top of page
  • Patrick Ellman

Madrid

Madrid är huvudstad i Spanien och är den största staden på den iberiska halvön och är även en av de mest folkrikaste städerna inom EU.

Det bor över 4 miljoner människor i Madrid.

Att ta sig till Madrid

Till Madrid kan du flyga med kan du flyga med de flesta flygbolag och när du flyger till Madrid kommer du att landa på Adolfo Suarez Madrid Barajas flygplats men allmänt kallas flygplatsen för Barajas och flygplatsen ligger ungefär 13 km utanför Madrid. Flygplatsen består av 4 terminaler som kallas T1-T4. Och du kan flyga till Madrid för runt 1000 kronor för en enkelresa.

Att ta sig från flygplatsen in till centrum

Det finns ett flertal sätt som man kan ta sig in till centrum på såsom

  1. Taxi kostar 30€ för en resa in till centrum och tar cirka 20 minuter

  2. Tunnelbanan kostar 3€ och går bara mellan klockan 06:00- 01.30.

  3. Du kan även ta tåget, Renfe linje C1 till centralstationen ”atocha” och det kostar 2,6€ och det tar cirka 27 minuter.

  4. Ett annat alternativ kan vara att ta bussen och det kostar 5€ och tar cirka 50 minuter och avgår från t1, t2 och t4

Järnvägsstationen Atocha i Madrid.

Hotell i Madrid

Det finns såklart ett flertal hotell i denna gigantiska stad Madrid och jag har bott på lite olika hotell men jag brukar föredra att bo vid Plaza Mayor eller vid Puerta del sol som ligger i mitt i centrum och härifrån är det nära till det mesta.

Jag kan rekommendera er att bo på två olika kedjor som vi har bott på de gånger vi har varit i Madrid och det är följande

  1. Jag har bott ett flertal gånger på en kedja som heter Melia som har ett flertal hotell på olika plaster runt omkring Madrid men även vid flygplatsen och de har en mycket bra service och räkna med runt 25000–3000 kronor för en weekend.

  2. Jag kan även tipsa er om att bo på en hotellkedja som heter Petit Palace och de har flera olika hotell i staden och v i har bott på Petit Palace Presidios och det kostar runt 2500–3000 kronor för ett dubbelrum över en lång weekend.

Boka gärna på www.booking.com

Det vackra torget Puerta del sol.

Att ta sig runt i Madrid

Då Madrid är en väldigt stor stad så skulle jag rekommendera er att bo i de centrala delarna runt tex. Plaza Mayor och Puerta del sol.

Madrid är väldigt varmt under sommaren så vet du med dig att du ska röra dig under längre sträckor så skulle jag rekommendera er att åka kollektivt och det finns både tunnelbana och bussar och det till en rimlig kostnad.

En enkel biljett kostar 1,7€ medans ett 10 kort kostar 12.20€ vilket gör att du sparar in 0,48€ per resa om du kommer att åka 10 resor.

Att upptäcka

Det finns väldigt mycket att göra i Madrid och här ger jag dig ett axplock av något av vad man kan göra i storstaden Madrid.

Palacio Real som är det kungliga slottet men som inge bor idag i utan det används mest idag för statsbesök och andra viktiga statliga sammankomster. Slottet är öppet för allmänheten och du kan se större delen av slottet och det kan vara värt att köpa en extra biljett för att se det kungliga köket nere i källaren för det vara överraskande bra.

Ett tips är att du ska vara här vid öppning för annars kommer du att bli stående i kön under hettan som är under sommaren.

Entrén ligger på 13€ och om du vill se det kungliga köket så kostar det 5€ extra.

Läs mer om slottet på https://www.patrimonionacional.es.

Slottet.

En enorm och vacker kristallkrona inne i ett av rummen i slottet.

Slottets vinkällare nere i köket.

Museo del Prado museet har en av världens mest exklusiva konstsamlingar och de flesta av verken är från 1500 och 1600 talet målningar av El Greco och Fransisco de Goya för att nämna några

Entré är 15€

Centro de arte Reina Sofia är ett annat konstmuseum och här har du konst i en mer modern tappning och här kan du se verk av Salvador Dali och Picassos mest kända tavlor hänger här för att nämna några.

Museo Thyssen Bournemisza är ett välkänt museum som ligger centralt och museet har över 700 verk med konst från 1300-talet och framåt.

Läs mer på https://www.museothyssen.org för öppet tider och aktuella entréavgifter, håll dock koll på att de har en dag i veckan då entrén var gratis efter klockan 18:00 och när vi var där så var det tisdagen som gällde men kan vara värt att kolla upp.

Retiroparken eller El Retiro är en av Madrids största parker och här finns det ett flertal promenadstråk i den över 118 hektar stora parken och det finns mycket att se här. Många samlas vid en uppbyggd sjö och här kan du ro runt i en båt och till öster om sjön så ligger monumentet av Alfonso XII och här är det mäktigt att gå runt och titta, om du är uppmärksam så kommer du att se utöver hela byggnaden i kakel och mosaik alla städer och provinser i Spanien, vilket jag tyckte var mycket inttressant.

Plaza Mayor är ett torg som ligger mitt i centrum och är en samlingspunkt kantad med restauranger, caféer och är en levande samlingspunkt för festligheter, förr användes plasten som skådeplats för både parader och tjurfäktning

Plaza Mayor.

Santiago Bernabéu är fotbollslagets real Madrids hemma arena och den rymmer i dagsläget cirka 81 000 åskådare, vill du se en match här så köp biljetter i god tid för det kan vara svårt att få tag i biljetter.

Om du inte har möjligheten att se en match så kan du betala för att gå in på arenan (dock inte under matchdag) och då kommer du att få se större delarna av arenan såsom omklädningsrummen, läktaren, det enorma prisskåpet eller rättare sagt rummen som är fyllt av olika pokaler, presskonferensrummet och avbytarbåsen vid planen och du kommer inte att bli besviken vare sig du är Real Madrid supporter eller inte.

Avgift för att gå in på arenan och gå runt kostar 25€ för vuxna och 18€ för barn.

Läs mer om Real Madrids hemmaborg på https://www.realmadrid.com/estadio-santiago-bernabeu.

Den mäktiga arenan Santiago Bernabéu rymmer drygt 81000 åskådare.

Avbytarbänken.

Real Madrids pokalrum är mycket stort och omfattande och här är några av Champions League pokalerna.

Mina personliga tips

Det finn som sagt en del att göra I Madrid och om du blir trött på Madrid av någon anledning så finns det en del dagsutflykter man kan göra som att åka till Toledo (se reseguiden om Toledo) men jag kan rekommendera er att åka på följande dagsutflykt som varade i fem timmar och den heter ”Escorial och valley of the fallen” som kostade drygt 50€ /Person. Man kan köpa utflykter via nätet eller via diverse försäljningsställen i Madrid.

På sådana här försäljningsplatser kan du köpa utflykter i Madrid.

El Escorial är ett komplex som inrymmer ett slott, en basilika, ett kloster, en kyrka och en skola som tillhörde den spanska kungen Felipe II och han var den mäktigaste kungen på sin tid, i slutet av 1500 talet.

Värt att notera är att alla nu avlidna kungar ligger begravda här i ett valv i de nedre regionerna av byggnaden, notera även att kyrkan är en kopia av peterskyrkan i rom men i ett mindre format och de har även en mycket vacker trädgård.

En del av den vackra trädgården.

Gården på El Escorial

Notera att kyrkan är en kopia av Peterskyrkan i Rom.

Valle de los Caidos eller som det också kallas Valley of the fallen är ett monument byggd till minne över de stupade i det spanska inbördeskriget som pågick mellan 1936 – 1939. Området har varit kontroversiellt då Fransisco Franco (Diktator) uppförde byggnaden och låg även begravd här tills han nyss flyttades härifrån.

Något du kommer lägga märke till är det extremt höga korset (150 meter högt) som syns på långa vägar innan du är framme och lägg även märke till den mäktiga kyrkan som är utgrävd ur berget.

Vi var mycket nöjda med denna utflykt så den rekommenderar vi varmt.

Det imponerande 150 meter höga korset.

Den vackra insidan av kyrkan som utgrävd ur berget.

Jag kan även tipsa om en mycket trevlig gata med ett flertal restauranger som ligger mitt i centrala Madrid men på en bakgata som tydligen bara de boende känner till och den gatan heter Calle de Barcelona och Calle de Cadiz som inte ligger långt ifrån Puerta del sol och här finns det många trevliga och billiga tapasbarer, den vi åt på heter La negra Tomassa och det var en riktig fullträff och hade riktigt god mat och billiga drinkar.

På den här vackra gatan fanns det en hel del bra restauranger och Tapas barer.

mMcket god mat serverades i form av olika tapas rätter.

Ha nu en riktigt trevlig vistelse i storstaden Madrid!

3 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page