top of page
  • Patrick Ellman

Segovia

Segovia är en historisk och mycket vacker stad som ligger norr om Madrid i regionen Castilla y Leon.

Segovia har en lång historia och i staden så låg det en keltisk fornborg och under 1100-talet så var Segovia en viktig och central plats för handel av ull och textilprodukter.

Under romartiden så byggdes den mycket pampig och långa akvedukten upp som finns kvar än idag och man imponeras verkligen av den.

Gamla staden och akvedukten blev uppsatt på Unescos världsarvslista år 1985.

I Segovia bor det drygt 58000 invånare och staden ligger på hela 922 meter över havet.

Att flyga till Segovia

Du kan inte flyga till Segovia utan närmaste flygplats ligger i Spaniens huvudstad Madrid och heter Madrid-Barajas Airport och ligger cirka 87 km från Segovia.

Att flyga till Madrid från Sverige kostar cirka 1000 kronor och uppåt för en enkelresa.

Läs mer om Madrid på https://minaresor.com/?p=1034.

Att ta sig till Segovia från Madrid

Segovia ligger cirka 9 mil nordväst om Madrid.

Kör du bil så tar det cirka mellan 1–1,5 timmar att köra till Segovia beroende på om du väljer att köra via AP-6 som är en betald väg eller via A-6.

Det är lite annorlunda att köra bil i Spanien jämfört med hemma i Sverige så läs mer på https://minaresor.com/?page_id=2092.

Vill du åka tåg så är det även möjligt och då tar tågresan drygt 1 timma med ett byte till buss den sista biten.

Läs mer om avgångar och priser på https://www.renfe.com/es/es.

Läs mer om hur det är att åka tåg i Spanien på https://minaresor.com/?page_id=1752.

Att bo I Segovia

Det finns många bra och mysiga hotell i Segovia till rimliga priser och det vi hotell som vi valde låg precis med utsikt mot den kända akvedukten som är kännetecknet med staden.

Hotellet heter hotell Eurostar och vi betalde € 85 för en natt i dubbelrum utan frukost men det kan du köpa billigt på ett av alla caféer som ligger i staden för cirka €5. Hotellet har även fri wifi och parkering till en extra kostnad.

Boka gärna ditt boende via www.booking.com

Att upptäcka i Segovia

Segovia är har en lång historia och rik på kultur som blandas med en modern klang så här har du mycket att upptäcka i denna mycket mysiga och trevliga stad som är uppsatt på Unescos världsarvslista.

Segovia akvedukten är den mest iögonfallande sevärdhet som ligger i entrén till staden. Akvedukten är det största romerska byggnadsverket som finns i Spanien.

Akvedukten leder vatten från Sierra de Fuenfria som ligger cirka om Segovia.

Akvedukten består av 119 bågar med en varierande höj på mellan 7–28 meter och är byggd av granitblock utan någon slags form av murbruk.

Segovia akvedukten är ett mycket imponerande byggnadsverk så passa på att beundra den.

Cathedral de Segovia är en romersk-katolsk katedral som är byggd i gotisk stil som är belägen vid stora torget i den gamla delen av Segovia.

Cathedralen är tillägnad Jungfru maria och byggdes upp i mitten av 1500-talet.

Det är imponerande att gå runt inne i katedralen då den är hela 103 meter lång och 55 meter bred och de gotiska valven är hela 33 meter höga. Hela katedralen är på hela 14,025 M2

Passa även på att gå ner i katakomberna under katedralen för där kan du se konst från olika tidsepok från Segovia och en av de äldsta målningarna som finns där är daterad till tidigt 1500-tal.Dock får man inte fotografera där nere så jag har inga fotografier att visa er.

Vill du gå uppåt så är det även möjligt då du kan gå uppför de det 108 meter höga kyrktornet och då ska du gå uppför 190 trappsteg som är 25 cm höga som rör sig som en spiral uppåt. Tänk på att det bara är cirka 70 cm breda trappsteg och du går här med en guide och turen tar cirka 1 timma upp och ner med ett flertal stopp.

Kyrktornet tog 38 år att bygga och var det högsta tornet i Spanien fram till år 1614

Katedralen är öppen varje dag mellan klockan 9:30-18:30 och det kostar 3€ att besöka katedralen

Vill du gå upp i tornet så måste du gå med guide och då kostar det ytterligare 7€.

Alcázar de Segovia är ett riktigt Disney slott som i början användes som en fästning men på senare tid användes den som ett kungligt slott.

Fästningen började att byggas i början av 1120-talet och blev under medeltiden en av favoritplatserna för Kastiliens monarker. Bland annat så spelade borgen en viktig roll för den blivande drottningen Isabella I av Kastilien och det var här hon tog beskydd då Kung IV av Kastilien hade avlidit i Madrid och det var också här hon kröntes till drottning av Kastilien och Leon.

Under 1600 och 1700-talen användes slottet som fängelse fram till år 1764 då det gjordes om till en kunglig artilleriskola.

År 1862 brann hela byggnaden ner och mellan år 1882–1896 återställdes byggnaden till sitt ursprung.

Om du tycker att byggnaden känns bekant så kanske du har sett filmen Camelot som spelades in här år 1967.

Filmen handlar om Kung Arthur av England och hans äktenskap med Guinevere och hans önskan att få en sammanslagning av riddare vid runda bordet.

Filmen vann tre Oscars vid Oscarsgalan år 1968 för bästa scenografi, bästa kostym och bästa originalmusik. Den vann även tre Golden globe.

Det kostar 9€ att gå in och se hela slottet men läs mer på hemsidan om specialpriser.

Vill du veta mer om öppettider och om slottet i allmänhet så läs mer på https://www.alcazardesegovia.com

Det är mycket vackert att gå runt i de smala gränderna och upptäcka små trevliga affärer och små trevliga torg.

Vill du veta mer om vad du kan göra i Segovia så läs mer på https://www.turismodesegovia.com/que-ver/monumentos/

Att äta i Segovia

Segovia är även känd för sin mycket goda mat och deras specialitet är att äta grillad minigris vilket jag var tvungen att prova på och besökte jag den mycket trevliga Restaurangen El Secreto de san Clementesom ligger på Av.Acueducto 14.

Den är lätt att hitta; du går rakt under Akvedukten och går rakt fram på huvudgatan så ligger restaurangen på höger sida efter cirka 150–200 meter.

Vi betalade 28€ / person för en tre rätters meny inklusive dryck och kaffe och den obligatoriska Orujo som avslutar hela måltiden (Orujo som kan jämföras med den italienska grappan).

Läs mer om restaurangen på http://www.elsecretodesanclemente.com

Vill du äta en bra frukost så kan jag rekommendera er att besöka café Tradicionarius som ligger en bit längre ner på gatan och här åt vi frukost och vi betalde cirka 7€ för nedanstående frukost.

Jag hoppas att du får en mycket trevlig vistelse i denna mycket vackra stad som hamnar i topp på mina besök i Spanien.

2 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page