top of page
  • Patrick Ellman

Gdansk

Gdansk ligger i norra delen av Polen och är idag sammanväxt med städerna med Gdynia och Sopot och bildar området Trójmiasto, Trippelstaden.

Gdansk är en av de största och äldsta städerna i polen.

Gdansk har drygt 590 000 invånare.

Gdansk grundades under 1224 eller år 1225 vilket gör Gdansk till en av de äldsta städerna i Polen, Gdansk var en av de större medlemmarna i Hansaförbundet.

Känner du till staden Danzig? Det var det tyska namnet på Gdansk.

Att ta sig till Gdansk

Det är billigt och det går snabbt att flyga till Gdansk från Sverige.

Räkna med att det tar cirka 1,5 timme att flyga från Sverige och vi valde att flyga med Ryan Air och vi betalde cirka 1200 sek för 2 personer t/r i januari månad.

Att ta sig från flygplatsen in till centrum

När du flyger till Gdansk så landar du på Gdansk Lech Walesa flygplats (GDN).

Flygplatsen ligger cirka 12 km nordväst om centrala Gdansk.

Flygplatsen är den tredje största flygplatsen i Polen och här passerar över 4,9 miljoner passagerare /år och flygplatsen består av två olika terminaler.

Hur tar man sig in till centrum?

Vi förbeställde taxi via hotellet och då betalde vi cirka 185 sek (cirka 80 PLN) vilket är normalt, taxiresan tog drygt 20 minuter.

Vill du åka kollektivt så ju även det möjligt och då kommer du billigt undan med buss så kostar det dig mellan 7,50 sek till 10 sek (3,20–4,20 PLN) beroende på om du åker dag eller kvällstid.

Vill du åka tåg så avgår det var 15.e minut och kostar runt 9 sek (3,80 PLN) följ skyltarna efter att ni hämtat ut bagaget och ta rulltrappan till vänster när ni lämnar bagagehallen

Valuta i Polen

Valutan i polen heter Polsk Zloty (PLN).

I PLN= 2,43 sek och För 100 sek så får du 41,16 PLN.

Prisnivån i Polen:

En Cappuccino kostar runt 20 sek

En tre rätters middag kostar cirka +200 sek

En öl kostar runt 20 sek

En taxiresa på en timma kostar cirka 90 sek

Att bo i Gdansk

Det är billigt att bo på hotell i Gdansk jämfört med övriga Europa.

I Gdansk finns det ett stort utbud av hotell i olika prisklasser och det hotell som vi valde heter Hotell Admiral och ligger i de centrala delarna av staden och för detta hotell för 2 personer inklusive frukost i två nätter betalde vi 522:14 Pln vilket blir cirka 1176 sek.

Boka gärna ditt boende på www.booking.com

Att göra i Gdansk

Gdansk är som sagt en av polens största och äldsta städer och Gdansk bjuder på en spännande historia och är en historisk stad.

Det är fascinerande att se att staden som under andra världskriget blev totalt sönderbombad, till 90 % och nu se den har byggts upp igen för att se ut som den gjorde innan den bombades sönder.

Det första man slås av är hur vackert det är vid kanalen som rinner igenom staden.

Det är mycket vackert här när man promenerar både dag och kvällstid och vid kanalen så finns det ett flertal butiker, barer och restauranger.

Mariacka street (Mariackagatan) eller Bärnstensgatan som den också kallas är en gata som börjar vid gröna porten vid kanalen i gamla staden och sträcker sig upp till ST. Marys Church. Mariacka street är en mycket vacker och pittoresk kullerstensgata där det finns små caféer, konstgallerier samt ett stort urval av bärnstens butiker.

ST. Marys Church (Maria kyrkan) är världens största tegelkyrka och den började att byggas år 1343 och invigdes inte förrän år 1502. Kyrkan är enormt stor på insidan och om du inte är höjdrädd så kan du ta de drygt 400 trappstegen upp till toppen av kyrktornet.

Vill du gå upp i kyrktornet så kostar det 14 PLN.

Det är fotoförbud inne i kyrkan men jag fick ändå lov att ta några utvalda fotografier på bland annat den astronomiska klockan från 1470 talet.

Kyrkan är hela 105,2 meter lång och kyrktornet är hela 76,6 meter högt, kyrkan har plats för 25,000 människor under en och samma mässa.

Det långa torget eller Dlugi Targ som den egentligen heter här i Gdansk är en stor lång allé som ät kantad av fina och vackra byggnader, barer, ett flertal caféer och affärer. Förutom Mariakyrkan och gröna porten här i gamla staden så hittar du även Neptun fontänen som är mycket vacker.

Här finner du även ormtjusare, ballongförsäljare och gatumusikanter under sommaren och missa inte den vackra Neptun fontänen.

Vid kanten av kanalen så kommer du att se den mycket vackra medeltida kranen Zuraw som är en av världens äldsta hamnkranar. Kranen är ett välkänt landmärke för staden och på sin tid drevs den av handkraft när den lossade och lastade skeppen på kanalen. Det är ganska fascinerande att den här kranen lyckades att hissa upp saker som vägde över 2 ton men hjälp av denna kran!

Jag skulle varmt rekommendera dig att ta en åt tur ut i en av Europas största hamn med en utflykt till Wester platte.

Det är en båttur som tar drygt 2 timmar med en kort paus men du har även möjlighet att avstå att åka tillbaka utan kan stanna iland och ta näst kommande båttur så att du får njuta mer av Westerplatte.

Under båtturen så får du se stora delar av hamnen och få en känsla av hur det var när man byggde och reparerade båtar/skepp och kan man sin historia så var det här som Lech Walesa startade sin organisation Solidaritet och senare fick nobels fredspris.

Under båtturen så får du detaljerad information om hur livet fortgick i hamnen vilket var väldigt intressant.

Westerplatte är en historisk plats för det var här som det första kanonskottet startade andra världskriget den 1: a september 1939 av tyskarna.

Här finns idag ett stort monument över de polska tappra soldaterna som kämpade mot tyskarna.

Här finns det även kvar vakttorn, skyttegravar och krigsvärn som påminner om det förflutna.

Båtturen som tar cirka 2 timmar kostar 45 PLN för vuxna och 25 PLN för barn och ombord finns det möjlighet att köpa dryck och lättare tilltugg.

Vi bokade vid kajkanten med bolaget Holiday Boat som arrangerar båtturen.

Läs mer på deras hemsida www.holidayboatgdansk.pl

En annan sevärdhet som jag verkligen rekommenderar dig att besöka är

Museum of the second World War är faktiskt ett av de bästa museum jag har besökt för här visar de upp all tragedi som ett krig berör och orsakerna till att ett krig uppstår. Museet är på hela 5000 kvadratmeter så här finns det mycket att upptäcka, i byggnaden så finns det även parkering, bibliotek, restaurang, bio och till och med ett hotel.

De visar på flera olika sätt hur skrämmande ett krig är för alla i befolkningen.

Det är ett museum som inte favoriserar Polen utan ger en bra bild av andra världskriget och vilka som ingår i kriget.

De visar även upp hur muren såg ut i naturlig storlek och när man står framför den så förstår man hur svårt det var att komma över den till friheten i väst.

De har även byggt upp ett flertal olika hus kvarter för att man ska få en inblick i hur livet kunde vara med stridsvagnar på gatorna.

Läs mer om museet och dess öppettider på https://muzeum1939.pl/en

Vi betalade 25 PLN för att besöka museet och vår vistelse tog cirka 2 timmar

Mitt personliga tips

Det finns många bra Caféer och restauranger i Gdansk men jag skulle vilja slå ett slag för en av dem och den heter Restaurang Europa och ligger långt upp på höger sida på det långa torget.

Här serveras det riktigt bra mat och vi valde att äta en två rätters meny med öl och den traditionella guldwasser som en bra avslutning på kvällen och vi betalde 150 PLN för denna utsökta måltid

Först fick vi rödbetssoppa-vilket inte föll mig i smaken men värt att prova på

Till huvudrätt valde vi deras Schnitzel

Som avslutning så tog vi den traditionella guldwasser som är en vodka med 22 karats guldblad i- stark men mycket god.

Vill du veta mer om vad du kan göra i Gdansk så läs gärna mer på deras hemsida https://www.gdansk.pl/en/

Jag hoppas att du får en mycket trevlig vistelse i Gdansk för vi var nöjda med denna destination!

5 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page