top of page
  • Patrick Ellman

Venedig

Venedig ligger i nordöstra Italien belägen i lagun vid adriatiska havets norra del.

Venedig är huvudstad i regionen Veneto och i Venedig så bor det omkring 270 000 invånare och staden befolkades redan år 452.

Staden är byggd på vattnet och hela staden står på miljontalspålar av ek och alm med endast 1 meter över havet.

Staden är med på Unescos världsarvslista sedan 1987.

Att ta sig till Venedig

Du kan flyga från Sverige till Venedig för mellan 1000–2000 kronor t/r över en weekend.

När du ska flyga till Venedig så kan du landa på två olika flygplatser beroende på vilket bolag du åker med.

Åker du med ett lågprisbolag som tex. Ryanair så kommer du att landa på Trevisos flygplats som ligger cirka 20 km norr om Venedig.

Åker du med ett större flygbolag från Europa, USA eller Asien så kommer du att landa på Venedig Marco polos flygplats som ligger 8 km nordost om staden.

Att ta sig från flygplatsen in till Venedig

Det finns ett flertal sätt att ta sig in till Venedig från flygplatsen och här nedan ger jag dig förslag på hur du kan åka beroende på vilken flygplats du landar på:

Om du ankommer till Venedig Marco polo Airport så finns följande alternativ:

  1. Buss till ”Venezia Piazale Roma”. Det finns två olika bussalternativ och båda går ungefär lika fort, ACTV Line 5 eller Line 35 ATVO Venezia och båda tar ungefär runt 20 minuter och kostar 8€ eller 15€ t/r inklusive bagage.

  1. Du kan ju även ta tåget men då måste du ändå ta bussen från flygplatsen och byta till tåg vid Treviso för att åka en station så det skulle jag inte rekommendera er att göra för det är bara slöseri med tid.

  2. Taxi kostar runt 40€ för en enkeltur in till ”Venezia Piazale Roma” och tar cirka 19 minuter

  3. Taxibåt från flygplatsen direkt till dit hotell via kanalerna kostar ungefär 100€

Läs mer och boka på https://www.alilaguna.it.

Läs mer om flygplatsen på https://www.veneziaairport.it/en/.

Om du ankommer till Trevisos flygplats så finns följande alternativ:

  1. Bussen tar cirka 1 timme och kostar runt 12€ inklusive bagage för en enkeltur

  2. Buss det finns ett bolag till som heter Terravison och dem tar 10€ och bussturen tar cirka 40 minuter.

  1. Tåget tar dryga timmen inklusive ett byte i Treviso centrale och resan kostar runt 8€ för en enkel resa.

  2. Privat taxi kostar cirka 80€ och tar cirka 40 minuter.

Om du är ute på en Europa semester och kommer till Venedig med egen bil så måste du parkera bilen och då kan du köra fram bilen ändå till ”Venezia Piazale Roma” och parkera bilen i Garage san Marco och det kommer att kosta dig runt 32€ per dygn.

Läs mer om garaget på https://www.garagesanmarco.it/en/rates.

Hotell i Venedig

Det finns en uppsjö av olika hotell i både prisklasser och kvalité, det finns allt från lyxhotell till hostell och priserna varierar mycket beroende på säsong och högtider i staden

Vi har provat på att bo på två olika hotell av varierande klass. Ett av hotellen gillade vi extra mycket och det var pensionatet Ca ’Bragadin e Carabba som måg cirka 5 minuters promenad från Ponte Rialto in på en tvärgata inne i ett gammalt hus med mycket stora rum med utsikt mot ett stillsamt torg som heter Campo Santa marina ett rum här kostar runt 1000 kr / dubbelrum inklusive frukost. Andra gången vi var här så var detta hotell samt systerhotellet Guest house San lio fullbokat så vi tänkte att det skulle vara underbart att bo vid kanalen vid Ponte Rialto och då föll valet på Hotell Magic Rialto som var allt annat än magiskt förutom utsikten från frukostrummet, vi tyckte att sängarna var obekväma och rummen var fuktiga men att frukosten var ok men inget mer och detta betalade vi ungefär 1200 kronor för en natt i dubbelrum vilket var en besvikelse med tanke på vilket bra hotell vi bodde på innan.

Boka gärna ditt hotellval på www.booking.com.

Rummet på Hotell ”Ca ’Bragadin e Carabba

Hotellentrén låg väldigt undanskymd men hotellet/Pensionatet var mycket bra.

Att ta sig runt i Venedig

Du kan inte åka bil inne i Venedig utan det enda transportmedel som du kan använda är att åka båt/ gondol eller att promenera.

Om du inte orkar att gå runt i Venedig så kan du åka en Gondol.

Det är lätt att promenera för Venedig bjuder inte på några större backar förutom då du ska ta dig över en del branta broar som korsar kanalerna.

vart du än går så kommer du att passera en kanal i staden.

Att upptäcka i Venedig

Det finns mycket att se och upptäcka i de trånga gränderna i Venedig och här ger jag er mina tips på vad man kan upptäcka i kanalernas stad.

Piazza san Marco eller Markusplatsen som den heter på svenska är ett torg som ligger i centrala delarna av Venedig och platsen byggdes upp mellan år 800–1000.

Markus platsen är ett stort torg med många restauranger och barer som omger platsen och här spelas det som oftast klassisk musik live.

Markusplatsen sett från kyrkan.

Markus platsen som en del vetter mot havet.

gratis konsert på Markusplatsen vid en av restaurangerna.

Basillica di san Marco eller Markuskyrkan är Venedigs Katedral och är känd för sin bysantinska stil och kyrkan är så utsmyckad med mosaik och guld och över 2000 stycken ädelstenar så den kallas av Chiessa d’oro, (guldkyrkan) Den nuvarande kyrkan är uppbyggd och invigd 1024.

Katedralen är mycket vacker och går du upp en trappa så har du en fantastisk utsikt över Petersplatsen. Vill du veta mer om Katedralen så kan du läsa mer på http://www.basilicasanmarco.it/informazioni-per-i-turisti/?lang=en.

Kyrkan är mycket vacker med all sin guld, ädelstenar och mosaik.

Palazzo Ducale eller Dogepalatset är ett berömt palats i Gotisk stil som ligger vid Markusplatsen och är från 1424 och var residens för Dogen i Venedig (Venedigs ledare). Ta den guidade turen som ingår i priset och du kommer att ledas runt i lönnrum, salar, fängelsehålor och få reda på hur dåtidens ledare var.

Jag tyckte att visningen var mycket bra och intressant och man fick en insyn hur dåtidens ledare var.

Mer info om aktuella priser och övrig information https://palazzoducale.visitmuve.it/en/pianifica-la-tua-visita/tickets/.

Dogepalatset är värt att besöka för att få mer insyn om hur Venedig var förr i tiden.

Det fanns ett fängelse i Dogepalatset och cellerna var inte så stora.

Ponte Rialto är den äldsta och mest kända av de tre broarna som går över Canal Grande. Bron är från 1591 och är 48 meter lång och 23 meter bred och 7 meter hög.

Bron ligger vid den gamla marknadsplatsen och här är det mycket folk på dagarna för här är ett stopp ett måste för bron är vacker.

Bron är mycket vacker och här passerar dagligen turister i mängder.

Church of san Giovanni är en kyrka från år 1071 och vi passerade den mest av en slump för den ligger utmed promenadstråket från Ponte Rialto och i kyrkan så har de konserter av världsklass och vi betalde endast 10€ för att se en klassisk konsert med ett par av världens bästa klassiska musiker och de framförde Vivaldis fyra årstider.

Gå hit om du kan och vill för du kommer inte att ångra ditt konsertbesök här. Du fårbetala upp till 100€ för en vanlig biljett för att se dem på Opera huset i Venedig.

Vi bjöds på mycket bra musik under den 2 timmars långa konsert vi fick äran att lyssna på.

Gallerie dell academica är ett konstmuseum som ligger Canal Grandes södra strand som riktar in sig på konst före 1800-talet. Här finns konst i världsklass och du kommer förvånas hur många och vackra målningar som finns här som målningen Vitruvian man av Leonardo da Vinci och Gästabudet i Levis hus även kallad nattvarden av Paolo Versoneses men även Miracle of the Slave av Tintoretto.

Pris för att gå in är 12€ och du kan läsa mer på http://www.gallerieaccademia.it/en.

Leonardo da Vinci museum är ett måste om du gillar han och hans verk för här kan du verkligen frossa i Leonardo da Vinci och utforska geniets tankar, verk och liv.

Här finns även kopior på hans uppfinningar och maskiner.

Pris för att gå in är 7€ och du kan läsa mer på https://www.davincimuseum.it.

Lido är en 11 kilometer lång och drygt 500 meter bred sandbank som ligger cirka 10 minuters båtresa från Venedig och är värt ett besök för här finns det en mycket vacker strand som man kan bada och ta det lugnt på. Här finns det många fina restauranger och barer och hotell så om du vill bo här så är det ett mycket bra alternativ till turist hetsen inne i Venedig stad.

Ta båt 61 eller 62 som går dit

Läs mer på www.actv.it.

Mina personliga tips

Det är dyrt att äta i Venedig och då kan jag rekommendera er att köpa en pizza från ett av alla snabbmatställen som säljer just pizza och sätt er vid kanalen och njut av gondolerna som passerar er precis vid fötterna.

Ett billigt alternativ till restaurang är att köpa pizza och sätta sig vid kanalen.

Om du går in på ett café för att dricka en kopp kaffe eller cappuccino så är det billigare att stå upp vid baren än att sita ner vid ett bord som alla turister gör.

Ibland satt vi oss ner för att vila benen med en Cappuccino på ett av alla Caféer i Venedig.

Gondolturer är en riktig turistfälla och en dyr sådan också då bas priset ligger på 62€ och vill du ha en som sjunger och spelar dragspel så får du såklart betala extra för detta ibland upp till det dubbla priset.

Att åka en gondol är kostsamt.

Vill du ha samma upplevelse (utan sångare och dragspel) så kan du göra som Venedigborna själva gör så ta en så kallad Traghetto som är de stora gondolerna som går utefter den stora kanalen och då betalar du endast runt 1€ och kan hoppa av där du känner för det.

Jag kan rekommendera er att besöka marknaderna som ligger utmed de flesta kajer och här säljs det allt möjligt som frukt och grönsaker bland annat.

Den här både sålde frukt och grönsaker.

Från centralstationen finns det en gata som heter Rio Tera’ Lista di Spagna och följ denna fina huvudgata som byter namn ett par gånger men du kan inte gå fel för här finns många bra restauranger och trevliga hantverksaffärer och det är ”billigare” att äta här än ”inne i vimlet.

Jag, i en annan skepnad som är typsik för Venedig.

Vid den gamla marknadsplatsen vid Ponte Rialto vid Kanalen så finns det en hel del bra matställen och restauranger som jag varmt kan rekomendera

4 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page