top of page
  • Patrick Ellman

Vatikanstaten

Vatikanstaten är en självständig mikrostat belägen som en enklav i den italienska huvudstaden Rom.

Vatikanstaten upprättades 1929 genom det s.k. lateranfördraget mellan påvedömet och den italienska regeringen, som avsåg att bevara påvens självbestämmanderätt som andligt överhuvud för världens romerska katoliker.

Vatikanstaten är världens minsta land både till ytan (0,44Km2) och folkmängd (cirka 800 personer varav 450 personer är medborgare).

Staten omfattar till stor del ett triangulärt område som är omgiven av en stor mur.

Att flyga till Vatikanstaten

Det går inte att flyga till Vatikanstaten då staten ligger i ett område i nordvästra Rom så du måste flyga till Rom: Läs mer i reseguiden om Rom.

Att ta sig till Vatikanstaten från Rom

Vatikanstaten ligger på en kulle omgärdad av en stor mur i Nordvästra delarna av Rom och ska du ta dig hit så är det bästa sättet att åka buss eller tunnelbanan:

  1. Om du väljer att åka tunnelbanan (metro) så tar det drygt 9 minuter att åka de 6 hållplatserna till Ottaviano och sedan måste du gå 1,6 km för att komma fram till Vatikanstaten och turen kostar 1,5€, stämpla biljetten innan du går ombord på tunnelbanan/tåget.

  2. Väljer du att åka buss så tar det samma sträcka mellan 38–42 minuter beroende på vilken busslinje du tar, du kan ta följande busslinjer till Vatikanstaten; 64 tar cirka 37 minuter inklusive en promenad på 750 meter från busshållplatsen Cavalleggeri/S.Pietro. väljer du busslinje 40 så tar det cirka 41 minuter inklusive en promenad på 1,2km från busshållplatsen Traspontina/Conciliazione och du stämplar din biljett ombord på bussen som du har förköpt i en tobaksaffär eller liknande.

Vi valde att ta tunnelbanan och gå därifrån för det kändes som det bästa alternativet för oss och vi köpte biljetten vid tunnelbanestationen innan vi gick på och det finns flera olika alternativ för dygnkort, weekend biljetter osv. men då det är lätt att gå i Rom så köpte vi en enkelbiljett.

Tunnelbanan var mycket smidigt och enkel att åka till Vatikanen med.

Hotell i Vatikanstaten

Det finns inga hotell i Vatikanstaten så boka hotell i Rom via www.Booking.com och läs mer i reseguiden om Rom för hotellförslag. Vill du bo nära Vatikanen så finns det ett utbud av hotell men bered dig på att priserna är höga i närområdet.

Att upptäcka i Vatikanstaten

Det finns mycket att se i Vatikanstaten och jag listar de här nedan.

Tänk på att Vatikanen är en religiösplats så du måste täcka både axlar och knän, så ta på dig en t-shirt och byxor så kommer du utan tveksamheter att komma in, Shorts kan bli ett problem så ta långbyxor för att slippa bli nekad i entrén.

Vi bokade en guidad tur via företaget www.graylinerome.com och vi betalde 54€ för en drygt 4 timmars guidad tur som vi uppskattade väldigt mycket, bra guider, företräde i kön och vi hade en mötesplats innan turen började så man gick i gemensamtrupp till Vatikanen.

Det vi fick se under visningen var följande

Vatican museums När du har passerat in genom säkerhetskontrollen så kommer du att få gå upp via en trappa som är spiralformad och när du sedan går in i museet som jag anser måste vara en av världens största och var beredd på att tillbringa 2-3 timmar här och då hinner du inte ens med att se allt för det finns runt hela 54 gallerier i museet och inte nog med det så är museet uppdelat i 20 olika museum och här finns väldens viktigaste konstsamlingar som är åstadkommen av påvar genom århundranden.

Entrén in till Vatikanen går igenom museet.

En annorlunda spiral trappa upp till museumet och andra delarna av Vatikanen.

..och det är mycket folk överallt som beundrar konsten och byggnaderna.

Raphaels Rooms är egentligen fyra (4) rum med målningar och konstverk av italienska konstnären Raphael Stanzer, i dessa fyra rum är den publika delen av de påvliga lägenheterna. I de fyra rummen finns många viktiga målningar såsom målningen på Adam & eva, Justitia, korsets uppenbarelse för Konstantin och den heliga Petrus befrielse

Se mer på videon om du vill veta mer https://www.youtube.com/watch?v=RBge3yyGDbo.

Den kända målningen av Raphael ”skolan i Athen” där kända filosofer är med på målningen som är 5 x 7.7 meter.

Sixtinska kapellet är påvens privata kapell. Kapellet består av ett långt enkelt rum täckt med målningar och den mest kända av dem alla är den som Michelangelo målade i taket där scener ur skapelsehistorien, där den klassiska målningen där ”gudsfinger möter människans” ligger centralt i taket och på kortsidan av ena väggen finns målningen som kallas ”den yttersta domen” också den målad av Michelangelo. Du kan inte fotografera något i detta rum då det är förbjudet så stå och njut av de magiskt vackra målningarna.

Vatican Gallery of Maps är en 120 meter lång korridor med all världens målade kartor och den mest mäktiga kartan är den över 430 år gamla kartan över Italien.

Vatican gallery of map med all världens kartor.

St. Peterskyrkan (Basilica di San Pietro) är uppkallad efter aposteln Petrus som led martyrdöden år 64 e.kr och antas ha blivit begraven här.

Katedralen påbörjades att byggas år 1506 men det tog 120 år innan hela kyrkan stod klar i november 1626.

St. Peterskyrkan är en av världens störts kyrkor och en av de mest tongivande och det finns väldigt mycket att se; bland annat så finns det 44 altare och över 390 skulpturer att beundra men även skulpturer och konstverk i den till 15’160m2 stora och 132 meter höga kyrkan.

Drottning Kristina ligger begravd inne i kryptan under Peterskyrkan tillsammans med påvar.

Att gå in i Peterskyrkan är gratis men här är det långa köer som varar i timmar.

St. Peters kyrkan

Porta santa är den nordligast (längst till höger)och heligaste porten in till kyrkan (och den är igenmurad på insidan) och öppnas endast av påven vid jubileumstider för pilgrimer genom att påven slår sönder betongen med en hammare.

St.Peterskyrkan är enormt stor och detta är kyrkogången ner mot altaret.

Den 29 meter höga bronsbaldakinen är en mäktig syn när man är inne i kyrkan.

Ovanför bronsbaldakinen så ser du den enorma takkupolen.

och det finns många fina målningar inne i kyrkan.

Petersplatsen är den öppna platsen som ligger framför Peterskyrkan och även denna plats är såklart döpt efter aposteln Petrus.

Petersplatsen är mäktig att uppleva för här ser du peterskyrkan framför platsen och i mitten så finns det egyptisk Obelix som är från 37 f.kr och på båda sidorna om Petersplatsen så kommer du att se majestätiska pelargångar med över 140 helgonstatyer.

Petersplatsen sett från st Peterskyrkan med den enormt höga Obelixen i centrum

Vatikanträdgårdarna ligger bakom själva peterskyrkan så gå gärna dit för där är det mycket vackert men kan dock endast besökas med guide. Trädgården är från renässansen och barocken och trädgården är utsmyckade med diverse fontäner och skulpturer.

Påvens vakter eller Schweizergardet som dom egentligen heter, släpper inte in dig hur mycket du än frågar om att komma förbi.

Mina personliga tips

Tänk på att klä dig med kläder som täcker både axlar och knän, linne och shorts gör att du inte blir insläppt så ta på dig en t-shirt och ett par långbyxor så kommer du in, företagen ersätter dig inte för du kommer att upplysas om detta innan besöket.

Boka en guidad tur för du kommer du att få företräde i kön och det låter kanske inte så märkvärdigt men när vi kom dit så var det redan långa köer klockan 9:00 på morgonen och man ser skyltar på hur lång kön är och då var den redan 2 timmar lång för att komma till säkerhetskontrollen.

Kolla gärna upp när påven håller sina mässor, för när han håller sina mässor så kan det vara svårt att komma in i Peterskyrkan men om du vill så kan du förköpa biljetter till denna upplevelse.

Om du endast vill besöka Peterskyrkan så är det gratis men förbered dig på att det är timslånga köer hit.

Vatikanen har ett eget postkontor så vill du skicka ett brev eller vykort från Vatikanen så kommer du få en poststämpel härifrån och det kan ju vara trevligt att ha.

Jag hoppas att ni får en trevlig stund i Vatikanstaten !

3 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page