top of page
  • Patrick Ellman

Frederiksborgs slott

Frederiksborgs slott är ett danskt slott som ligger i Hilleröd på Nordsjälland.

Slottet har anor från 1500-talet och är det största renässansslottet i Skandinavien

Slottet ligger ute på tre holmar ute på sjön.

Att ta sig till Frederiksborgs slott

Frederiksborgs slott ligger mitt i den lilla staden Hilleröd på Nordsjälland.

Kommer du med bil från Helsingör så tar det 30 minuter att köra de 2,4 milen till slottet.

Kommer du från Köpenhamn med bil så tar det dig cirka 40 minuter att köra de dryga 4 milen till slottet.

Du kan även åka kollektivt med tåg och det tar cirka 45 minuter från Köpenhamn och cirka 30 minuter från Helsingör.

Läs mer på https://www.dsb.dk för aktuella avgångar och priser.

Det är lätt att ta sig till Frederiksborgs slott från både Köpenhamn och Helsingör.

Att se och göra i Frederiksborgs slott

Slottet är byggd på tre holmar i Frederiksborgs sjön och är omgiven av en stor slottsträdgård och området omnämns första gången på 1200-talet men slottet är uppbyggt och ombyggt under tre omgångar på 1560 talet av Fredrik II och mellan 1602–1625 av Kristian IV och sedan efter den stora branden på slottet 1859 så renoverade man upp det och det hela stod klart år 1875.

Slottet är byggt i nederländsk renässansstil med tegel och Sandsten, kallas även för Christian IV stil.

Det Nationalhistoriske museum har funnits i slottet sedan 1878 och här finns porträtt, målningar, möbler och skulpturer från över 500 års dansk historia. I Danmarks nationalgalleri så finns det över 10 000 porträtt, många av dom kungar och drottningar och här på slottet finns ett flertal olika utställningar.

När du kommer in på slottsgården så kommer du se framför slottet den mycket vackra Neptunusbrunnen som är en skulptursmyckad springbrunn från 1623.De ursprungliga skulpturerna stals av svenskarna år 1659 och finns på Drottningholms slott utanför stockholm, Sverige, de som du ser här är ersatta av senare avgjutningar

Den mycket vackra Neptunusbrunnen fram det ännu vackrare slottet.

Slottet är imponerande vacker, storslaget och mäktigt när man går runt i alla rum och salar, inte minst imponerande är det att besöka Slottskyrkan

Slottskyrkan inne på slottet är nog något av det mäktigaste jag har upplevt. Det är den största slottskyrka som jag har sett, den är i två våningar med fantastiska utsmyckningar och en orgel som är snidad i trä från 1600-talket var imponerad att se. Utefter alla väggar och i taket så finns det inte bara målningar utan väggarna är även utsmyckade i guld och silver, så här kommer du tillbringa en lång tid framöver, man har en mycket bra utsikt över slottskyrkan om du går upp en våning

Det är lite skoj att leta upp sitt lands sköld som sitter utefter kyrkoväggen på de länder som har fått elefantorden som är ett riddarords sällskap.

Slottskyrkan är mycket imponerande med alla sina konstverk och väggar målade i både guld och silver.

Vart du än går i slottet så kommer du att upptäcka alla sorters konst och skulpturer och de mycket vackra slottssalarna som är utsmyckade med guld och konst utefter väggar och tak.

Man blir nästan yr av all vacker konst som finns på slottet.

Missa inte att besöka rum 39 som ligger på andra våningen i det nordvästra hörnet för där kommer du att se Gahrtons Globe som är den romerska himmelsgloben (astronomi) från 1650.

Det finns mycket mer att se och upptäcka här på slottet men detta var bara ett utbud av vad du kan se.

Mycket vacker design med de välvda taken.

Vill du veta mer om slottet och dess öppet tider och priser så läs mer på https://dnm.dk

Det här kanske du inte visste om Frederiksborgs slott

  1. Här på Frederiksborgs slott undertecknades ett fredsavtal och avslutades det stora nordiska kriget mellan Danmark, och Sverige den 3 juli år 1720,( Sverige hade skrivit på avtalet tidigare under året) vilket innebar att Sverige avstod sin tullfrihet i Öresund och bälten, fick betala en stor summa pengar (600 000 riksdaler) till Danmark, Danmark skulle återlämna mark till Sverige såsom bland annat Marstrand och Danmark skulle inte längre stödja Ryssland eller låta ryska kapare få använda danska hamnar. Sverige skulle inte längre stödja hertigen av Holstein.

  2. Frederiksborgs slott är det största Renässansslottet i Skandinavien.

  3. 2004 spelades filmen The Prince and Me. (Prinsen och jag) in här på slottet med skådespelarna Julia Stiles och Luke Mably i huvudrollerna.

Besök detta imponerade slott, för det är något du alltid kommer att bära med dig i minnet!

3 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page