top of page
  • Patrick Ellman

Strasbourg

Strasbourg är en stad som ligger i Östra Frankrike i Alsace och kallas även för Europas huvudstad för här ligger nämligen Europaparlamentet, Europarådet och Europadomstolen för att nämna några viktiga instuitioner.

Staden grundades år 12 f.Kr. och kännetecknas av en medeltida stadskärna.

Strasbourg är annars en rätt liten stad med endast drygt 280 000 invånare.

Att ta sig till Strasbourg

Du kan flyga till Strasbourg med ett flertal flygbolag som tex KLM och air france för runt 1500–2500 kronor och flygresan tar cirka 3–5 timmar beroende på bytestid i Europa.

Vi bodde i Frankfurt och valde att göra en dagsutflykt till Strasbourg och du kan ta två olika vägar dit och de båda tar ungefär lika lång tid

Alternativ 1 är att ta väg A6 (Autobahn i Tyskland) ner till Offenburg och sedan ta väg A5 mot Strasbourg och denna rutt tar cirka 1,5 timmar

Alternativ 2 är att ta väg A6 mot Mannheim och sedan kör på väg 61 mot den franska gränsen och därefter byter den vägnummer till A35 mot Strasbourg och denna rutt tar cirka 2.15 timmar.

Att ta sig från flygplatsen

Flygplatsen ligger ungefär cirka 15 minuter från centrum.

Vill du ta tåget från flygplatsen in till centrala Strasbourg så kostar det 4,50€ och tar cirka 9 minuter och den biljetten gäller då i 90 minuter men om du endast vill åka tåget in till staden så ostar det endast 2,80€.

Hotell i Strasbourg

Det finns ett flertal hotell i staden med olika prisnivåer men ett 3*** hotell får du räkna med att det kostar runt 800–900 kronor / natt för ett dubbelrum

Boka gärna på www.booking.com.

Att ta sig runt i Strasbourg

Det är enkelt att ta sig runt i staden då den inte är kuperad och gatorna är perfekt lämpade för promenader och vill du at cykel så kan du hyra en för det finns gott om cykelvägar i staden.

Lätt att promenera på dessa vackra gator i staden.

Att upptäcka

Petite france är med på Unescos världsarvslista och är ett område som är känt för sina korsvirkeshus som kantar gatorna som ligger i nivå med floden som går runt staden

Petit France med sina typiska korsvirkeshus

Mycket folk samlas runt floden eller mer en vattenled som går runt staden och speciellt vid dammen Barrage Vauban där folk tittar på båtarna som passerar.

Vackert att se båtarna passera genom kanalen.

Place Klebér är ett stort torg i mitten av Strasbourg och här omges torget av ett flertal restauranger och många vackra byggnader som är flera hundra år så sitt och njut av folk och atmosfären.

Eu’s-högkvarter ligger i nordvästra Strasbourg och om du vill åka dit så kan du ta spårvagnen till Hållplatsen ”Parlement Européen” och vill du ha en guidad visning så måste du boka i förväg.

Katedralen i Strasbourg är en gothic Cathedral som byggdes mellan år 1015–1549 och är en imponerande syn.

Den är 142 meter hög och du kan gå upp till 66 meter och det kan vara krävande för vissa för du ska gå upp för 330 trappsteg men härifrån får du en magisk utsikt över hela staden. Pris för att gå upp till utsiktspunkten är 8€ (vuxna) 5€ (barn)

Om du vill veta mer om Strasbourg https://www.visit.alsace/en/strasbourg/.

Katedralen är 142 meter hög

Bra att veta

Vi ansåg att vistelsen i Strasbourg är dyr då vi var där under högsäsongen och det var flera personer som vi pratade med som påtalade detta så tänk på att din vistelse kan bli dyrare än normalt och troligtvis beror detta på att Strasbourg har all de europeiska instuitioner som nämnts tidigare i artikeln.

Staden är dock mycket värd att besöka under en dag för den är mycket vacker.

4 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page