top of page
  • Patrick Ellman

Jerusalem

Jerusalem är Israels största stad med en befolkning på över 800 000 invånare.

Jerusalem är Israels administrativa centrum och de facto- huvudstad.

Oavsett vilken väg du beger dig till Jerusalem så följer du spåren i spåren efter pilgrimerna som har gjort samma resa under tusentals år.

Jerusalem är den heliga staden, kung Davids huvudstad, på toppen av berget är en helgedom för världens tre monoetniska religioner

Hur gjorde vi?

Vi bodde i Tel Aviv som beskrevs i reseguiden; Tel Aviv och vi åkte till Jerusalem över en dag och personligen så tyckte vi mer om Jerusalem än Tel Aviv och skulle vilja stanna här längre tid i staden för här finns mycket intressant att se.

Att ta sig till Jerusalem

På egen hand valde vi att på egen hand åka till Jerusalem och då var det lättaste och billigaste sättet att åka buss och då ska du ta dig till Tel Avivs centrala busstation och därifrån avgår buss 405 från hållplats 603 alternativt 607 alternativt om du tar dig till Telaviv terminal och där går buss 480 ifrån.

Det tar cirka 1 timme att åka de drygt sex (6) milen och bussarna avgår var 20-30:e minut och det kostar cirka 18 Ils för en enkelväg och 30 Ils för t/r men köper du en T/R biljett så vill du gärna att du bokar upp en tid när du ska hem, det gjorde inte vi, utan man ville ju ta vara på dagen (det var inga problem att få plats på en buss hem sent på kvällen). * Ils = New Israeli sheqel.

Vi bokade och betalde bussbiljetten på busstationen innan avgång.

När du ska hem så avgår buss 405 från hållplats 315 och buss 408 avgår från hållplats 316 inne i Jerusalems busstation.

Att tänka på

  1. Tänk på att bussarna inte går så ofta under Shabbaten som är mellan fredag kväll tom. lördag kväll.

  2. Det är en säkerhetskontroll innan du går på bussen och var extra försiktig om du bär på en ryggsäck, håll den hela tiden och lägg inte ifrån dig den för de tror att du bär på en bomb eller liknande.

Guidad utflykt det finns ett flertal guidade utflykter som bland annat utgår från Tel Aviv till Jerusalem som kostar runt 59Usd.

Att bo I Jerusalem

Vi var ju där under en dag så vi bodde inte på något hotell men det finns en hel del hotell i staden i olika prisklasser. Boka gärna ditt hotell på www.booking.com

Att se i Jerusalem

Det finns mycket att upptäcka i den heliga staden Jerusalem, den gamla stadens murar, romerska bågar, bysantinska vallgravar, korsfararnas murar och turkiska fästningsvallar. I Jerusalem så finns det platser som är heliga för judar, kristna och muslimer som tex Västra muren, via Dolorosa, den Heliga gravens kyrka de glittrande kupolerna på moskéerna på tempelberget samt bokens helgedom där de 2000 år gamla dödahavsrullarna förvaras. Jerusalem har något för alla och det är inte bara historiska byggnader utan även shoppingcenter, fina restauranger, caféer och musikfestivaler i mängder så det finns ett stort utbud i staden.

När du kommer med bussen till Jerusalem så stannar den i den stora busstationen som ligger i de centrala delarna av staden. När du kommer ut från busstationen så tar du vänster in på gatan Jaffa street och följer spårvagnen eller tar spårvagnen hela vägen ner till ”Old city” som ligger cirka 4 km från busstationen, det är väldigt trevligt att promenera nerför gatan och se alla affärer, byggnader och marknader som ligger utmed gatan.

Här är en karta över Old city.

Här kommer jag att ge er ett urval om vad vi såg,

När du kommer ner till gamla stan, Old city så följ strömmen och gå in via Jaffa Gate

Jaffa Gate och tower of David.

Och där till höger kommer du att se Tower of David eller som den också kallas Jerusalems citadell härstammar från den ottomanska perioden och det finns bevis på att den är över 2000 år gammal. I Old city kommer du att promenera runt i de olika kvarteren såsom de Armeniska, judiska, muslimska och kristna kvarteren.

Det är trånga smala gator med mycket folk men njut av din vistelse och alla visar hänsyn.

Var öppen och njut av folket som lever här!

Efter att ha gått runt och sett oss omkring i det armeniska kvarteret så gick vi mot klagomuren genom de trånga gatorna och gränderna och jag säger bara WOW! vilken syn, du kommer att stå högst upp och har en massa trappor ner och rakt framför dig kommer du att se tempelberget och tittar du snett nedåt så kommer du att se klagomuren, det var nästan som om man tappade andan.

Wow!! The Dome rakt framför dig och klagomuren snett nedanför..vilken syn!

Så här satte vi oss på en restaurang och åt en slags kebab innan det var dags för oss att ta oss ner för trapporna. När du kommit ner och det kommer att ta tid för längst ner så det en säkerhetskontroll som du ska passera innan du kommer in i området och du är du vid western wall eller klagomuren som den kallas i folkmun.

Mycket god mat intogs innan vi gick nerför trapporna till klagomuren.

Western Wall, västra muren eller som den kallas i folkmun ännu, Klagomuren är en den av tempelbergets stödmur. Platsen är helig för både judar och muslimer och människor från hela världen kommer hit för att be, muren är uppdelad i en manlig- och en kvinnligdel och den manliga är mycket större ände n kvinnliga, här måste kvinnor dölja sitt hår men det finns skynken att låna vid ingången.

Western wall eller klagomuren som den kallas i folkmun.

För att komma upp till tempelberget och se den mäktiga The Dome på nära håll så måste du klagomuren åt vänster och gå upp för trapporna för att sedan svänga höger och här finns det en hel del alternativ för att komma in och vi gick till Chain gate och där var det tyvärr stopp för oss att komma förbi för där stod israelisk militär och stoppade oss för de släppte inte in några icke muslimer i området på grund av att det var påsk så vi fick inte komma in på tempelberget för att se the Dome och Al-Aqsamoskén men det vara bara att vända om.

Närmare än så här kom vi inte till The dome.

..och till Al-Aqsamoskén så kom vi inte närmare än så här.

Vi gick istället vidare mot Via Dolorosa som egentligen betyder smärtans väg på latin och är den väg där Jesus gick släpandes på ett kors till Golgata där han sedan spikades fast på det burna korset, Korsfästes.

Via Dolorosa är en sträcka på cirka 300 meter och det finns fjorton (14) stationer utmed vägen där man kan be, dessa stationer förekommer ofta i form av bilder och vandringar bygger delvis på bibliska texter och traditioner. Som tex vid station 6 där en kvinna torkar av svetten i Jesus ansikte och hans ansikte framträder i tygstycket.

Här läser vi vad som står vid station 6.

Tänk på att här är det mycket folk och de 300 metrarna tar mycket längre tid än du kan ana, så ha tålamod.

Många som går pilgrimsfärden på via Delarosa så här kan det bli trångt..

Det är trångt och mycket folk, helst vid påsk och andra högtider så ha tålamod.

Utmed via Dolorosa så säljs det allt möjligt inom religion såsom kors, törnekransar, biblar och koraner.

I slutet av Via Dolorosa så kommer du fram till station 10 – 14 som är Golgata där Jesus korsfästes men nu är en kyrka belägen här som heter Church of the holy Sepulchre eller den heliga gravens kyrka. Och som är en av de mest heliga platserna inom kristendomen och inuti kyrkan ligger graven där Jesus ska ha återuppstått. Kyrkan är mycket stor och jag var verkligen imponerad av denna kyrka, för här sitter historien i väggarna.

Den heliga gravens kyrka.

Vi gick sedan ut från old city via the new gate som inte ligger så långt ifrån den heliga gravens kyrka och när du kommer ut så är du på Jaffa street igen och då gick vi samma väg tillbaka men stannade till vid den mycket stora marknaden som heter Mahane Yehuda market som ligger cirka 1 km in på Jaffa street och är en uråldrig marknad, och här säljs allt mellan himmel och jord, frukt, kryddor, kläder, väskor osv. men jag kan rekommendera dig att köpa och prova på alla möjliga sorters frukter som smakar gudomligt. Vi passade även på att gå in på ett café här och vi njöt av stunden och att se och lyssna på den livliga handeln.

En del av den stora marknaden i Jerusalem.

Sedan gick vi upp till busstationen igen för att åka tillbaka till Tel Aviv och vi ångrade oss att vi inte bodde i den fantastiska staden Jerusalem!

Jag hoppas att ni får en minst lika trevlig upplevelse som vi hade!

7 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page