top of page
  • Patrick Ellman

Granada

Granada, är huvudstad i provinsen med samma namn som är belägen i Andalusien som ligger i södra Spanien vid bergskedjan Sierra Nevada.

Staden Granada har anor från 700-talet före Kristus.

Granada har runt 200 000 invånare.

Att flyga till Granada

Det är inte vanligt att man flyger till Granada, utan att man flyger till Madrid som ligger 40 mil norr om Granada.

Om du flyger till Granada så kommer du att landa på ”Federico Garcia Lorca Airport” som ligger 15 km väster om Granada.

Hit kan du flyga med bland annat easyjet, Iberia, British Airways

Att ta sig till Granada

Om du kommer med flyget så finns det olika alternativ för att ta sig de 15 km in till staden.

  1. Taxi kostar cirka 30 € och det tar cirka 20 minuter in till centrum.

  2. Buss är mycket billigare ock kostar cirka 4€ men det tar dock längre tid; 45 minuter.

Om du bor i Madrid och vill ta en dagsutflykt så rekommenderar jag dig att vara minst två dagar i Granada och det finns då olika alternativ:

  1. Om du väljer att åka bil till Granada så kommer det att ta runt 4 timmar att åka de dryga 42 milen från Madrid via A-4 och A-44.

  2. Om du väljer att åka tåg så kommer det ta dig cirka 3,20 timmar att åka med Ave. Boka din resa på www.renfe.com

  3. Flyg med Iberia från Madrid till Granada kostar runt 600 kronor för en t/r biljett.

  4. Utflykt med bolaget viator.

Du kan även boka utflyktspaket från Madrid och det finns flera olika alternativ. Läs mer på https://www.viator.com/sv-SE/Madrid/d566-ttd.

Det går bra att ta bilen till Granada, detta är vägen upp för bergen mot Granada.

Hotell i Granada

Det finns över 1000 hotell I staden och här finns ett utbud av alla olika hotell och prisklasser och vi valde att bo på Leonardo hotell **** som ligger vid centralstationen och detta hotell var vi mycket nöjda med.

Boka gärna ditt hotell på www.booking.com.

Att ta sig runt i Granada

Det är förvånansvärds lätt att at sig fram i denna stad med tanke på att staden är så gammal, dock när du ska ta dig upp till den största och viktigaste sevärdigheten, Alhambra, så är det brant uppför så om du har svårt för att gå så ta en taxi som kostar cirka 5–7€ alternativt ta bussen upp.

Att upptäcka i Granada

Den vackra och charmiga staden Granada som är belägen vid bergskedjan Sierra Nevada har mycket att upptäcka men det alla kommer hit för är först och främst det moriska Palatset.

Alhambra, det röda fortet är ett moriskt palats som uppfördes på 1250 talet och kallas för det röda fortet. Alhambra är uppsatta som världsarv av UNESCO.

Det var härifrån som den moriska Nasrid dynastin styrde sitt mäktiga emirat ända tills det föll till de kristna 1492 som den sista muslimska utposten i Spanien.

Det finns tre (3) som den kungliga ätten Nasrid lär bygga och det är Mexuar, comares och lejonpalatset tillsammans med en serie gårdar. Gårdarna omges av anslutande rum, rikt dekorerade med stuckatur i trä och sandsten med mönster av kakelmosaik.

Färgen på muren är röd färgad och är en imponerad syn på håll.

Den vackra myrtengården.

Det kristna barock palatset.

Gården till lejonpalatset.

De 10 lejonen inne i lejonpalatset.

Vacker utsiktspost mot staden.

El generallife betyder arkitektens trädgård på arabiska och var ett sommarpalats där sultanerna spenderade sina somrar, Muhammed III lär uppföra palatset och dess trädgårdar mellan 1302–1309. El generallife ligger cirka 5 minuters promenad från Nasridpalatsen består av två trädgårdar; Vatten kanalens Patio (Patio de la Acequia) har en avlång damm med omkringliggande Kolonnrader som vetter mot de äldre delarna av Granada och Sultanens trädgård (Jardin de la Sultana) har dammar i olika symmetriska former i en barockträdgård och här även praktfulla blomstergångar.

Entrébiljetten bör bokas långt i förväg (flera månader i förväg alternativt ställa sig i kön senast klockan 6 på morgonen) för de släpper bara in ett antal besökare per dag och den kostar 14€ +7€ om du vill ha tillgång till hela palatset samt trädgården. Räkna med ett besök på cirka 4 timmar i Alhambra.

Läs mer om Alhambra på https://www.alhambra-patronato.es/en.

Vattenkanalens patio är mycket vacker att se.

Sultanens trädgård med en av alla dammar.

Man tar igen sig efter att gått länge i Palatset.

vacker trädgård med fontän

Utsikt från palatset mot staden med katedralen i centrum.

Carmen de los Martires är en mycket vacker plats som ligger en kort promenad från ingången till Alhambra och här finns fontäner och en mycket vacker trädgård och härifrån har du en fin utsikt över staden

El Banuelo är ett arabiskt badhus från 1100-talet och är en av de äldsta moriska byggnaderna som finns kvar i Granada. Badhuset ligger nära Plaza Nueva.

Catedral de Granada är en katedral i Gotisk stil som påbörjades att bygga under 1520 talet men var inte klar förrän 1684 pga. Diverse problem som bland annat ekonomiska besvär men katedralen är värt ett besök.

Drottning Isabel och hennes man Fernando ligger begravda i Katedralen

Katedralen ligger vid Calle Gran via de colon 5 och entrén kostar 5€.

Katedralen i Granada är en imponerande syn.

Katedralens klocktorn.

Albaicín är gamla stan i Granada och stadsdelen har mycket kvar av arkitekturen från morernas välde före 1492, stadsdelen ligger på en kulle med utsikt över Granada.så ta gärna och gå runt här och njut.

Smala och trånga gator i den gamla staden.

här sålde de kryddor och te bland annat.

Mina personliga tips

Maten i Andalusien är magiskt god och något som är typiskt är om du går till en Tapas bar och köper en öl eller ett glas vin så bjuds du på en slumpvis tapas.

En av många tapas barer i Granada.

Prova gärna på den andalusiska maten såsom Paella, Gazpacho, Patatas bravas och den mycket goda Salmorejo som är tomatsoppan gjord tillsammans med bröd. det sägs att den andalusiska maten ska vara den godaste i hela Spanien.

Grill spettet som vi beställde var mycket gott.

Vädret i Granada varierar mycket för på morgonen kan det var kylslaget men under dagen stiger temperaturen så redan vid lunch kan det vara hett för att sedan bli kallt igen på eftermiddagen/kväll så låt dig inte luras av vädret, var beredd på temperatur skillnaderna som är under dagen så ta med dig vatten, solkräm och en lätt jacka/tröja om du ska vara ute hela dagen.

Boka dina biljetter till Alhambra minst två- tre månader innan du hade planerat ditt besök för de släpper bara in ett begränsat antal besökare / dag och det kan vara surt om man inte kommer in när man väl har rest så långt.

Om du gillar skidåkning så har du inte långt till skidorten Sierra Nevada.

Läs mer om den i guiden om Sierra Nevada.

4 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page