top of page
  • Patrick Ellman

Mount Vesuvius

Mount Vesuvius är ett berg och en vulkan som ligger i de södra delarna av Italien, cirka 10 km söder om Neapel eller Napoli som vi säger i Sverige.

Mount Vesuvius är cirka 1281 meter högt över havet och än idag är vulkanen aktiv.

Det senaste registrerade utbrottet var den 17 mars år 1944 och då dog 26 människor.


Det som Mount Vesuvius är mest känt för är dess utbrott som ödelade staden Pompeji och dess omgivningar.

De fann staden Pompeji och området långt senare som de nu har grävt ut till stora delar och håller fortfarande på att gräva ut.


Läs mer om Pompeji i en annan artikel där jag beskriver staden mer detaljerad.

Fakta om Mount Vesuvius


Mount Vesuvius är som sagt 121 meter högt.

Kratern har en diameter på cirka 700 meter och en omkrets på hela 12 km.

Kratern är cirka 200 meter djup.

Senaste utbrottet var den 17 mars 1944 och man bara väntar tills nästa ska ske.

Mount Vesuvius anses än idag som en av de farligaste vulkanerna i Europa på grund av sina explosiva utbrott, ändå är det en mycket populär turistattraktion för besökare från hela världen.


Att ta sig till Mount Vesuvius


Om du vill åka till Mount Vesuvius med kollektivtrafiken så ska du ta tåget från Napoli Porta Nolana som ligger inne i Napolis centralstation ( fråga dig fram inne på centralstationen).

Ta tåg L1 mot Sorrento och Capri kusten och gå av vid station Pompeji Scavi, denna tågsträcka är mycket populär så tågen blir lätt fullbokade så köp din tågbiljett i tid, en enkelbiljett från Napoli till Pompeji Scavi kostar 5-10 Euro beroende på avgångstid och tågresan tar cirka 35 minuter.


Så här ser tågen ut som tar dig från Napoli till Pompeji.


När du kommer fram till Pompeji Scavi så skall du byta till buss som tar dig upp till E

Ercolano -Vesuvio CL, denna bussresa kostar cirka 3 euro och tar cirka 50 minuter.

Området runt Mount Vesuvius är en nationalpark och entre avgiften till vandringen upp till själva kratern kostar 10 euro

Vandringen är ganska lång och brant, men det finns ledstänger att hålla sig i men den är absolut inte handikappanpassad. 

Ett bra tips är att du tar med dig en vattenflaska och bär en vindjacka på dig för det kan vara blåsigt här uppe på toppen.


Det finns såklart organiserade resor från Napoli och i varierande prisklasser från 25 euro upp till 125 euro så fråga dem vad som ingår i deras utflykter, om tex entré till kratern ingår. 


Det finns även organiserade utflykter från Pompeji Scavi för cirka 15 euro med minibuss och guide i grupp så ett bra tips är att du kombinerar ett besök på Mount Vesuvius med ett besök inne i Pompeji om du vill spara in pengar men du kommer garanterat att somna gott på kvällen!
Här en bild från Pompeji med Mount Vesuvius i bakgrunden
Comentarios


bottom of page