top of page
  • Patrick Ellman

Stora Bältbron

Stora Bältbron är en motorvägs och järnvägsbro som går över sundet Stora bält.

Stora Bältbron går mellan de danska öarna Fyn i Väst och Själland i Öst.

Att komma till Stora Bältbron

Stora Bältbron går över sundet mellan Fyn och Själland och kommer du med bil som kör du utefter motorvägen E20.

Bron ligger drygt 11 mil väster om Köpenhamn och det tar cirka 1 timma att köra hit med bil.

Ska du åka till kontinenten från Sverige istället för att köra vid Rödby-Puttgarden så är detta ett bra alternativ.

Fakta om Stora Bältbron

Bron började att byggas 1991 och stod färdig i juni 1998.

Bron är 6,8km lång och 254 meter hög.

Stora Bältbron förbindelsen består av tre olika konstruktioner först en hängbro även kallad för Östbron, som går mellan Själland och ön Sprongö som är till för vägtrafik. Bron är hela 6790 meter lång och har en spännvidd på hela 1624 meter vilket gör bronsspännvidd till världens längsta. Brons högsta punkt för trafik ligger på hela 70 meter över havsytan.

Tågen går inte på hängbron utan de går på den östra delen i stora bälttunneln i två tunnelrör som har en längd på 8 km och när 75 meter under havsytan.

När du har kommit till ön Sprongö så kommer du att få köra på västbron som tar dig från Sprongö till Fyn och denna bro är 6611 meter lång och vid sidan av bron så går tågen.

Varför åka via Stora Bält bron istället för via Puttgarden?

Kommer du från Sverige och kör via Danmark och ska ner till kontinenten såsom Spanien och Italien så kommer du troligtvis att behöva passera Hamburg i Tyskland då detta ör en knutpunkt.

Kör du från Malmö via Rödby -Puttgarden som är den vanligaste och mest populära vägen, den sträckan från Malmö är cirka 36 mil och tar cirka 5 timmar att åka inklusive en båtresa på cirka 45 minuter.

Väljer du istället att köra via Stora Bältbron ner via Hamburg så tar resan från Malmö cirka 5 timmar och 15 minuter med en sträcka på 50 mil.

Jag föredrar att köra via Stora Bältbron för att färjekostnaden mellan Rödby -Puttgarden är dyr om du inte åker över dagen.

Du kan komma billigare undan med Färjan men då måste du förboka din överfart under en bestämd tid vilket kan vara stressigt och man vet inte vad som kan hända under resan från Sverige.

Ett annat argument som jag ofta hör är att man kan ju tjäna in resan på att köpa alkohol vid Bordershopen i Puttgarden men jag kan göra dig uppmärksam på att det även finns en gränshandel i Flensburg vid gränsen mellan Nord Tyskland och Danmark.

Jag har gjort en prisjämförelse på att köra bil till Spanien via Stora Bältbron och via Puttgarden. Är du intresserad så läs mer på https://minaresor.com/?page_id=1742

Det tar inte så mycket längre tid att köra via Stora bältbron än att köra via Rödby-Puttgarden.

Priser och avgifter för att köra på Stora Bältbron

Det är inte så kostsamt att köra över bron med bil, du får räkna med en kostnad på cirka 245 DKK (cirka 336 sek) men om du är medlem i Club bropass på Öresundsbron så får du 50 DKK (cirka 68 sek) i rabatt om du skaffar en s.k. Blizz och har i framrutan på bilen (denna skaffar du kostnadsfritt vid Clubbropass) och blir medlem i stora Bältbron.

Läs mer om clubbropass och Öresundsbron på https://minaresor.com/?p=2305

När du kommer fram till brofästet till Stora Bältbron så har du en massa olika filer att välja mellan och det kan se lite krångligt ut första gången men här kommer en lätt lathund

  1. Grön körbana; här ska du köra om du har en Bro blizz och där registreras din betalning automatiskt till det kontokort du har kopplat till din Broblizz. Tänk på att INTE köra fortare än 30km/timme och när Blizzen är godkänd så kommer bommen arr öppnas och det är bara att köra vidare.

  2. Blå körbana; här ska du köra om du vill betala med ditt visa, MasterCard eller ett annat betal/ kreditkort.

  3. Gul körbana; vill du betala kontant eller är osäker och vill fråga någon så är dessa kassor bemannade och här kan du betala kontant med någon av de nordiska valutorna eller med Euro (€). Tänk på att du får tillbaka växelpengar i danska kronor.

Så här ser du ut när du kommer till brofästet. ( bild lånad från easygo.com)

Det finns ett flertal varianter på avgifter såsom weekend biljetter osv. vill du veta mer om aktuella priser och avgifter så läs mer på https://storebaelt.dk

1 visning0 kommentarer

댓글


bottom of page