top of page
  • Patrick Ellman

Tel Aviv

Tel Aviv är hebreiska och betyder vårens kulle

Tel Aviv är den näst störta staden i Israel och ligger vid medelhavet och har runt 450 000 invånare.

Tel Aviv är även Israels finansiella centrum och betraktas av FN som Israels huvudstad och är en riktig partystad.

Att ta sig till Tel Aviv

De flesta flygbolagen flyger till Tel Aviv och det är varierande priser från 2500–4500 kronor i ekonomi men vi valde att flyga med Turkish Airlines vilket vi är mycket nöjda med dem för dem har en mycket bra service på flyget och du får mat serverad vilket gör att resan känns kortare.

Resan tar runt 7 timmar med byte till Israel och vi betalde drygt 2000 kronor/ person under påskhelgen, skärtorsdag till måndag, vilket var billigt.

OBS! Tänk på att det är omfattande säkerhetskontroller på både in -och utresan så prata med ditt hotell när du ska åka hem, för dem vet hur lång tid du behöver ha på flygplatsen innan avgång, vi var på plats runt 3 timmar innan avgång och då hann vi med alla säkerhetskontroller.

Vid ankomst till Israel så kommer dem att dela upp dig och ditt sällskap och då kommer du att förhöras under en kort tid om frågor såsom, vem är hen du åker med? Relation? Vart ska ni bo? Vilket hotell? Hur mycket pengar kommer ni att ha för att klara vistelsen? En del frågor kan kännas provocerande men de vill bara vara säkra på vem dom släpper in i landet.

Visum

När du som svensk medborgare reser till Israel så kommer du inte att behöva skaffa ett visum. Du får ett visum automatiskt vid gränskontrollen och det gäller i 90 dagar med förutsättning att ditt pass är giltigt i minst 6 månader efter ankomst till Israel.

Du kommer inte att få en stämpel i ditt pass utan du kommer att erhålla ett inresekort som du måste behålla i passet under hela din vistelse i landet och ta med dig passet under hela din vistelse för polis och myndigheter kan fråga efter det.

Valuta

I Israel så använder man valutan sheqel (ILS) och på 1 Sheqel så går det 100 agorot.

100 sek är ungefär 34.28, vi räknade på 35.(se efter med din bank innan du åker så har du en bra koll).

Israel är ett kontantvänligt land och kort är inte så vanligt på restauranger osv så jag rekommenderar er att använda sedlar och mynt och ta hellre ut pengar i en automat i Israel än att växla in den i Sverige för du får sämre kurs på växlingskontoren i sverige.

Prisnivån i Israel är som hemma i Sverige, i alla fall om du besöker städerna Tel Aviv och Jerusalem.

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mot Sverige: är Sverige +1 timme.

Eluttag

I Israel behövs ingen adapter då de hars amma uttag som i Sverige 220 volt.

Att ta sig från flygplatsen till centrum

När du flyger till Tel Aviv så kommer a du att landa på Tel Aviv Ben Gurion international Airport (TLV) eller mer känd som Ben Gurion flygplatsen som ligger 24 km utanför centrum. Det finns flera alternativ för att at sig in till centrum och här nedan ser du de olika alternativen.

  1. Taxi Det finns många taxibilar vid flygplatsen och en taxiresa in till staden tar cirka 20 minuter och kostar mellan 35–39€, efter klockan 21:15 så tillkommer en avgift 25% +1,2€/bagage samt 1€ / extra passagerare i bilen. Tänk på att alla taxibilar i Israel måste ha den tydliga svart-gula taxiskylten på taket och alla normala taxibilar är vita.

  2. Tåg om du vill ta tåget så måste du ta dig ner under terminalen vid flygplatsens ankomstterminal och tåget går var 30:e minut och tar cirka 20 minuter in till centrum. Det kostar 3,5€ att åka tåg. Du kan inte åka med tåget från fredag kväll klockan 18:00 – lördag kväll klockan 21:00.

  3. Buss rekommenderas absolut inte då dessa är opålitliga då dem kör ytan tidtabell och det finns ingen direktlinje till centrum från flygplatsen så bussresan kan ta upp till 2 timmar.

Hotell i Tel Aviv

Det finns gott om hotell i Tel Aviv i varierande prisklasser och de flesta hotellen ligger på gatan bakom stranden som är 13 km lång vi valde att bo på ett hotell som låg på Ben Yehuda gatan och hotellet vi valde heter Central hotell och det var mycket centralt med wifi, frukost men rummet vi fick var mycket trångt och är inte ett av våra favorithotell men boka gärna ditt hotell på www.booking.com

Att ta sig runt i Tel Aviv

Det är väldigt lätt att promenera runt i Tel Aviv men vill du åka kollektivt så är det bara att vinka in en buss som går i stort smidde ett över hela staden och när du har klivit på så säger du bara till vart du skall gå av.

Det finns även gott om taxibilar men se till att de kör på taxameter för fusk förekommer.

Att upptäcka i Tel Aviv

Tel Aviv kallas för staden som aldrig sover och det finns ett enormt utbud av nattklubbar och barer, men det finnas annat än nattliv och fest och här ger jag förslag på vad du kan se och göra i Tel Aviv.

Den långa sandstranden på 13 kilometer lång och är mycket vacker och stranden är uppdelade i olika delar med olika namn.

  1. Alma beach är den del av stranden som ligger längt söder ut mot Jaffa och här är det mycket vackert att sitta och se på solnedgången med utsikt över Jaffa, här är stämningen mer avslappnad och det spelas musik båda i högtalare och live uppträdande av diverse okända artister. här finns dock inga solstolar.

  2. Metzim beach är ett barn anpassad strand och här är det långgrunt och stranden ligger norröver inte långt ifrån Hilton beach,

  3. Gordon beach ligger i mitten av den långa stranden och vill du fest och håll igång så ska du gå hit

En del av den långa stranden som går utmed staden.

Fest Tel Aviv är mellanösterns partystad nr 1 och här finns det gott om barer och restauranger och nattklubbar och rör du dig i området runt stranden och gatorna bakom så kommer du att hitta just ditt favoritställe.

Jaffa är en stad som egentligen är gamla Tel Aviv och är världens äldsta stad på över 4000 år och ligger söder om staden, här finns många fina restauranger med god mat och här tyckte vi att det var mer avslappnat än i Tel Aviv och blev vårat favoritområde i Tel Aviv och det är billigare att gå ut och äta här än i Tel Aviv som ligger ett par stenkast bort.

Monumentet om jaffa med utsikt mot Tel aviv – Statue of faith , t.v. Jacobs Dream , mitten the Sacrifice of Isaac och t.h. the fall of Jericho

Klocktornet i Jaffa.

Tel Aviv museum of art är ett museum på 19 000 m2 och här visas inte bara israelisk konst upp utan konst från flera olika länder men det visas mest Contemporary art i museet. väl värt ett besök. Entrén kostade 50 ISL

Vill du veta mer om museet och aktuella öppet tider gå in på https://www.tamuseum.org.il/en/visit/.

Tel Aviv museum of art som är 19000 m2 stort.

Konstnären Andy Warhols objekt visas upp här…

..och en hel del annan konst också.

Marknaden besök gärna en av marknaderna för där är det roligt att vistas för här se man det riktiga israel och Tel Aviv, man ser folk som köpslår och säljer allt mellan himmel och jord.

Marknaden är full av liv och rörelse så besök den gärna och njut.

..och här kan du bland annat köpa färsk frukt.

Mina personliga tips

Alkohol och taxi är dyrt och prisläget är ofta högre än hemma i sverige, taxi kostar tex runt 200 kr för en sträcka på 3 kilometer så ta bussen eller promenera för det är inte så farligt och du kommer att upptäcka mer sker då.

Äta när du är i israel och Tel Aviv så måste du prova på all mat i dess i olika former, vi gillade verkligen deras falafel som var mycket god och den finns överallt i varje gathörn och vill du prova på Humus så ta dig till området Jaffa för den var himmelskt god där och mat är billigare i Jaffa än i Tel Aviv.

Bad sandstranden är mycket fin och badvänlig så välj din favoritstrand, vår favoritstrand blev alma beach och där var det musik och stoj hela kvällen.

Alma beach med utsikt mot Old Jaffa.

Jerusalem är en mer kulturell och religiös stad och åk dit för i Jerusalem kommer du att se det mer riktiga Israel än vad Tel Aviv är. Vill du åka dit så läs mer om den staden i reseguiden om Jerusalem

Vill du veta mer om Tel Aviv så kolla in länken https://www.visit-tel-aviv.com/en/

6 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page