edinburgh castle sett från the new town.

Utsikten från slottet är vackert.

National museum of Scotland är ett av mina favoritmuseum i världen faktiskt. Här finns allt, det är flera våningar högt och här finns verkligen allt från tex gammalt porslin till moderna bilar och det passar verkligen alla, vuxna som barn så jag kan varmt rekommendera er att besöka detta museum och det är dessutom gratis entré.

Läs mer på https://www.nms.ac.uk.

The millennium Clock fina klockspel går att beskåda varje timme.

Det finns även formel 1 bilar på national museet.

Scotch whisky Heritage experience är ett museum eller mer ett paradis för den som älskar Skotsk whisky för här är all skotsk whisky samlad och du kan få provsmaka så att du hittar just din rätta smak och guidning till att våga prova nya sorter.

När jag gjorde ett test så är det bland dessa whiskey sorter jag ska leta mig fram till rätt märke.

Jag gick bara in i butiken men fick en mycket bra genomgång av olika whisky typer och hittade några riktigt fina flaskor som åkte med hem.

Vill du veta mer? Gå en guidad tur? Whiskey tilllagning?

En mycket liten del av det stora sortimentet.

The Elephant house är egentligen ett kaffe och te café men det var här som JK Rowlings satt och skrev på sin första bok till Harry potter och går du förbi här så kommer du inte missa det för här står det massor med folk i kö för att ta kort på caféet, både inne och ute. Och vill du ta kort på vart hon egentligen satt så ska du gå till det inre eller bakre rummet, för det var där hon satt och skrev så att hon hade utsikt över slottet.

The Elephant house.

Calton Hill är en kulle som inrymmer bland annat det skotska parlamentet och här uppe tas det många fotografier över staden och här finns även Dugald Stewart monument och the national monument.

Ta en promenad hit upp och du kommer inte att ångra dig

National monument på Capitol Hill.

Mina personliga tips

Det finns ett flertal utflykter som anordnas från Edinburgh och en tur som jag varmt kan rekommendera er att åka med är den turen som går till det skotska höglandet och Stirling Castle samt ett besök på ett whiskydestilleri

Denna utflykt varar i cirka 10 timmar ock kostar runt 500 kronor, dock ingår inte lunch och vissa go

entrébiljetter så fråga om det innan du betalar utflykten så att du kan ha med det i beräkningarna.

Stirling Castle är en historisk fästning och slottet var ett av de viktigaste, flera skotska kungar och drottningar har krönts här bland dem maria Stuart år 1543.

Stirling Castle.

Loch Lomond & The Trossachs national park är en nationalpark på det skotska höglandet och det är en fantastisk fin upplevelse och natur som du kommer att uppskatta, tänk på att ha bra kläder med dig här och bekväma skor för det brukar regna här men njut att upplevelsen.

Utsikt från höglandet.

Mycket vackert trots det regnet.

Glengoyne highlandwhisky är ett whiskydestilleri som vi besökte och det ligger på det skotska höglandet och här fick vi en guidad visning om hur det går till att göra whiskey samt provsmaka deras olika whiskey, vi fick även chansen att köpa whisky till rabatterade priser, dock så tyckte jag att priserna inne i Edinburgh var bättre.

Glengoyne

Man fick en rundtur där de förklarade hur tillverkningen går till.

Här ser man hur whiskeyn förändras under lagringstiden.

Jag kan verkligen rekommendera er att äta på en mycket god hamburger restaurang som heter Byron och ligger på Royal mile eller Market street som den egentligen heter och här de god mat till rimliga priser.

Jag kan även rekommendera er att gå till Restaurang Revolution som ligger vid Chamber street mittemot national museum. Här har de också mycket god mat runt 10 pund / person och billiga drinkar för runt 6–8 pund

Bra att veta

När du reser till Storbritannien så används valutan pund (GBP).

Du behöver ha med dig en adapter för strömuttagen skiljer sig från Sverige.

Om du åker hit I augusti så kommer det vara svårt att få tag i hotell så boka i god tid, för i augusti, det är då det händer, alla festivaler hålls under hela augusti och festivalerna avlöser varandra hela tiden och alla går under egentligen samma namn Edinburgh festival. Bland annat så förekommer den omtalade The Royal Edinburgh miltary tattoo som hålls varje dag under hela augusti.

Military tattoo” är en militäruppvisning som hålls vid slottet varje dag i större delen av augusti och det är mycket svårt att få tag i biljetter men om du kommer över en så kan jag varmt rekommendera dig att du kommer få en mycket bra upplevelse för här kommer det spelas på trummar och blåsas i säckpipor.

Det drar cirka 225 00 åskådare totalt och över 100 miljoner tv tittare

Trummor och säckpipor i massor.

Det bjuds även på dans

Jag hoppas att ni får en trevlig vistelse i Skottland!

3 visningar0 kommentarer

留言


bottom of page