top of page
  • Patrick Ellman

Havanna – Kuba

Kuba är en öststat i östra Karibien och huvudstaden heter Havanna.

Kuba är den största ön i Karibien, med över 11 miljoner invånare

Norr om Kuba så ligger USA, ca 150 km bort och 210 km västerut så ligger México.

Kuba är ett multietniskt land med ett ursprung från bland annat den långa perioden av spansk kolonialism, införandet av afrikanska slavar och en nära relation till den gamla sovjetunionen och närheten till USA.

Flyga till Kuba

När du flyger till Kuba så kommer du att hamna på Havanna med stor sannolikhet om du inte åker på charter till smetester orter Varadero.

Det är ett flertal bolag som flyger till Kuba såsom KLM, Lufthansa, Airfrance och Turkish Airlines med flera och räkna med en flygtid på runt 13–14 timmar från Sverige med en mellan landning i Europa för mellan 7000–10000 sek för t/r utan hotell.

Boende

Det finns ett fler tal boende både i havanna och Varadero som går att boka via www.booking.com är dyrare än normalt och av dålig standard för alla Charterbolag har bokat upp de flesta ”highstandard” Hotell som finns. och jag tycker att man bör boka en charterresa som ett paket för att komma smidigare undan om man nu inte kan spanska flytande.

Det finns ytterligare ett alternativ som kan vara roligt att prova på och det är bo i private rum eller hus som hyrs ut av Kubaner och detta kallas ”Casa particular”.

Ankomst till Kuba

Om du åker till Havanna så kommer du att landa på flygplatsen Jose´Marti´ och den ligger ca 30 minuters bussresa utanför centrala Havanna. Jag ger dig nu ett råd, Ha tålamod efter att du har ankommit till flygplatsen för här kommer det att ta tid och ditt tålamod kommer verkligen att testas här.

Allt bagage som anländer till Kuba kommer nämligen att röntgas efter att det har lastats av ditt flygplan och det tar tid innan du ser ditt bagage på ditt bagageband och bli inte orolig om någon från ditt plan får sitt bagage och du sedan får vänta ytterligare, för det är helt normalt. Vi fick vänta i över 2 timmar innan vårt bagage kom och alla anslutningsbussar och transfer bussar vet om det så de kommer att vänta in dig. Var inte orolig! allt löser sig! Carpe Diem!

Prisbild på Kuba

Du kanske tror att när du kommer till Kuba så kommer det att vara hur billigt som helst men det stämmer absolut inte och detta beror på att inkomsten från turister är viktig. Och att vanliga Kubaner har inte råd att gå ut och äta på restauranger och liknande.

På Kuba får befolkningen ett ransoneringskort per person vilket innebär att personen får ett kg ris, en påse svarta bönor och ett litet paket med matfett och 1 liter mjölk, ett litet paket matfett och några ägg per månad. Varje dag får alla även en brödrulle!

Snittlönen för en kubansk arbetare på en statlig industri ligger på ca 300 kubanska pesos vilket motsvarar ca 100 sek, och om du beställer en hamburgare på en restaurang så kommer den att kosta runt 100 sek = alltså en månadslön. Allt är statligt på Kuba även de privata restaurangerna och de gamla amerikanska bilarna som finns i mängder som kör turister, staten tar det mesta av förtjänsten.

En vanlig syn på Kuba.

Vår resa på Kuba

Vi bokade vår resa via resebyrån som ägs av företaget ”elcorteingles” i Spanien och då fick vi ett erbjudande som var följande:

Dag 1 Flyg från Madrid -Havanna med Air Europa inklusive transfer till hotell

Dag 2–4 Boende i Havanna inklusive frukost

Dag 4–9 Transfer och boende i all inclusive på Melia hotell i Varadero

Dag 10 Transfer tillbaka till Havanna och flyg tillbaka till Madrid med Air Europa

Vi betala 2,300€ / två personer, detta var vad vi fick i erbjudande för en person på samma hotell om vi hade bokat resan från Sverige.

Läs gärna mer på:

Havanna

Vi bodde i området ”La habana Vieja” (gamla Havanna) på ett hotell som heter hotell Sevilla**** och ligger på tvärgatan ”Trocadero” vid huvudgatan ”Paseo de marti” och är granne med nationella balettakademin. Hotellet är mycket bra med en mycket god frukost och vi var VIP gäster och då fick man sitta i en egen restaurang högst upp i huset med live musik i form av fiol och pianomusik i bakgrunden och härifrån har du en fantastik utsikt utöver större delarna av Havanna. Hotellet har även ett spa, gym och poolområde vilket är skönt att svalka sig i när det är varmt under sommaren.

Entrén och lobbyn till Hotel Sevilla.

Hotell Poolen.

La habana Vieja är den gamla delen av Havanna och hela området är förklarade som världskulturarv av Unesco med både en kolonial och Barock arkitektur så gå runt och njut av de gamla byggnaderna.

Utsikt från Hotel Sevillas tak utöver La Habana Vilja.

Att upptäcka i La Habana Vieja (gamla havanna)

Inte långt ifrån hotellet på av. de las misiones så ligger både Museo de la revolution och Museo de bella artes för den som är kulturintresserad och mitt emellan dessa två byggnader så ligger Pavilion Granma där de har ställt ut gamla stridsvagnar och andra fordon.Utställning av gamla stridsfordon.

På gatan Obispo ligger växlingskontoret /bank som öppnade vid 10 tiden på morgonen och vi fick stå i ca 1,5–2 timmar i kö innan vi fick komma in och växla pengar, endast en person / sällskap får komma in på banken och glöm inte att ta med passet (mer info, finns i fakta om Kuba.

Kö till bank / Växlingskontoret.

Museo 28 septembre de los CDR som inte ligger långt ifrån växlingskontoret går inte att missa, för hela byggnaden är rosafärgad, museet visar, förklarar och vördar sin revolution och sina hjältar som deltog i den och här visar de stolt upp den kommunistiska propagandan som de är så stolta över. Jag kan säga att själva museet inte var någon höjdare pga. den dålig kvalitén på utställningen och att de flesta förklaringar till bilder osv. var på spanska. Entrén kostade endast 2 CUC.Fidel Castro och Che Guevara.

Plaza Vieja, gamla torget är ett torg som omges av fantastiskt renoverade med färgglada byggnader som är från 1500-talet och torget ligger i östra Havanna och omges av mycket caféer, restauranger, gallerier och det finns t.o.m. ett mikrobryggeri här och mitt på torget så står en fantastiskt fin Fontän och här kommer du att lyssna på gatumusikanter som spelar fin kubansk musik, sitt bara här och njut med en kall öl eller en go kaffe!Plaza Vieja, Dag respektive kvällsbild

Cathedral san Cristobal är en av totalt 11 katolska katedraler på Kuba och denna katedral ligger på ”Plaza de la Cathedral” Katedralen är byggd mellan år 1748–1777 och detta är en va de mest besökta platser i gamla havanna. klart värt ett besök.Katedralen

Malecón är en mycket vacker 8 km lång boulevard som går från gamla havanna ända till den nya delen av havanna så jag rekommenderar er att promenera utefter vattnet, här säljs det diverse saker och här spelas det musik och dansas salsa på kvällarna och här kan du åka med de klassiska amerikanska 50 tals bilarna för 50 USD eller 50 Cuc och det är värt dem pengarna om man är intresserad av gamla amerikanska bilar och man förundras hur de kan ha dem så vackra.

En tur i denna vackra bil kan vara värt priset.

Promenad utefter den kända gatan Malecon.

Mina egna personliga tips i Gamla Havanna

Besök gärna restaurang 5Esquinas trattoria som ligger på

Cuarteles, Habana Vieja och här serveras det magiskt god mat


En grill mix tallrik med både fisk och kött.

Om du nu sitter på uteserveringen så kommer du att känna igen dig för det var här artisten Mark Anthony spelade in sin kända musikvideo La Gozedera med gruppen ”Gente de zona”

Balkongen som är med i videon nedanför.


Vi hamnade också av en slump på en bar som ett par i lokalbefolkningen rekommenderade oss och där spelade den gamla gruppen ”Buenavista social club” och det var en mycket trevlig upplevelse att höra den kvarlevande i gruppen spela låten ”Chan Chan” så lyssna på lokalbefolkningen för de har oftast många bra tips på restauranger och barer i Havanna.

Buenavista social club hade en live konsert I baren.


Kubanska Mojitos som var helt okej att svalka sig med i värmen.

När du följer malecon mot nya havanna eller som den också kallas Vadedo och Nuevo vadedo så kommer du att snart se det kända hotellet Hotel Nacional.

Du kommer att se vackra bilar överallt.

Hotel Nacional är ett lyxhotell som är från 1930 talet som enligt hotellet själva är hotellet en historisk, kulturell och kubansk identitet, hotellet är mycket stolta över att haft Bland andra Frank Sinatra, Winston Churchill och Ava Gardner som gäster här, hotellet har en fantastik vacker gård på baksidan där de har en s.k. utställning av gamla vapen, sitt gärna ner i trädgården och ta en drink och njut av utsikten. Och tycker du att hotellet är välbekant så är det en kopia av Breakers hotel i Palm Beach, Florida, USA.

Hotel Nacional är ett mycket vackert hotel.

Ett måste när du är på Kuba är att besöka Coppelia.

Coppelia är en enorm stor glassbar som ligger på gatan CL. inte långt ifrån Hotel Nacional.

Enligt personalen som arbetar där så har de runt 35,000 besökare varje dag på de glassbarer som finns på Kuba (vilket kan tas med en nypa salt) och denna är absolut den största, och som utlänning eller icke kuban så får du inte sitta ned bland Kubanerna, vilket vi tyckte var lite udda och vi blev placerade i en s.k. VIP avdelning som var ovanför själva glassbaren där vi fick en demonstration om glass och dess smaker och glassen var mycket god.

Vi fann eller rättare sagt gick på ett mer udda område där konstnärer höll till och hela området var som om man hade hamnat i tex Camden Town i London eller liknande plaster men det var en annorlunda och trevlig upplevelse och detta område ligger inte långt ifrån Museo Napoleónico.

Efter att ha varit och upplevt Havanna i tre (3) dagar så åkte vi buss till Varadero för att kuta av sol, bad och vita stränder och här blev man inte besviken, utan här njöt vi i många sköna dagar. Läs mer i guiden om Vardera.

Ni kanske inte ska ta denna guide från Varadero till Havanna, det kommer nog att ta tid men han var väldigt trevlig då vi åkte med han I Havanna.

Vill du läsa mer om allmän information om Kuba. Läs guiden fakta om Kuba

4 visningar0 kommentarer

Commentaires


bottom of page