top of page
  • Patrick Ellman

Liverpool

Liverpool är en stad i nordvästra England norr om floden Merseys mynning.

Liverpool, stad har drygt 470 000 invånare men om man räknar med ytterområdena så blir det drygt 1 400 000 invånare.

Liverpools hamn är Storbritanniens näst största exporthamn.

En person från Liverpool kallas liveroudian, men går även under namnet Scousser, vilket syftar på en lokal maträtt, typ lapskojs. Ordet Scouse används också den som den lokala dialekten, vilket kan vara svår att förstå.

Bra att veta inför din resa

Resor Då England har beslutat sig för att lämna Europeiska unionen (EU) och inga större förändringar kommer att ske innan 2021och än så länge kommer inget visum att krävas för resor till och från ett EU land.

Du måste dock ha med dig ditt biometriska pass så att de kan användas i de elektroniska passkontrollerna (vilket svenska pass har) eller om du har ett nationellt id-kort godkänt för resor utfärdat av Polisen.

Köra bil i England, Du behöver inget internationellt körkort ännu om du har ett körkort utfärdat av ett EU land.

Hälso- och försäkringskort. Det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) kommer att fortsätta att gälla fram till år 2021.

Notera att EHIC inte ersätter en reseförsäkring och du bör ha med dig både EHIC och en reseförsäkring när du reser in till Storbritannien.

Mobiltelefoni Du kommer fortfarande att betala samma pris för samtal, textmeddelande och mobildata i Storbritannien och EU om du har ett SIM- kort utfärdat av en mobilnätverk/operatör från ett EU eller EES land.

Kolla gärna upp hur det är med just din mobiloperatör så du inte råkar ut för några obehagligt dyra telefonräkningar när du kommer hem.

Ström Tänk på att England har en annan spänning än vad vi har i Sverige, England har de en spänning på 230 volt och en frekvens på 50 hertz, så du kommer att behöva en adapter som passar en rektangulär bladkontakt med jord, den finns att köpa på Clas Ohlsson för runt 100 kronor.

Tänk på att du aldrig ska ”Knöla” eller trycka in din kontakt i ett eluttag för att den nästan passar, för i värsta fall kan den orsaka en brand

Att ta sig till Liverpool

Du kan flyg till antingen ”Liverpool John Lennon Airport” eller till ”Manchester Airport” för att lättast komma till Liverpool.

Från Göteborg kan du välja att flyga direkt till Manchester med Ryan air.

Från Stockholm kan du flyga direkt till Manchester med Sas & Norwegian.

Från Kastrup, Köpenhamn så kan flyga direkt till Liverpool med Ryan Air eller om du väljer att flyga till Manchester så går det direkt flyg med Easyjet och SAS.

Jag har flugit från Landvetter utanför Göteborg och har flugit med både KLM via Amsterdam och med Brussels air via Bryssel och landat i Manchester och jag har betalat mellan 1800 – 2300 kronor t/r med resväska.

Jag har sett att du kan flyga med Ryan air från Göteborg till Manchester för 1300 kronor t/r men de flyger endast onsdagar och söndagar.

Att ta sig från flygplatsen till Liverpool Centrum

Om du flyger till Manchester så finns det flera alternativ att ta sig till Liverpool.

Du kan välja att åka buss med National express och det tar cirka 1 timme och kostar runt 6–7,50 pund och då kommer du till Liverpool one busstation.

Tänk på att när du ska åka hem så ta bussen som avgår ca 3 timmar innan din avgående flight

Du kan även åka tåg men då blir det ett byte inne i Manchester centrum vid tågstationen Manchester Victoria och resan kommer att ta runt 1,5 timme. Och tågresan kostar mellan 5–7 pund.

Om du väljer att åka med en privat bil så kostar det mellan 30–60 pund och tar cirka 29 minuter.

Jag kan dock rekommendera er att åka med ett bolag som heter candi travel och det kostar 50 pund med en privatchaufför som i alla våra fall har vart mycket trevlig och väntat på oss då våra flyg har varit försenade. Måste dock förbokas.

Om du flyger till Liverpool John Lennon Airport

Om du väljer att åka buss från flygplatsen in till Liverpool One i centrum så kan du ta ett flertal bussar som t.ex.

Buss Arriva 500 som avgår var 30 minut och tar cirka 39 minuter och kostar 3 pund

Buss Arriva 86A/86D som avgår var 15:e minut och tar cirka 54 minuter och kostar 2.10 pund

Buss 80A som går var 20–30 minut och tar cirka 50 minuter och kostar 2.10 pund.

Om du vill åka tåg så kostar det 3,60 pund och tar cirka 14 minuter och tåget avgår från Liverpool South parkway station och ankommer Liverpool central.

Vill du åka taxi så kostar det runt 18 pund till centrala Liverpool centrum.

Hotell i Liverpool

Det finns en hel del hotell i Liverpool men under stormatcher så kan det vara ont om hotell så var ute i god tid annars kommer det bli tufft att få hotell.

Boka gärna på www.booking.com.

De gånger som jag har varit i Liverpool har varit för att se mitt älskade fotbollslag Liverpool och då har jag bokat ett paket resa med www.anfieldtravel.se. Jag har då valt att bo på travellodge the strand som ligger mycket centralt, bredvid shoppingcentret Liverpool One och inte långt ifrån Albert dock som du ser från hotellet. läs mer på: https://www.travelodge.co.uk/hotels/514/Liverpool-Central-The-Strand-hotel.

Att upptäcka

Om du åker till Liverpool kan jag säga att du med största sannolikhet åker dit för att se på fotboll men det finns ju en hel del att göra i Liverpool förutom att se på fotboll som bland annat:

Royal Albert dock är egentligen en gammal hamn från 1846 men som idag är ett område med trendiga barer, nattklubbar, restauranger, caféer men här finns även ett par mycket trevliga butiker och museum som har inrymts i de gamla lagerlokalerna.

Albert dock är ett fanatiskt fint och mysigt område.

Beatles story museum är ett museum som ligger vid Albert Dock och museet visar upp den ikoniska pop- och rockgruppens historia och liv både i och utanför Liverpool och det är väl värt ett besök även om du inte är en inbiten Beatles fan. Entrén kostar 17 pund och då ingår en audio guide i priset.

Jag,frugan och den berömda gruppen ”The Beatles”.

Merseyside maritime museum och även detta museum ligger vid Royal Albert dock och här får du gå runt och se hur livet vid hamnarna i Liverpool var men även hur livet ombord på båtarna var när det begav sig.

Museet har även en temporär utställning om Titanic och den var väldigt intressant och lärorik

Fri entré och öppet dagligen mellan klockan 10-17:00

Museum of Liverpool Ligger cirka 5–8 minuters promenadväg utefter vattnet från Royal Albert dock På Pier head och detta museum tar upp om hur liver i Liverpool har varit under historien och hur det är nu och här visar de även upp historien om varför det finns en rivalitet mellan fotbollslagen Liverpool och Everton.

Jag kan varmt rekommendera er att besöka detta museum för här visar det verkligen upp hur liver var i staden.

Fri entré och öppet dagligen mellan klockan 10-17:00.

Vy mot Liverpool museum.

Liverpool One är ett av Europas största utomhus galleria och här finner ni ett enormt utbud av kända och mindre kända butiker och restauranger, här huserar även stadens två största lags (Liverpool & Everton) sina supporter butiker och det är väldigt mycket folk här under matchdag i dessa supporter butiker.

Liverpool Cathedral ligger mitt i staden och är världens största anglikanska katedral.

Katedralen är storslagen och magnifik både på in-och utsidan så väl värt ett besök.

Vill du veta mer innan ditt besök så läs mer på: https://www.liverpoolcathedral.org.uk/Default.aspx.

Utanför Liverpool Cathedral som är värt ett besök.

The Cavern Club är en klubb från 50-talet och det var här som gruppen The Beatles uppträdde cirka 300 gånger innan de fick sitt stora genombrott, nu för tiden är det fortfarande en massa live uppträdande båda under dag och kvällstid. Klubben ligger nerför en brant trappa ner i en källare och det kan upplevas att det är trångt och högljudnivå om man är känslig men väl värt att gå ner att uppleva stämningen.

The cavern club ligger på Matthews street 10, och på Matthews street så finns det en hel del pubar och nattklubbar.

De flesta nattklubbar stänger vid 02:00 på natten.

Vill du veta mer om när och vilka band som uppträder här så läs mer på https://www.cavernclub.com

Det finns bra och många pubar med billiga drinkar, detta kostade oss 12 pund.

Anfield

Liverpools hemma arena som byggdes 1884 och ligger i stadsdelen med samma namn Anfield. Arenan rymmer drygt 57 000 åskådare och i området ligger det ett flertal pubar och restauranger som man kan besöka innan match.

Du kan gå eller ta buss eller taxi till området:

Taxi kostar runt 7–9 pund och den kan du ta från de centrala delarna av staden.

Buss kan man ta och det finns två alternativ och det är buss 26 som tar 20 minuter och kostar runt 2 pund och alternativ 2 är att ta buss 17 som tar ca 37 minuter ock kostar runt 3 pund.

Promenera eller gå är också ett alternativ men det tar ett tag cirka 50 minuter.

Efter matchen så kan du glömma allt vad lokalbuss heter för efter matchen så står det uppradade transfer bussar utanför arenan och här gäller det att du har jämna pengar för de har svårt att växla och det kostar 2 pund för att komma ner till centrum.

Det andra alternativet är att följa strömmen och gå ner mot centrum och det tar som sagt runt 50 minuter.

Taxi är ett alternativ för att ta sig Anfield.

Vid Arenan

Runt arenan finns det ett flertal kända pubar såsom The park, The Albert eller den klassiska puben the Sandon men det brukar vara packat med folk på dessa pubar runt 2–3 timmar innan match så var ute i god tid.

Det finns även uppbyggda provisoriska områden mot Stanley park där de serverar mat och dryck.

Det finns en enormt stor supporter shop som ligger vid arenan och dit brukar det vara långa köer både innan och efter match.

Ta gärna en promenad runt arenan för du får verkligen inte missa:

Anfield.

Bill Shankly som står som staty utanför the KOP, alldeles innanför de omsjungna grindarna the Paisley gates.

Paisley Gateway med supportershopen i bakgrunden.

Shankley Gates som är den berömda ingången ligger på den motsatta kortsidan.

YNWA.

Hillsborough Memorial är ett minnesmonument till minne av de 96 supportrar som miste liver på Hillsborough 1989.

Hillsborough memorial.

Utanför arenan så finns det en hel del försäljare som säljer diverse supportersaker såsom halsdukar och jag brukar köpa s.k. ”half and half”- halsduk som ett minne av att jag just hade varit på den matchen och den brukar kosta 10 pund.

(En half & half -halsduk är en halsduk som är uppdelad hälften med Liverpool och andra hälften med motståndare laget).

Inne på arenan

Jag har alltid haft en dröm att få sitta/stå på The KOP och den möjligheten fick jag när jag bokade mitt resepaket med Anfieldtravel och det var en mäktig upplevelse att få stå/sitta där under matchen mot Arsenal. Man får ju inte ha ståplats i England men här var det för trångt att sitta och en supporter som jag pratade med sa att dem hade gjort sittplatserna i det minimum som man måste ha för att kalla det sittplats sant eller inte men satt gjorde man knappt utan man stod med och sjöng under hela matchen och jag tyckte även att jag hade bra sikt, trots plats på kortsidan. I gångarna nedanför The KOP så finns det öl- och matförsäljning och såklart toaletter.

Utanför ”The KOP”

Utsikt från ”The KOP”.

Jag har även suttit på den nybyggda delen av Anfield och där satt vi mycket bra i bekväma stolar på långsidan och härifrån såg man också mycket bra trots att vis att högt upp, man fick ta rulltrappor upp för att komma högst upp och här fanns det barer, matställen, bettingställen och övrig försäljning.

Jag och frugan på ”Sir Kenny Daglish Stand”.

Mina egna personliga tips om staden Liverpool

Här nedan ger jag mina bästa tips, guldkorn på vad jag gillar förutom de normala attraktionerna som man gör normalt när man är i staden Liverpool

Restaurang meet är en Argentinskt steakhouse som jag var första gången med Anfield travel och här har dem fantastiskt god mat med mycket trevlig personal och hela restaurangen har en mycket trevlig atmosfär, jag kan förstå att denna har blivit utvald till en av Liverpools bästa restauranger. Jag har ätit en mixad grilltallrik då jag har vart där och den har kostat runt 25 pund vilket det var värt.

För meny och adress och förbokning https://meetsteakhouse.co.uk

Heavenly dessert är ett underbart café med fantastiska efterrätter som ligger på the strand, vi var där mitt på dagen så det var ingen längre väntetid men på kvällarna kan det dock ta tid men värt att vänta då de har mycket goda efterrätter här

Mycket goda desserter hos Heavenly dessert.

Om du vill köpa något fin till din fru/flickvän så kan jag varmt rekommendera er att köpa en handgjord väska hos The Leather Satchel co som ligger vid Royal Albert Dock. Dom ”hackar” in det namn du önskar ha på väskan och familjen som äger och gör väskorna är mycket trevliga. Dom har ett stort urval av väskor i olika modeller och färger och priserna ansåg vi vara helt överkomliga och frugan gillade väskan!

The Liverpool Pub är en mycket trevlig pub som serverar god öl och har mat till humana priser och ligger på James street 14, inte långt ifrån the strand.

Bills Restaurant & bar ligger vid Liverpool One och här åt vi frukost varje dag för runt 13 pund inklusive kaffe. Bills ä r en mycket trevlig och bra restaurang och värt ett besök. Läs mer på https://bills-website.co.uk.

Underbar god frukost på Restaurang bills.

Anfield travel är en resebyrå som jag har bokat mina paketresor med då jag skulle åka till Liverpool och jag kan säga att både Niclas och Peter är mycket trevliga och hjälpsamma så om du fundera på att åka själv så var inte orolig för du kommer inte att känna dig ensam för de kommer att ta hand om dig för de har träffar på pubar restauranger osv.

Läs mer och boka gärna din resa med https://www.anfieldtravel.se.

4 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page