top of page
  • Patrick Ellman

Toledo

Toledo är huvudstad i den automana regionen Castilla la Mancha i centrala Spanien och ligger drygt 70 kilometer söder om Madrid.

Toledo är en medeltidsstad som ligger på en kulle 100 meter över havet och runt staden så går floden Tajo.

Toledo har runt 84 000 invånare.

Att flyga till Toledo

Det går inte att flyga till Toledo men den närmaste flygplatsen är Madrid som ligger drygt 70 km från Toledo och därifrån kan du ta tåg.

Du kan flyga till Madrid för runt 1500–2000 sek för en t/r biljett över en weekend.

Att ta sig till Toledo

Om du tar tåget så kommer det att ta cirka 45 minuter med Avant och du bokar biljetten via www.renfe.com

Om du väljer att ta bilen från Madrid så tar det cirka 50 minuter om du kör via A-42.

Om du bor I Alicante så tar det cirka 4 timmar att åka de 42 milen på AP-36.

Om du väljer att ta tåget så måste du byta i Madrid och totalt tar resan runt 4-5 timmar.

Ett alternativ kan vara att ta en arrangerad utflykt till Toledo frän Madrid och den kostar mellan 300-500 sek och du kan boka din utflykt via https://www.getyourguide.se/discovery/toledo-l663/?utm_force=0.

Hotell i Toledo

Det finns ett flertal hotell i Toledo i olika prisklasser och nivåer men ett tips är att om du besöker Toledo på sommaren att du bokar ett rum med AC.

Vi var i Toledo under dagen så vi kan tyvärr inte rekommendera er ett bra hotell.

Det är inga stora avstånd så det är lätt att ta sig runt till alla sevärdigheter.

Att ta sig runt i Toledo

Toledo är en medeltidsstad som ligger på en kulle så det är backigt i staden så om du är gammal eller har svårt att gå så ta det försiktigt men innanför muren så är det lättare att promenera.

Det är backigt på vissa platser i staden.

Att upptäcka i Toledo

Det finns så otroligt mycket att se i denna mycket vackra medeltidsstad som faktiskt har blivit en av mina favoritstäder.

Här ger jag dig ett litet urval om vad du kan att upptäcka i Toledo men gå gärna runt och fascineras av de smala gränderna för staden har en lång historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden, redan innan romartiden fanns staden.

Många smala gränder finns det i Toledo.

Puente de san Martin är en bro som går över floden Tajo som omger staden och bron öppnades år 1380 och är 140 meter lång och är imponerande att beskåda så missa inte ett besök här och det är gratis.

det är en imponerande bro man kan se i Toledo.

Stadsporten in till staden.

Katedralen i Toledo eller Catedral Primada började att byggas under det tidiga 1200 talet men blev inte klar förrän sent 1400 tal och är byggd i Gotisk stil.

Katedralen är 120 meter lång och är nästan 45 meter hög så när man är utanför så man faktiskt ingen uppfattning hur stor den verkligen är förrän man kommer in och upptäcker det mycket vackra målningarna och alla de små kapellen.

Om du har möjlighet så gå upp i ett av de höga tornen för härifrån ska du ha en fantastik panoramautsikt över hela Toledo och dess omgivningar. Tornet var tyvärr stängt när jag var där.

Pris för att se allt inklusive tornet är 12,50€ men om du inte vill gå upp i tornet så kostar besöket 10€ och läs mer om Cathedralen på http://www.catedralprimada.es.

Porten in till katedralen.

Katedralen är mer imponerande när man väl har kommit in.

..och det finns många vackra väggmålningar inne i den stora katedralen.

Alcazar de Toledo är en imponerande byggnad som ligger på den högsta punkten i staden och var förr en fästning och ett kungligt slott från 1500-talet men som nu är ett militärmuseum med fokus på militära uniformer och diverse strider som den spanska armen har utkämpat genom historien.

Entréavgiften är 5€ men på söndagar är det gratis entré och det är stängt på onsdagar.

Högst upp i staden så ligger den före detta fästningen Alcazar de Toledo som numer är ett militär museum.

Mirador de Valle är en perfekt utsiktsplats utanför staden och härifrån kan du ta fantastiska vackra bilder över Toledo

Från utsikts platsen Mirador de Valle så får du en fin överblick av staden.

Mina personliga tips

Om du gillar svärd och annat från medeltiden så kommer du att vara i himmelriket för i Toledo är dem kända för att göra svärd och här finns det ett flertal affärer som riktar in sig på att göra svärd men se till att butiken är certifierad med en s.k. ”Hecho en Toledo” markering vid entrén.

Svärd och andra attiraljer som förekommer i diverse filmer är gjorde i Toledo.

En av de mest kända butikerna är ”swords from Toledo” och du kan läsa mer på deras hemsida http://www.swordsfromtoledo.com/aaaa00/cat_new.html och här är det mycket kunniga.

OBS! Om du ska föra med dig Svärd eller liknade med dig hem så kolla upp med ditt flygbolag innan så att ditt svärd INTE blir konfiskerat.

Jag åkte bil till Spanien och la det då i bagageutrymmet tillsammans med den tillhörande lådan jag fick till.

Detta svärd åkte med hem från Toledo.

Medeltiden gör sig påmind överallt i staden.

Ta bilen om du har tillgång till det, och åk cirka 5-10 minuter till utsiktsplatsen Mirador de Valle för här kan du ta mycket vackra bilder över staden.

Du kan ta fina foton kan du ta från utsiktsplatsen.


4 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page