top of page
  • Patrick Ellman

Trier ( Moseldalen)

Trier ligger i Moseldalen vid gränsen mot Luxemburg och grundades år 16 f.kr av den romerska kejsaren Augustus och är därmed en av Tysklands äldsta stad.

Staden har omkring 110 000 invånare och präglas än idag av romartiden och har nio (9) olika byggnader med på UNESCO:s världsarvslista.

Att ta sig till Trier

Om du kommer från Bernkastel -Kues som bara ligger 50 km och 40 minuter från Trier så har du följt väg A1 eller om du kommer från Luxemburg som även det ligger drygt 40 minuter väster ut på samma väg A1.

Från Frankfurt tar det ca 2 timmar och 20 minuter med bil.

Det finns gått om parkeringshus i de centrala delarna av Trier som dock kostar runt 50 cent / timme = ca 5 sek / 30 minuter.

Boende

Det finns ett flertal hotell i Trier, men vi har aldrig bott här utan bara varit på plats under en dag men vill du boka hotell så rekommenderar jag dig att boka via www.booking.com.

Att ta sig runt i staden

Det är väldigt lätt att promenera runt i staden då det är nära till allt, om du är vid Hauptmarkt i de centrala delarna av Trier, så har du allt inom en radie av max 20 minuters promenad med amfiteatern som längst att gå till men annars ligger allt inom en 10 minuters promenadavstånd.

Att upptäcka

Då staden Trier har så många som 9 byggnader på världsarvslistan så finns här en del att se om man är intresserad av historia bland annat så har jag här nedan listat 4 byggnader som är värda att se:

Porta nigra- den svarta porten

Detta är den enda kvarvarande stadsporten (den norra) som byggdes av romarna på 100 talet och var klar på 200 talet och den är 36 meter hög och du kan betala 2€ för att gå upp i porten.

Den står att beskåda precis bredvid turistinformationen

Porta nigra, norra stadsporten.

Basilica of constantine eller Palatineaulan som den också kallas

Basilikan är en enorm imponerande byggnad som nu fungerar som en evangelisk kyrka men historien går tillbaka till den romerska eran för drygt 1700 år sedan och var ett regionalt tronrum för den romerska kejsaren Konstantin.

Basilica of Constantine.

Trier Saint Petrus Cathedral

Cathedralen är Tysklands äldsta biskopskyrka och består av flera sammanbyggda byggnader och den första byggnaden öppnades år 270 men alla byggnader som den är idag, var inte färdigställd förrän år 1270.

Cathedralen är 112,5 meter lång, 41 meter bred och 26 meter hög så det är en imponerande byggnad.

Saint Petrus CathedralenKathedralen från insidan med de vackra fötterna samt taket.

Kaiserthermen

Kaiserthermen är ett gammalt romerskt bad som just nu håller på att renoveras men det finns mycket att se fortfarande om man går ner under marken så finns det kamrar och service tunnlar som visar hur det kalla vattnet värmdes upp till 40c och du kan se hur den tidens golvvärme såg ut.

Entré kostar 4€

Kaiserthermen.

Mer intressant fakta om Trier

  1. Biskop Ambrosius föddes år 340 i Trier som var dåvarande södra Gallien och blev ärkebiskop i Milano år 374 och räknas som kyrkofader inom den ortodoxa kyrkan.

  2. Karl Marx föddes i Trier 1818 och han var en nationalekonom, filosof och en av grundarna till sociologin och delar av Marx teorier gav upphov till den teoribildning som kallas för marxismen och om du är mer intresserad av honom så har hans födelsehem gjorts om till ett museum och det heter – Karl Marx House, dock är den mesta informationen på tyska.

Karl Marx

Om du vill upptäcka mer av Moseldalen så skulle jag rekommendera er att åka till Bernkastel-Kues.

4 visningar0 kommentarer

Commentaires


bottom of page