top of page
  • Patrick Ellman

Lubeck

Lübeck heter egentligen Hanestadt Lübeck och ligger vid floden trave i Norra Tyskland i delstaten Schleswig-Holstein.

Lübeck grundades år 1160.

Lübeck har drygt 22 000 invånare.


Att ta sig till Lübeck

Kommer du från Malmö så tar det dig drygt 4 timmar att köra till Lübeck inklusive en (1) timmes bilfärja mellan Rödeby i Danmark till Puttgarden i Tyskland.

(Från Puttgarden till Lübeck så tar det cirka 1 timma att köra).


För avgifter om vad det kostar att köra över Öresunds bron så läs mer på https://www.oresundsbron.com/sv/start

Färjan mellan Danmark och Tyskland trafikeras av företaget Scandlines.om du blir smila medlem så får du billigare biljetter.

Läs mer om priser och avgångar på https://www.scandlines.se

Att bo i Lübeck

Det finns ett flertal hotell av alla de slags och prisklasser men ska du besöka Lübeck under julmarknaden (Pågår i slutet av november fram till dagen innan julafton) som vi gjorde så bör du boka i mycket god tid.

Vi valde att bo på hotell Ibis Lübeck city som ligger cirka 20 minuters promenad till gamla delen av staden, vi betalde drygt 1200 sek för två nätter utan frukost. Vill du ha frukost så får du betala cirka 120sek för detta vilket var värt priset.


Utanför hotellet så finns det gratis parkering.

Att ta sig runt Lübeck

Det är väldigt lätt att promenera från hotellet ner till den gamla delen av staden och även att gå runt där.

Vill du åka kollektivt så finns det ett väldigt bra kollektivtrafiknät i form av bussar som tar dig runt i Lübeck.

Att göra i Lübeck

Holstentor är den byggnaden som du förknippar främst med staden. Holstentor är en av stadens ursprungliga stadsportar in till staden, denna stadsport byggdes i gotisk stil år 1477.


Holstentor ligger utanför gamla stadens vallgrav och byggdes främst som en symbol för att visa stadens makt och rikedom.


Inne i tornet så finns det ett litet museum med bland annat en modell av hur staden har sett ut sedan år 1650-talet.

Här bild på Holstentor porten ovanifrån .
foto taget från sant Petri kyrkan.

Här är en översiktsbild om hur Holstentor ser ut, bild tagen från sankt Peters kyrkan.

Salzpeicher ligger strax innanför Holstentor vid floden som omger staden. Salzpeicher är sex (6) byggnader som hänger ihop och var tidigare lagerbyggnaderför att förvara salt. Husen uppfördes under 15–,16- och 1700 talen.


Om du vill så kan du gå in i byggnaden som nu innehar en stor klädbutik och då får du en uppfattning av hur byggnaden är.

Fortsätter du gatan rakt upp och håller höger så kommer du snart att se

St. Peters Church eller som den egentligen heter St. Petrikirche.

Kyrkan är imponerande för den är hela 108 meter hög och har bara ett kyrktorn och vill du ha en fantastisk fin utsikt över staden så kan du för 3€ ta hissen upp tillutsiktsplatsen som ligger 50 meter upp i tornet och här har du en storlagen utsikt över staden.


Läs mer om kyrkan på https://www.st-petri-luebeck.de

Burgtor är den norra stadsporten som började att byggas redan på 1200-talet men hars edan dess byggts om i omgångar. Muren ock dess torn är byggda i svart /rött tegel och porten används än idag som stadsport och är en av de större infartsvägarna till Lübeck.Läs mer om Burgtor på https://burgtor.de

Burgkloster som ligger i anslutning till Burgtor är ett dominikankloster som byggdes år 1229 och blev snabbt norra Tysklands mest betydelsefulla klosteranläggning.

Genom åren så har Burgkloster används både som fattighus och rannsakningsfängelse och under nazityskland användes det som häktningsplats för judar och motståndsmän. Numera används det som kulturcentrummed vackra väggmålningar.

inne i Burgkloster ingår hansa museeumet


Burgkloster är öppet mellan klockan 10–17 men läs mer om öppettider och priser på

Hansa muséets hemsida https://www.hansemuseum.eu

Lübeck är känd för sin marsipan och gillar du det så är det ett måste att besöka det anrika Café Niederegger som ligger på Breite strasse 89 med anor från 1800-talet.


Här kan du njuta av helt fantastiska bakverk i trevlig miljö på övre plan.


På nedre plan finns ett enormt ut bud av diverse olika marsipanverk.Vill du ha något gott att äta så kan jag verkligen rekommendera dig att besöka Restaurang Kartoffel Keller som ligger nere under jord i en mycket vacker källare med magiska valv och du serveras mycket god mat.Du hittar restaurangen under den Heiligen-geist-hospital som ligger på adress Koberg 8.

Julmarknaden i Lübeck

Julmarknaden i Lübeck är den som drar flest turister till staden och det är en verklig bra och trevlig upplevelse.

Julmarknaden har funnits sedan 350 år tillbaka och den pågår från den näst sista veckan i november till dagen innan nyårsafton.

Det finns olika julmarknader i staden men den absolut största ligger på Rådhustorget, Koberg och Breite strasse med över 200 olika marknadsstånd som erbjuder ett stort utbud av juldekorationer, träleksaker och matstånd och här känner du doften av brända mandlar och julglögg i den klara vinterluften.

Varje år tas det fram en speciell julmarknadsmugg som du kan köpa och dricka glögg ur.


Den är gratis att besöka och är öppen mellan klockan 11-21:00 de flesta dagarna.

Inne i Sankt Petri kyrkan anordnas det en konstverksmarknad och här finner du runt 50 olika konsthantverkare från hela Tyskland som ställer ut sina arbeten i den stämningsfulla atmosfären inne i den över 800 år gamla kyrkan.


Öppet dagligen mellan klockan 10-19:00 men här får du betala en entréavgift på 3€.

En annan lite mer anonym än de ovannämnda julmarknader som finns i Lübeck är en julmarknad för konsthantverk i det medeltida Heiligen-geist-hospitalet. Denna julmarknad är mycket populär trots sin lilla anonyma plats och hit brukar det vara köer och du betalar en entréavgift på 5€ men va inte rädd för kön, det går fort och du kan värme dig med ett varmt glas glögg som säljs vid bodarna vid kön.


Du kommer bli positivt överraskad när du kommer in i lokalen för du kliver rakt in i en mycket vacker kyrkhall och en bit in så finns det över hundra små hytter som användes som sjukrum, missa inte att gå ner i och under kyrkan för här finns det mer utställare.

För barn så finns det en helt egen julmarknad och den ligger vid Maria kyrkan och de har fokus på sagoskogen, så här kan du hitta Törnrosa, hans och Greta och alla de andra sagofigurerna. Här säljs det mest barnleksaker.

Öppet dagligen mellan 10-19:00 och är gratis att besöka.

Har du funderingar på att besöka Lübeck under tiden då julmarknaden pågår så får du vara ut i god tid för Hotellrummen brukar bli fullbokade tidigt här.

Om du inte vill åka hit på egen hand så kan jag föreslå att du åker med en av alla buss arrangörer som åker hit och då är Rolfs buss och flyg är ett bra alternativ.

Lübeck är en väldigt trevlig och mysig stad så passa på och njut när du är här!

4 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page