top of page
  • Patrick Ellman

Kärrsjön

Kärrsjöstrand är en kombinerad natur-kultur och vandrings stig som ligger öster om Göteborg.

Vandringsleden ombesörjs av Härryda hembygdsförening.

Att ta sig till Kärrsjöstrand

Kärrsjöstrand ligger cirka 3 mil öster om Göteborg inne på Landvetter flygplatsområde.

Om du kör bil så kör du ut från Göteborg på RV40 mot Landvetter flygplats, Borås och Stockholm sedan tar du av vid avfart 77 Flygplatsmotet fortsätter sedan höger genom den första rondellen, vid den andra rondellen som är i höjd med Landvetter Airport hotell tar du vänster och kör förbi parkering P6 och följer vägen längs med staketet. Ta sedan vänster och kör in på Rågdalsvägen och här kan du parkera på lämplig plats (gratis).

Väljer du att åka kollektivt så finns det flera olika alternativ

Det bästa och snabbaste som jag anser är att ta flygbussen till Landvetter flygplats och du kan antingen välja att gå av vid slutstationen eller vid Landvetter flygplatshotell.

Flygbussen tar cirka 30 minuter från centrala Göteborg pris 119 sek för en enkel resa och 238 kronor för en t/r.

Läs mer om avgångar på www.flygbussarna.se

Det finns billigare alternativ och det är att åka med Göteborgs lokaltrafik och då är ett exempel att ta buss 300 från Åkare platsen vid Centralstationen i riktning mot Kinna och vid hållplats Landvetter centrum byter du till buss 612 som tar dig till Landvetter flygplats. Bussresan tar dig då cirka 1 timma och kostar dig 82 sek eller 68 sek om du har förladdat ditt resekort.

Läs mer på www.vasttrafik.se

Det finns gott om platser för att parkera bilen.

Om kärrsjöstrand

Kärrsjön är ett kultur- och naturområde som ligger inne på swedavias område strax utanför Landvetters flygplats.

Det finns flera olika vandringsleder inne på området med allt från 0,7 km – 9 km.

Dessa vandringsleder är gjorda och sköts av Härryda och Landvetters Hembygdsföreningar i samarbete med Härryda kommun och swedavia.

Det finns en karta vid ”starten” och man går motsols och utefter lederna så finns det många informativa och intressant skyltar som visar på vad och vem som bodde på aktuell plats.

Leden är bra markerad på träd och snitslar som hänger upp på trädgrenarna.

Vi valde att gå den röda kulturstigen som är cirka 9 km lång och går i blandad terräng med allt från platt och asfalterad väg till branta uppförsbackar i skogen.

Om du går motsols så kommer du att följa sevärdheterna i rätt nummerordning.

Vandringen börjar med att man går en bit på Rävlåsvägen och efter ett tag kommer man fram till Fägatan (7 på kartan) , vilket var förr djurens väg från stall till betesmark.

Utefter leden finns det ett flertal informativa skyltar.

Vandring går på olika underlag och terräng och efter cirka 3 km så kommer du till Katrins hytta som har en mycket intressant historia, det man slås av är hur man bodde på sådan liten yta.

Området runt Katrins hytta (11 på kartan) och en bit framåt var mitt favoritområde på den 9 km långa slingan för här kommer du att gå över en ranglig men liten bro över en bäck.

För att sedan komma till Sågebacken (14 på kartan) som var ett perfekt ställe att ta sig en fikapaus på för då har du gått cirka 4 km och det känns som man går i en urskog.

Rester från boendet..

Du kommer att gå i vacker natur och över bäcken tills du kommer fram till Kärrsjöstrand torpet (20 på kartan) som är över 100 år som hembygdsföreningen håller på att renovera, swicha gärna över ett bidrag till dem så de kan återställa torpet för att visa hur man levde här för hundra (100) år sedan.

Efter att du har lämnat denna vackra plats, här finns bänkar som man kan sitta för att ta igen sig men efter att du lämnar torpet så kommer du att gå på en grusväg i ett par hundra meter innan du svänger av till höger för att sedan följa Kärrsjön för att sedan återigen komma ut på vägen för att komma tillbaka till utgångspunkten.

Detta är en mycket trevlig vandring som är lite kuperad på vissa ställen så här rekommenderar jag dig inte att gå med barnvagn här eller om du har svårigheter att gå.

Om du inte just vill följa den röda slingan som vi gjorde så är det mycket trevligt att gå på de allmänna vägarna här ner förbi sjön för att ta sig en fika eller varför inte bara besöka Torpet kärrsjöstrand.

Väl värt att besöka denna vackra plats strax utanför Göteborg

2 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page