top of page
  • Patrick Ellman

Röttle by

Röttle by är ett lugnt och mycket naturskönt område vid Röttle ån i västan å naturreservat.

Här i Röttle by möts du som besökare av en genuin kulturhistorisk miljö med trähusbebyggelse från 1700-och 1800-talen och en rad industrilämningar längs ravinen och Röttle ån har gett platsen dess namn.

Att ta sig till Röttle by

Röttle by ligger cirka 3 km söder om Gränna norr om Jönköping.

Röttle by ligger nästan 4 mil norr om Jönköping och det tar cirka 30 minuter att köra på E4:an till Röttle by från Jönköping.

Ta av vid Trafikplats Gyllene uttern,103 och kör mot Gränna och efter några hundra meter så tar du av och kör vänster mot Röttle by.Vill du åka kollektivt från Jönköping så är det möjligt, då tar du buss 122 mot Gränna hamn och stiger av efter cirka 30 minuter vid Gränna Röttlevägen och sedan har du en promenad på cirka 1 km ner till Röttle by.

Läs mer om avgångar och priser på https://www.jlt.se

Om Röttle by

Röttle by Hette förut Rytlofors – den rytande forsen. Röttle å var den naturliga avrinningen från sjöarna ören och brunn till Vättern.

Fallhöjden är hela 108 meter och sedan södra Vättern kraftstation byggdes på 1920-talet är å rännen torrlagd större delen av året.

Mjöl kvarnar anlades redan på under medeltiden vid å rännan och på 1600-talet så fanns det här 6 stycken olika mjölkvarnar och av dessa så finns det idag endast kvar 2 stycken; Jerusalem kvarn och Rasmus kvarn.

Förutom mjölkvarnar så har här funnits bland annat vapensmedja, sågverk och Smålands första pappersbruk

De äldre gårdarna i byn har utgjort bostäder för hantverkarna vid dessa anläggningar.

Mitt personliga tips

Det finns en besöks parkering precis när du kommer ner för backen mot Röttle by men om du kör vänster istället för till höger mot den hänvisade besöksparkering; så kommer du fram till en bro som går över vattenfallet och där till höger finns det en parkeringsyta och då är det inte lika långt att promenera.

Gillar du att promenera så finns det ett flertal olika vandringsleder som tar dig runt i naturreservatet.

2 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page