top of page
  • Patrick Ellman

Sevilla

Sevilla är Andalusiens största stad och ligger i södra spanien med sina 700 000 invånare och totalt 1 300 000 i storstadsområdet och därmed Spaniens tredje största stad efter Madrid och Barcelona.

1992 hölls världsutställningen här.

Ta sig till Sevilla

Du kan flyga till Sevilla från Sverige för ca 2800 kr t/r med mellan landning i Madrid.

Vi tåg tåget från Madrid via Córdoba till Sevilla och tågbiljetten mellan Córdoba och Sevilla kostar ca 14€ och tar mellan 50 minuter -1,20 timme beroende på vilket tåg du väljer.

Vill du veta mer om Madrid och Córdoba, så finns det en reseguide om dem båda,

Ta sig från flygplatsen in till Sevilla centrum

Om du anländer med tåg så ankommer du till tågstationen Santa justa och med taxi in till de centrala delarna av Sevilla kostar runt 18 €.

Om du kommer med flyg så får du räkna med en kostnad runt 30 € för taxi och det tar runt 30 minuter in till de centrala delarna av staden. Väljer du däremot att ta bus från flygplatsen in till centrala Sevilla så kostar det 4€ och tar cirka 35 minuter

Hotell i Sevilla

Det finns såklart ett enormt utbud av hotell i Sevilla med över 700 olika hotell i olika prisklasser men vill du ha ett hotell utan frukost får du räkna med 600 – 1900 sek beroende på standard

Jag skulle rekommendera er att bo på hotell Venecia *** som har ett centralt läge i stadsdelen San Vicente och kostar ca 54 € / natt för ett dubbelrum, och detta hotell erbjuder inte frukost men det finns ett mycket bra och prisvärt Café mittemot där du kan få en spansk frukost för 4 € / person vilket jag tycker var värt pengarna.

Att ta sig runt

Det är mycket enkelt att ta sig runt till fots då staden inte är så stor om man håller sig runt turistattraktionerna men om man vill så kan man ju ta lokalbuss som inte kostar så mycket

Vi var där en weekend torsdag – söndag och vi hann med att se hela staden.

Att upptäcka

I Sevilla finns det mängder av saker att upptäcka och det är fantastiskt att bara gå runt i staden och upptäcka alla historiska byggnader med sin vackra arkitektur men här nedan listar jag platser som vi besökte.

Plaza España är ett monument från början av 1900-talet och visar Spaniens samtliga 54 provinser och ett mycket vackert torg med en mycket stor park som man kan promenera runt i.

Plaza Espana.

Alla Spanien provinser finns utmarkerade som kakelplattor, här ser du Castilla la Mancha representeras av Don Quixote.

Alcazar eller Real Alcazar som den egentligen heter är stadens mest kända landmärke och är ett måste när man besöker Sevilla om man uppskattar arkitektur och vackra trädgårdar.

Detta palats som egentligen består av tre palats började byggas redan på 1100-talet av morerna och har byggts ut i omgångar till en mer gotisk stil och är omgiven av en gigantisk trädgård och än idag används palatset av den spanska kungafamiljen.

Du som är ett ”game of thrones fans” kommer känna igen dig, för det är här man har spelat in scenerna från kungariket ”Dome”

Denna kanske känns igen från Games Of Thrones?

Var beredd på att det är långa köer hit men var uppmärksam för när vi stod i kön så kom det en guide och frågade om man ville ha en timmes guidning inklusive entré och kö företräde för 25€, en vanlig entrébiljett kostar 12,50€ men vad gör man inte för att slippa att stå ute i strålande sol och samtidigt få mycket bra information om Alcazar av guiden.

Vill du veta mer så läs https://www.alcazarsevilla.org/en/.

Den fantastiskt fina trädgården inne i Alcazar.

Bild från cisternen i undervåningarna som var dåtidens bad avdelning

Cathedral Sevilla är den största Gotiska katedralen i världen och byggdes under 1400-talet och är begravningsplats för Cristopher Columbus, (men ingen är helt säker, för 2 länder till hävdar att han är begravd hos dom, tex dominikanska republiken) men de i Sevilla hävdar att han ligger begravd här.

Vill du läsa mer om katedralen så klicka på länken https://www.catedraldesevilla.es.

Katedralen i Sevilla är en mäktig syn.

Plaza de Toros la Maestranza är Sevillas berömda tjurfäktningsarena och det är här som tjurfäktningen kommer ifrån, tjurfäktning är mycket kontroversiellt i Sverige men enligt majoriteten av spanjorerna så är tjurfäktning en konst och om du vill bilda dig en egen uppfattning så gå dit och köp en biljett och upplev konsten som spanjorerna kallar det.

Vi betalde 22€ för att komma in och hade mycket bra platser.

Mer information finns att läsa på https://plazadetorosdelamaestranza.com.

Plaza de tores är en tjurfäktningsarena.

Den stora tjurfäktningsarenan.

Barrio Santa Cruz är ett f.d. judiskt område som ligger nära Alcazar och här kan du promenera på pittoreska och trånga kullerstensgator med mysiga gränder, här finns ett stort utbud av barer och tapas restauranger till mycket humana priser som t.ex. bar Estrella som vi åt på och här hade de en mycket bra och omtänksam personal.

Den mysiga restaurangen Bar Estrella låg på denna gata

Metropol Parasol är som ett gigantiskt parasoll gjort av trä och du kan gå/ åka upp på taket och där får du en vidunderlig utsikt över större delen av Sevilla, i entrén får du även tillgång till Sevilla aquarium som är ett hem för över 400 olika arter. Pris15€.

Mer information hittar du på https://setasdesevilla.com.

Den mycket fina byggnaden är helt gjord i trä.

Mina personliga tips

  1. I Sevilla infaller högsäsongen under i april – maj och då inträffar Påsken eller som det heter på spanska Semana Santa, och i Sevilla så firas påsken ordentligt och här är den störst i hela Spanien och här firas den på gatorna dagarna långa och när påsken är över så har staden en stor stadsfest som kallas feria de Sevilla och under denna tid så ligger hotellpriserna på högre nivåer än normalt

  2. Under perioden juni – september så är det mycket varmt i Sevilla och temperaturerna kan röra sig uppemot 40-47c varmt vilket är normalt för perioden så om du inte gillar sol och storstad i samma kombination så undvik att besöka Sevilla under denna period.

  3. Vi åkte vidare från Sevilla till Alicante (läs reseguiden; Alicante) med Ryan Air och vi betalde 40€ för en enkelbiljett med bagage och flygresan tog endast knappt 40 minuter, så bor du i Alicante eller befinner dig där på semester så kan Sevilla vara en bra avstickare.

  4. Flamenco dansen är mycket populär i Andalusien och det finns shower i alla städer runt om i Andalusien och det kostar men det är minst lika bra att se på dem som dansar på gatorna i tex, Sevilla, man blir ändå imponerad även om man inte har lust att betala för att se en show.

Fin flamenco dans på gatan i Sevilla.


2 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page