top of page
  • Patrick Ellman

Punta Cana

Dominikanska republiken ligger i Västindien och upptar två tredje delar av ön Hispaniola som de delar med Haiti.

Ön var den första att upptäckas av européerna och det var Christofer Columbus som upptäckte ön år 1492 i sin jakt på en västlig väg till Indien.

Utefter landets norra kust som kallas bärnstenskusten eller som det heter på spanska Àmbar, räknas som världens bästa fyndplats för att hitta just bärnsten.

Huvudstaden på Dominikanska republiken heter Santo Domingo och ligger på sydsidan.

Dominikanska republiken har runt 10,7 miljoner invånare.

Att tänka på när du reser till Dominikanska republiken

Visum För svenska medborgare måste passet vara giltigt i 6 månader efter hemkomsten vid resor under 30 dagar. För vistelse längre än 30 dagar krävs visum.

Du måste ha en tom sida i passet.

Turist kort krävs och ingår vid resor med charter-reguljärflyg.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla.

Observera även att du kan bli nekad inresa om du innehar ett provisoriskt eller skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar via tex USA så måste du fylla i en s.k. ESTA ansökan och det gör du via https://esta.cbp.dhs.gov/esta

Flyger du via Kanada så måste du fylla i en s.k. eTA ansökan på https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/apply.html.

För frågor och information kontakta Ambassaden för mer information på telefon nummer 08-667 46 11.

Väder dagstemperaturen brukar normalt ligga på runt +30 c men på natten kan temperaturen sjunka ner till +20 c och vattentemperaturen ligger på runt +25c.

Den bästa tiden att besöka dominikanska republiken är under vinterhalvåret (november – april). Tänk på att det är en hög luftfuktighet på dominikanska republiken.

Orkansäsongen brukar inträffa mellan juni till slutet av oktober men störst risk för orkaner är i Augusti/september.

Valuta på dominikanska republiken används valutan dominikanska pesos (DOP) och på 1 pesos så går det 100 centavos. Mitt förslag är att du tar med dig US dollar och växlar det på plats om det behövs för om du ska på utflykt så vill bolagen nästan alltid ta betalt i US dollar men om du ska betala i en lokal butik så skulle jag säga att pesos är bättre att betala med.

Dricks när man bor på ett all inklusive hotell som vi gjorde så öppnade vi knappt plånboken förutom när vi skulle boka utflykter men det första vi gjorde var att ge städerskan ett par US dollar redan i början av vår vistelse för vi fick ypperlig service och det där lilla extra.

Tidsskillnad mellan Sverige och Dominikanska republiken är -5 alt -6 timmar beroende på sommar-vintertid i Sverige

Språk på Dominikanska republiken pratar man spanska.

Ström strömuttagen är annorlunda än hemma i Sverige för här använder man sig av 110v, AC 60 HZ så ta med dig en adapter som du lätt och enkelt kan köpa på tex Clas Ohlsson för 200 kr.

Flyga till Dominikanska

Vi köpte en all inklusive resa med flyg och boende i 10 dagar från Madrid till dominikanska republiken och det kostade för två (2) personer totalt 2 300€ och då ingick all mat och all dryck som du kan tänka dig och vi var där under juli månad.

Resan från Madrid till Punta Cana tar cirka 8 timmar och 20 minuter och vi flög med Air Europa.

Om du vill boka på samma företag som vi gjorde så kan du följa nedanstående länk via viajes el Corte Inglés på https://www.viajeselcorteingles.es

När vi kollade upp samma resa under samma dagar på samma hotell via en resebyrå i Sverige så var det dubbelt så dyrt, det skulle alltså kosta oss dryga 48 000 sek = 4800€

Om du skulle boka själv med reguljär flyg så kostar det med samma flygbolag cirka 600 € t/r / person samt runt 1400–1500 kr/ natt för 2 personer, det är billigast att åka till Punta Cana I Januari månad om du har möjlighet till det.

Vi flög med Air Europa från Madrid till Punta Cana.

Allmänt

Jag kommer att fokusera på semesterorten Punta Cana för det är det mest populära resmålet på dominikanska för det är här du kommer att upptäcka paradiset på riktigt nära håll med sitt turkosblåa hav, pudervita stränderna och den exotiska atmosfären bland svajande palmer.

Punta Cana ligger på den östliga delen av Dominikanska republiken och här finns all inklusive hotellen på rad på ett sätt som inte är störande

Att ta sig från flygplatsen till Punta Cana

När du flyger till Punta Cana så kommer du att landa på Punta cana International Airport (PUJ) som ligger cirka 26 km från Playa Bavaro där de flesta hotell är belägna.

Om du flyger med all Inklusive och har köpt ett paket så ingår det oftast transfer från flygplatsen till -och från hotellet men om du kommer på egen hand så finns det olika alternativ såsom taxi som kostar mellan 210–260 sek och tar cirka 20 minuter och om du vill ta en shuttelbus så kostar det mellan 95–140 sek för en enkel resa. Du kan även kolla upp vad ditt hotell tar om du bokar transfer med dem innan.

Hotell i Punta Cana

Det finns ett enormt stort hotellutbud i Punta Cana med över 500 hotell.

Vi köpte en paketresa där vi utgick från Spanien och då valde vi ett spansk ägt hotell som heter Melia Caribe beach resort, Punta Cana ***** som vi varmt kan rekommendera er och då ingick de all mat och obegränsad med alla sorters drycker och drinkar.

Hotell receptionen såg och är väldigt inbjudande.

Hotell frukosten med färska frukter fanns på buffé bordet.

Det finns ett tåg som tog dig från receptionen till…

…Hotellets swimmingpool…

..och till stranden…

..där man måste ha spaning på vad som händer vid havet.

Att upptäcka på Dominikanska republiken

I Punta Cana så kan man ligga och vila vid poolen, bada i det fantastiska kristallklara havet, utföra diverse vattensporter och andra aktiviteter som finns i anslutning till stranden men jag skulle vilja rekommendera er att se er om, för man vet ju inte om man har möjlighet att komma tillbaka till denna fantastiska semesterort.

Santo Domingo är huvudstad på dominikanska republiken som ligger ett par timmar bort från Punta Cana men väl värt ett besök. Santo Domingo anses vara USA:s första stad och ger en känsla av det riktiga Dominikanska republiken, stadens koloniala kvarter är med på UNESCO:s världsarvslista och här kan man promenera runt och upptäcka medeltida byggnader, slott och trädgårdar.

Detta är stadens koloniala område som är med på UNESCO:s världsarvslista.

,,med många vackra och gamla byggnader.

Vita huset på dominikanska.

Vattenfall finns det gott om på dominikanska och här finns det naturliga pooler och rutschkanor nerför vattenfallen, dock får du klättra uppför innan du kan ta dig ner.

Maten eller Criollo är namnet på det dominikanska köket och har sitt ursprung från både Karibien, Spanien och Afrika och basingredienserna består av ris med bönor (oftast; svarta bönor) med tillbehör såsom tropiska frukter, kokos, chili, koriander och grön matbanan.

Om du gillar att fiska så kan jag rekommendera dig att besöka den pittoreska fiskebyn Bayahibe och har kan du åka ut på olika fisketurer som går utmed korallreven längs kusten.

Saona Island är något jag verkligen kan rekommendera er att åka till och det anordnas utflykter dit från varje hotell och jag säger bara WOW !! vi var så nöjda efter denna dag för vi var borta i över 9 timmar och det är inget jag ångrar för hit vill jag åka igen. Vi betalde runt 500 kr eller 50 US dollar och då blev vi hämtade med buss och kördes till en strand som låg cirka 1 timme bort, sedan fick vi gå på en katamaranbåt och seglade till Samoa Island, på ön stannade vi i drygt tre (3) timmar och där fick vi bada i det turkosa vattnet, fick grillad mat och fri dryck (som ingår under hela dagen) på väg tillbaka åkte vi en speed Boat som stannade till vid diverse platser så att man fick snorkla i det öppna havet och i diverse vikar och här hade vi tur som fick se haj men du kan även stöta på en stingrocka.

Det bjuds även på musik och underhållning under hela dagen.

Vi åkte katamaran ut till ön..

..där vi möttes av denna fantastiska ö och här bjöds det på grillbuffe och dryck.

och man hade tid för både bad och att ligga och njuta i den vita sanden.

Mina personliga tips

Jag fick ett råd när jag var på Dominikanska republiken som jag har tagit med mig och det är; ”tänk på att människorna här inte ens har samma månadslön som ni har med er i fickpengar” så om ni går utanför området berusade eller är oförsiktiga så finns risken att du kan bli rånad.

Besök Saona Island för det är en fanatiskt vacker plats som du kommer att ha med dig i resten av ditt liv, jag var där och ville bara tillbaka, även redan under tiden vi befann oss i landet.

Tänk på att dominikanska har en väldigt hög luftfuktighet, när vi var där så låg den på över 92% och då krävs det att du dricker vatten eller annan vätska för du kommer att svettas en hel del. DE höga luftfuktigheten kändes jobbig i början men man vande sig efter några dagar.

1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page