top of page
  • Patrick Ellman

Wismar

Wismar är en tysk hamnstad belägen vid östersjön i Nordöstra Tyskland som ligger i den tyska regionen Mecklenburg-Vorpommern.

Wismar var medlem i det medeltida handels förbundet Hansa och kallar sig därför än idag formellt för Hansestadt Wismar.

Wismar grundades runt år 1226 och idag har staden drygt 45 000 invånare.

Wismar var svenskt mellan år 1648–1803, alltså över 150 år och det finns spår kvar av det Sverige.


Att ta sig till Wismar

Wismar ligger cirka 7 mil öster om Lübeck och då tar det endast cirka 50 minuter att köra till Wismar med bil från Lübeck.


Kommer du med bil från Malmö i Sverige och via Danmark och tar färjan mellan Rödeby och Puttgarden som är den enklaste vägen så tar bilturen mellan Puttgarden och Wismar endast 1,49 timme att köra den drygt 16 milen om du kör via A1 och A20.


Att bo I Wismar

Det finns ett antal olika hotell i Wismar som kostar runt 800 kronor och uppåt.

Vi valde dock inte att bo i Wismar då vi besökte staden över dagen och bodde i grannstaden Schwerin men boka gärna ditt boende på www.booking.com

Att göra i Wismar

Wismar är ingen stor stad, så du kan lätt promenera runt i staden utan några problem och det som är mest sevärd är den gamla stadsdelen som till och med finns med på Unescos Världsarvslista.

Den gamla marknadsplatsen ligger mitt i Wismar och är omgiven av många vackra och färgglada historiska byggnader med fantastiskt vackra fasader och den äldsta byggnaden är ända från år 1380!!


Marknadsplatsen är på över 10 000 kvadratmeter och är den största i norra Tyskland och här har folk samlas för handel och fest genom åren och än idag är marknadsplatsen plats för handel och den traditionella julmarknaden.


Varje år under den näst sista helgen i augusti pågår den så kallade Schwedenfest rum mellan torsdag och söndag och då firar man befrielse från ockupationsmakten Sverige år 1903.

Under Schweden fest så finns det svenska militärer uppklädda i dåtidens uniformer och visar upp hur det var förr. Hela festen har ett svensk tyskt tema och det bjuds på musik och shower och god mat runt om på Marknadsplatsen.

Varför befrielse år 1903 när Sverige lämnade år 1803? Jo för 1803 behövde Sveriges kung Gustav IV Adolf pengar och han pantsatte då Wismar till Mecklenburg-Schwerin. Pengarna skulle då betalas tillbaka efter hundra år men detta gjordes aldrig och Wismar förblev då tyskt den 20 juni år 1903.

Enligt uppgift ska det ha handlat om nästan 100 miljoner koronor i dåtida penningvärde och det var enormt mycket pengar då de svenska samlade årliga statsinkomsterna låg på mellan 130–150 miljoner kronor under samma tid.

Mitt på torget ligger den mycket vackra Wasserkunst som är en fontän som ligger i en liten paviljong med en grön spira och blyinfattade fönster, denna fontän var i bruk från år 1602 och ända fram till 1900-talet och försåg stadens invånare med vatten – nu är den bara en prydnad som står där på torget.


De bronsfigurer som du ser sittandes kallas för nix och nixe eller mer populärt som Adam och Eva men i folkmun kallades det för Kvinna och man hål så de togs bort och finns nu att beskådas i original inne i stadsmuseet medan de som finns där idag är kopior.


Wismars hamn ligger inte långt från centrum och har anor från år 1211 och hamnbassängen är nästan oförändrad sedan dess.

Längs hamnkanalen finns det flera mysiga restauranger och butiker bland kryssningsfartyg och fiskebåtar.

I juni månad varje år hålls Wismar harbour festival eller Hafenfest Wismar som den egentligen heter.

Om du följer stadens vattendrag som slingrar sig från hamnen upp mot staden så kommer du snart till St. Nikolai kyrkan som är byggd i rött tegel och reser sig ståtligt upp över hustaket i staden.


Kyrkan byggdes upp mellan år 1381 och år 1487 som en kyrka för sjömän och fiskare.


Kyrkan har överlevt både orkaner och världskrig och har på grund av detta förstörts och återuppbyggts ett antal gånger.

Idag står den sengotiska kyrkan där med sitt röda tegel och sitt 37 meter höga skepp, vilket gör den till den fjärde högsta i Tyskland.


St. Nikolai kyrkan är en av tre medeltida kyrkor som finns i staden och alla tre är med på Unescos Världsarvslista.


En av den andrakyrkorna som är med på UNESCO:s världsarvslista i Wismar är

St. Marienkirche som numera endast består av ett 82 meter högt kyrktorn efter att kyrkan bombades under andra världskriget.


Kvar idag förutom tornet finns resterna av det som en gång i tiden var resten av kyrkan och när man står där får man en uppfattning om hur stor denna kyrka var.


Inne i kyrktornet finns det en 3d biograf där de visar hur kyrkan byggdes upp.

Vill du åka upp i tornet och få en magnifik utsikt över staden så kan du göra detta varje hel timma för 3€.

När man promenerar runt här så kommer du snart att märka att gatorna har lite lustiga namn som till exempel bron som går över ån från st. Nikolai kyrkan mot centrum.

Denna bro heter Die Schweinbruke som alltså betyder grisbron och bron är utsmyckad med grisar i olika positioner.Det finns flera andra lustiga gatunamn som till exempel Tittentasterstrasse och detta betyder brösttafsargatan och det beror på att gatan är så smal att när man passerar varandra inte kan undvika att röra vid varandra-vilket många män utnyttjade.

Läs gärna om min reseguide till lubeck och julmarknaden där på https://minaresor.com/lubeck/

Läs gärna även min reseguide till Puttgarden på https://minaresor.com/bordershop-i-puttgarden/

Jag hoppas att du njuter av denna vackra stad!

2 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page