top of page
  • Patrick Ellman

Puerto Vallarta

Puerto Vallarta är en semesterort som ligger i västra México i delstaten Jalisco vid kusten mot Stilla havet.

Puerto Vallarta har runt 200 000 invånare och det är många nordamerikaner som åker hit på semester.

Välkommen till Puerto Vallarta!

Valuta

I Mexico och Puerto Vallarta så kan du handla med amerikanska USD men mexikanska pesos (MXN fungerar bättre. Det är sämre kurs om du betalar med USD i affärerna så det blir billigare för dig om du betalar med mexikanska pesos.

Du kan växla innan du åker dit men det går bra att ta ut kontanter i uttagsautomaterna men tänk på att du kan få betala en avgift för dina uttag.

100 sek är ungefär 217 MXN. Och 1 MXN = 0,46 SEK.

En cappuccino kostar mellan 10–25 kronor, en öl kostar runt 20–25 kronor och en tre rätters måltid för två kostar runt 200 kronor.

Visum

Svenska och nordiska medborgare behöver inget visum för att kunna resa till Mexico men passet ska vara giltigt i minst 6 månader vid hemresan.

Dock bör du fylla i en tulldeklaration innan avresan från Sverige om du missar att göra detta innan avresan så kan du göra det vid ankomst men det underlättar såklart om du har gjort det innan ankomsten.

Sedan ska du även fylla i och ta med dig en blankett där du visar hur mycket kontanter du tar med dig in i landet och den kan du fylla i via denna länk

Om du flyger reguljärt med en mellanlandning eller ett stopp i USA så måste du fylla i en ESTA ansökan på https://esta.cbp.dhs.gov/esta och mellan landar du i Kanada så måste du fylla i en eTA ansökan på https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/apply.html.

Säkerhet

Är det säkert att åka till Puerto Vallarta? Enligt kommunen och delstaten så gör de allt för att vi turister ska känna oss trygga genom att patrullera staden med både poliser och militärer och de tar avstånd mot kartellerna som finns längre in i landet, men var på din vakt, strö inte pengar omkring dig för mexikaner i allmänhet är ett fattigt men trevligt folk och de är mycket gästvänliga.

Polisen och militären är mycket aktiva mot kartellerna.

Det finns skyltar runt turistområdet som vetter mot den övriga staden som varnar dig för att lämna turistområdet för att de inte kan garantera dig din säkerhet, vi gjorde dock detta en dag för att se hur mexikaner i allmänhet levde och jag kan säga att efter detta besök så blev jag än mer imponerad av hur trevligt folket i mexico är för vi blev inbjudna till samtal på gatan och i Caféer och dessa samtal var mycket givande.

Mycket trevligt att träffa på lokalbefolkningen.

Att resa till Puerto Vallarta

Det är inte så vanligt att flyga Charter till Puerto Valllarta utan hit flyger man oftast reguljärt, alltså på egen hand. Räkna med att du måsta ha minst 2 mellanlandningar från Sverige om du reser Reguljärt och att resan tar minst 21–22 och upp till 34 timmar och kostar runt 13 000 kronor t/r och de flygbolag som flyger hit är bland annat British Airways, Lufthansa, United Airlines Air france American Airlines.

Att ta sig från flygplatsen in till Puerto Vallarta

Flygplatsen som heter Puerto Vallarta International Airport (PVR) eller som den även kallas Licenciado Gustavo Diaz Ordaz ligger cirka 7 km norr om staden och du kan ta dig till centrum på olika sätt.

Det billigaste sättet att at sig till centrum är att ta lokalbussen som kostar 8 pesos men tänk på att bussarna är obekväma och gamla och saknar AC. Bussen avgår cirka 200 meter från flygplatsen.

Det lättaste och snabbaste sättet att ta sin in till centrum är att ta en taxi som finns utanför flygplatsen och den kostar runt 330 pesos vilket är ungefär 17 USD.

Vi bokade en taxi via vårt hotell vilket kändes väldigt bra och tryggt då det var vårt första besök i Mexico och det kostade ungefär som en vanlig taxi och vi hade förbetalt den.

Läs mer om flygplatsen på https://www.puertovallartaairport.com.

Hotell i Puerto Vallarta

Det finns ett stort utbud av diverse hotell i olika prisklasser och standard, vi hade tur som kom över ett **** stjärnigt hotell med all inklusive som heter Fiesta Americano Puerto Vallarta All inclusive & spa till ett mycket bra pris och hotellet har mycket bra frukost och mat och ett mycket fint poolområde.

Hotell Fiesta Americano ligger vid stranden.

Hotellets poolområde var inte helt fel det heller.

Att upptäcka i Puerto Vallarta

Vi valde mellan att åka till Cancun på östkusten eller till Puerto Vallarta som ligger på västkusten ut mot stilla havet och valet föll som sagt på Puerto Vallarta eftersom staden skulle vara mer autentiskt och mer mexico än Cancun och att hit till Puerto Vallarta så åker även mexikanerna själva på semester så då föll valet på Puerto Vallarta, så vad finns det då här att göra.

Strandpromenaden i Puerto Vallarta är mycket trevlig att vistas på.

Puerto Vallarta ligger vid världens näst största bukt och här kommer du att via strandpromenaden se en mycket vacker solnedgång som du bara kommer att sitta och beundra med en god drink i handen.

Världens näst största bukt går utefter semesterorten.

Fantastiskt fin solnedgång.

..och fler bilder på solnedgången som man inte kan få nog av.

Här vid den vackra stranden flockas turister för att njuta av det klarblåa vattnet och på stranden så kommer du att mötas av konstnärer som bygger sandslott i e helt ny dimension än vad man är van vid at se och göra.

Sandbyggen i stranden når nya dimensioner.

Då staden är en badort så finns det såklart ett vattenland och detta vattenland heter Aquaventuras Park som ligger lite utanför staden läs mer på https://www.aquaventuras.com.mx/?utm_source=google&utm_medium=mybusiness

Gillar du vilda djur så ska du verkligen passa på att åka på valsafari som kostar runt 600 kronor för 5 timmars utflykt där mat och dryck ingår. Det finns ett flertal företag som erbjuder denna utflykt så fråga på ditt hotell vilka de rekommenderar.

Mat & dryck kommer du verkligen njuta av när du är här, för här serveras mycket god mat i form av Tacos (mycket starkare än vad som serveras hemma) och nationaldrycken tequila som finns i alla dess smaker och vill du fördjupa dig i Tequilas konst så finns det utflykter upp i bergen där drycken görs och smaksätts.

God mat och dryck

Mina personliga tips

Vi hittade en utflykt som varade i en heldag 6–7 timmar och då ingick det båttur med snorkling och ridning till ett vattenfall samt helpension och dryck under hela dagen. Det var mycket trevligt att lämna turistområdet i Puerto Vallarta och komma ut till en ö och träffa den riktiga befolkningen som du kommer att träffa på under denna dag. Vi betalade runt 800 kronor (Sek) för en heldag för allt.

Vår båt under dagen framför det stora kryssningsfartyget.

Vi snorklade under dagen och kom fram till denna vackra ö..

..där vi skulle upp på hästryggen och rida iväg ut i det okända och denna stackaren fick bli mitt transportmedel,…

..till detta vattenfall där vi fick bada och äta en mycket god grillbuffé.

Mexikaner är ett mycket trevligt folk så ta chansen att prata med dem för du kommer verkligen att få några givande samtal.

Passa på att åka kollektivtrafik så får du se andra delar av staden än bara turistområdet.

passa på att åka kollektiv trafik så kommer du att få se andra delar av staden…

..kanske inte riktigt samma standard som hemma men vi och alla andra överlevde.

Vill du besöka en Restaurang som enbart serverar Tequila i alla sina rätter så besök gärna restaurangen Iguana Restaurant & Tequila Bar. Här har det mycket god mat och mycket trevlig personal som guidar dig igenom menyn och här får du även prova på olika sorters av deras egna Tequila Herradura.

3 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page