top of page
  • Patrick Ellman

Fakta om Kuba

Kuba är en öststat i östra Karibien och huvudstaden heter Havanna.

Kuba är den största ön i Karibien, med över 11 miljoner invånare

Norr om Kuba så ligger USA, ca 150 km bort och 210 km västerut så ligger México.

Kuba är ett multietniskt land med ett ursprung från bland annat den långa perioden av spansk kolonialism, införandet av afrikanska slavar och en nära relation till den gamla sovjetunionen och närheten till USA.

Valuta

Kuba har ett komplicerat valutasystem så jag ska försöka förklara hur det ligger till.

Det finns ett valutasystem med dubbla valutor och det är följande:

  1. Kubanska peso (CUP) används av lokalborna i landets interna handel. (1 CUC = 24 CUP)

  2. Konvertibel peso (CUC) är den nya valutan som skulle användas av turister och i den internationella handeln. (1 CUC = 1 USD)

Dtta var valutakursen då vi var där. se till att du får CUC och inte CUP när du växlar.

Tänk först på att du inte kan växla till kubanska pengar innan du åker till Kuba så ta med dig någon av följande valutor € =euro, USD eller engelska pund och tänk på att sedlarna måste vara hela och rean annars kommer ingen att ta emot dem på Kuba. Det tillkommer en växlings % när du växlar in pengar så var beredd att du får betala upp till 10% i växlingsavgift.

Prata med en kunnig person inom valutahandel innan du åker som tex Forex bank för ibland bestämmer sig Kuba för att de ska ha en 10% växlingsavgift på USD och nästa gång 10 % på €.

Det ska finnas uttagsautomater i Havanna men jag skulle inte rekommendera dig att at ut pengar där, då dessa inte alltid tar MasterCard och är ditt Visa kort utställt av amerikansk ägd bank så kommer ditt uttag att nekas så jag föredrar att ni tar med er kontanter, om det mot förmodan skulle fungera så tänk på att en avgift på ca 3 % extra tillkommer.

Ni kan växla pengar på flygplatsen och det finns ett växlingskontor som heter, och på växlingskontoret Cadecas och i BFI bankerna eller Metropolitan bankerna i staden. Du kan även växla pengar på de större hotellen men då till en mycket högre växlings procent, Se nu till att du får CUC som ska användas av turister och inte CUP som du lättast känner igen på att de har ansikten på sedlarna och dessa ska du INTE använda.

Tänk på att det kan ta tid när du ska växla till kubanska CUC för det är inte ovanligt att du får stå i en kö som slingrar sig lång innan det är din tur, vi fick stå i ca 45 minuter i kö och de släpper bara in en peson i sällskapet och du måste ha med dig ditt pass när du ska växla pengar.

Kö till växlingskontoret/ Banken tog cirka 2 timmar.

Det kan inträffa att du får CUP när du handlar av Kubaner även om du har betalat med CUC, då kan du använda dem nä du eventuellt ger dricks, på marknader, vid matstånd och i de lokala butikerna.

Tänk på att växla tillbaka de Kubanska pengarna innan du lämnar landet för det är förbjudet att ta med sig valutan från Kuba och du måste ha växlat tillbaka dina CUC innan du passerar säkerhetskontrollen in till flygplatsen (det finns ett växlingskontor vid avgångshallen innan säkerhetskontrollen) annars kommer de att tas i beslag.

Visum

Visum behövs för Kuba, kontakta Kubas ambassad i Stockholm för mer information, kostnaden för ett 20 dagars turistvisum som kan förlängas till 30 dagar och kostnaden ligger på ca 350 kronor och du måste fylla i visumansökan samt en kopia på ditt pass.

Om du reser in eller ut till Kuba via USA så finns det visa speciella restriktioner, detta gäller även icke amerikaner. Läs mer på följande:

Tänk på att du under hela din vistelse måste bära med dig ditt pass för att polisen har rätt att begära detta när som helst.

Elektricitet, internet och telefoni

Elektriciteten på Kuba kan ibland sluta att fungera så har detta i åtanke då du befinner dig på Kuba. I Sverige är vi vana att ha 220 v men på Kuba så är standardspänningen på mellan 110–125 V som gäller och notera även att på Kuba som används 60 hz medan i Sverige så använder vi 50 Hz och detta kan påverka vissa elektroniska apparater. Ta med dig en reseadapter som finns att köpa på tex. Clas Ohlsson

Internet erbjuds på de större hotellen man kan även köpa så kallade internet kort för användning på s.k. hotspots men räkna med höga priser och långsam uppkoppling, kostnaden på vårt hotell var ca 3 € / 60 minuter.

Telefoni Kubas landsnummer är 053 men jag hoppas verkligen inte att du behöver ringa för det är dyrt, räkna med att det kostar ca 50 sek / min oberoende om du ringer eller tar emot samtal. Vissa operatörer saknar täckning på Kuba så kontrollera med din operatör innan du åker, jag använder tele 2 och den fungerade mycket bra, dock fick jag en telefonräkning på drygt 1000 sek för några få samtal.

Sjukvård och försäkring

Kuba är erkänd för sin höga kvalitet med många läkare (en läkare / 130 invånare) enligt WHO dock ska sägas att det kan finnas brist på medicin och viss utrustning, så innan du reser till Kuba se till att du har en bra reseförsäkring som täcker ifall du blir sjuk eller behöver söka sjukhus på Kuba. Kolla med ditt försäkringsbolag och tro inte på rykten och du måste kunna visa upp ditt försäkringsbevis vid inresa till Kuba.

Ett tips är att ta med solkräm och myggolja (myggnät om du ska bo på landsbygden) det förekommer tex denguefeber och chickfeber men är ovanligt, men det förekommer myggor på kvällarna i både Havanna och i Varadero.

Prisbild på Kuba

Du kanske tror att när du kommer till Kuba så kommer det att vara hur billigt som helst men det stämmer absolut inte och detta beror på att inkomsten från turister är viktig för vanliga Kubaner har inte råd att gå ut och äta på restauranger och liknande.

På Kuba får befolkningen ett ransoneringskort per person vilket innebär att personen får ett kg ris, en påse svarta bönor och ett litet paket med matfett och 1 liter mjölk, ett litet paket matfett och några ägg per månad. Varje dag får alla även en brödrulle!

Snittlönen för en kubansk arbetare på en statlig industri är ca 300 kubanska pesos vilket motsvarar ca 100 sek och om du beställer en hamburgare på en restaurang så kommer den att kosta runt 100 sek = alltså en månadslön. Allt är statligt på Kuba även de privata restaurangerna och de gamla amerikanska bilarna som finns i mängder som kör turister, staten tar det mesta av förtjänsten.

Brottslighet

Kriminalitet förkommer och har blivit ett växande problem på Kuba till följd av de två olika valutorna så den kriminalitet som förekommer är ficktjuveri, väskryckningar och stölder. Håll dina saker under uppsikt men om dus kulle drabbas av stöld eller liknande så kommer troligtvis polisen att vara å plats innan du ens knappt har hunnit blinka för det finns ca 1 miljon poliser, både uniformerade och civilklädda poliser och straffen är hårda om de åker fast, vilket de troligtvis kommer att göra en enligt personer som vi pratade med i Havanna. Dock lite svårare för polisen att ta dem om du går i mörka gränder och är kraftigt berusad.

En polis på cykel i sina väldigt tighta uniform.

Jag fick uppfattningen att Kubanerna är lätta att prata med, är vänliga, ärliga och nyfikna på dig och vart du kommer ifrån och hur det är där du bor så var beredd på många trevliga samtal.

2 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page