top of page
  • Patrick Ellman

Krakow

Krakow är en medeltidsstad och är Polens näst största stad efter Warszawa.

Krakow ligger i södra polen och har runt 800 000 invånare och räknar du med hela storstadsområdet så kommer du upp i 1,5 miljoner människor.

Gamla staden i Krakow är med på Unescos världsarvslista.

Att ta sig till Krakow

Då Krakow lockar många turister så är det naturligt att de flesta flygbolagen åker hit och från Sverige kostar det runt 1500 kronor för en t/r biljett och det tar runt 3-4 timmar om du har ett byte på vägen.

Boka gärna din flygresa på www.flygresor.se

Vi flög med Lufthansa till Krakow.

Valuta

Polen har en egen valuta som heter Zloty och 1 Zloty (PLN) =100 Grosz.

Zlotyn (PLN) används för alla inhemska transaktioner och alla transportmedel accepterar endast zloty (PLN), det finns gott om uttagsmaskinger i Krakow.

1 € = 4 PLN

Polen är ett av Europas billigaste länder så här kan du komma billigt undan gällande mat och dryck, dock ska sägas att alla kläder är inte mycket billigare här än hemma i Sverige om du handlar i varuhusen

Att ta sig från flygplatsen in till Centrala Krakow

Flygplatsen ligger ungefär 15 km från stadens centrum och det finns ett flertal olika alternativ för att sig till och från flygplatsen och jag ger er här mina förslag.

  1. Taxi Vi kom sent så vi hade bokat en taxi som kostade oss runt 25€ (95 PLN) och då var vi sex (6) personer i bilen och taxiresan tog cirka 30 minuter. Var dock beredd på att de kör fort, man kan tro att de kör ett F1 lopp.

  2. Buss om du vill ta buss så går det alldeles utmärkt för det går olika bussar, 252 avgår var 30:e minut buss 208 avgår varje timme och buss 902 som är en nattbuss avgår varje timme mellan klockan 23:55-04.55. Priset för att åka buss in till Krakow kostar 1€ (4 PLN) och bussresan tar cirka 45 minuter. Kolla gärna upp om vilken buss du ska ta beroende på vart i Krakow du ska.

  3. Tåg är det snabbaste sättet att ta sig in till Krakow med för det tar endast 20 minuter att ta sig från flygplatsen in till centrum och en enkel resa kostar 2,2€ (9 PLN).

Kraków Główny Osobowy eller Dworzec Główny heter de centrala tåg/spårvagn/busstationerna i Krakow med både lokala och regionala anslutningar till populära destinationer.

Hotell i Krakow

Det finns gott om Krakow och du får bra hotell till ett rimligt pris

Vi valde att bo på Hotell Galaxy som inte ligger långt ifrån centrum och köpcentrumet Galleria Kazimierz. Hotellet är ett spahotell med en egen spaavdelning där du kan boka diverse behandlingar men vill du bara gå ner och ta ett dopp så ingår det såsom frukost och internet, hotellet är väldigt hjälpsamma och här kan du även boka utflykter med mera och det finns en mycket bra restaurang i hotellet som jag kan rekommendera.

Mycket god mat och desserter på hotellets restaurang.

Att ta sig runt i Krakow

Krakow är en väldigt lätt stad att ta sig runt i för här kommer du att stanna till och titta på allt för här finns det fina byggnader och fina kvarter så ta dig tid att se dig omkring men om du blir trött i benen så kan man lätt ta en spårvagn men du måste köpen biljett innan du kliver på spårvagnen och stämpla biljetten ombord i de orange maskinerna och varje resa kostar 1€ (4 PLN).

Vill du at taxi så är det 30% billigare om du ringer efter en taxi än om du tar en på taxihållplatsen, för du kan inte vinka in en taxi på gatan för de har inte tillåtelse att plocka upp dig då. Så du kommer att stå där och vinka i onödan.

Att upptäcka i Krakow

Det finns mycket att se och göra i Krakow och de flesta åker hit för att sedan göra en utflykt till de hemska koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau men om dessa platser kommer du att kunna läsa mer om i reseguiden Auschwitz/Birkenau.

Vad kan man då göra i Krakow? Här nedan listar jag en del sevärdigheter som är värd att besöka.

Kazimierz är det gamla judiska området som ligger vid floden Wisla och där stadens judiska befolkning har bott i över 500 år. Nu har området blivit förvandlats till en blandning av gallerier, butiker med vintagekläder, och hippa barer.

Stora torget i Gamla stan är ett torg med en del av nedanstående sevärdigheter och här brukar julmarknaden vara och runt torget finns det en hel del mysiga caféer och barer så sitt ner och njut av folket och de vackra byggnaderna.

Vy utöver stora torget med julmarknaden.

Maria kyrkan är en tegelstenskyrka byggd i Gotisk stil och är upp byggd på 1200-talet och sedan återuppbyggd igen på 1300-talet efter att Mongolerna hade förstört den. Kyrkans två torn är 80 meter höga och kyrkan är känd för sitt träaltare att varje timme spelar en trumpet en melodi. Vill du läsa på om Mariakyrkan så finns mer information på http://mariacki.com.

Maria kyrkan är 80 meter hög.

Tyghallen ligger mittemot Mariakyrkan på Stora torget byggdes för första gången upp på 1300-talet men återuppbyggdes igen på 1500-talet efter en brand. Nu för tiden så säljs här en blandning av typiska polska produkter såsom smycken, hantverk och souvenirer. I byggnaden finns det även ett museum för Polsk konst.

Tyghallen sett utifrån.

Mycket folk under julmarknaden.

St. Adalberts kyrka ligger även denna byggnad vid stora torget i Gamla stan och är en av Polens äldsta stenkyrka med dess 1000 åriga historia från tidig medeltid.

St.Adalberts kyrka ligger vid stora torget.

Oskar Schindlers fabrik är ett museum som inte enbart fokuserar på Oskar Schindler som hjälpte 1000 tals judar från nazisterna utan här får du också förklarat för dig historien om den nazistiska ockupationen av Krakow mellan 1939–1945 under det andra världskriget.

Entrén kostar 14PLN och du kan få mer information på https://www.muzeumkrakowa.pl/oddzialy/fabryka-schindlera.

Absurda golvklinkers skulle den riktiga nazisten ha i sitt badrum.

Tysk propagande visas upp i museet.

Slottet Wawel är ett slott från 1300-talet som består av ett antal sammanhängande byggnader som en borg med ett kungligt slott och Krakows domkyrka och området kallas för polska Vojvodskapet eller som det heter på Svenska Lillpolen. Wawel ligger bara ett hundratal meter från Gamla stan och stor torget vid floden Wisla

Slottet Wawel som även kallas lillPolen.

Om du vill göra en utflykt från Krakow så tycker jag att du självklart ska besöka Auschwitz som jag nämnde tidigare men jag kan även rekommendera dig att besöka

Saltgruvan i Wieliczka är en saltgruva som ligger söder om Krakow och har varit i drift sedan 1200-talet och gruvdriften upphörde 1996.

Gruvan är 327 meter djup och har tio schakt och längden av alla gångar i gruvan är 300 km!! för att komma ner i gruvan så måste du ta dig nerför alla de 400 trappstegen så om du har problem med knä eller liknande så skulle jag rekommendera dig att avstå detta besök.

Vill du veta mer om gruvan https://www.wieliczka-saltmine.com.

Mina personliga tips

Jag kan verkligen rekommendera er att besöka en mycket bra restaurang som heter Pod Wawelem Kompania Kuflowa och jag kan säga att den besöks av polackerna själva och här har det mycket god mat och öl. Jag kan rekommendera er att äta schnitzeln här och här kan du få upp till en 250 grams schnitzel, så du lär inte gå hungrig härifrån. Restaurangen ligger mellan stora torget och slottet Wawel. Läs mer på http://podwawelem.eu.

Fantastiskt god Schnitzel.

Är du sugen på att gå till ett mycket bra café med fantastiskt goda desserter och cappuccino så ska jag be er att besöka Piljanie Czekolady E Wedel som ligger på stora torget i närheten av Mariakyrkan. Tänk på att det kan ta cirka 20 minuter att få bli serverad för det är ett mycket populärt ställe och de har bordsservering.

Läs mer rom Caféet på https://www.wedelpijalnie.pl/pl.

En dessert värd namnet att vänta på.

Polen och Krakow är kända för sina spabehandlingar och om du vill, som min fru, gå på nagel spa så vi rekommendera er att besöka Top Nails spa som ligger på tvärgatan Sienna vid stora torget.

Om du inte vill sitta och vänta på din fru när hon är på Spa eller om hon vill följa med så kan jag rekommendera dig att besöka Bierhalle Krakow som ligger längre ner på gatan och har dom eget öl som jag tyckte var gott och de har även goda drinkar och god mat här.

Mycket god öl i Bierhalle.

Om ni gillar eller är intresserad av klassisk musik så tycker jag att ni ska besöka Polonia house/ Dom Polonii för här har de en pianokonsert varje kväll klockan 1930 och de spelar musik gjord av stadens son Chopin och det är flera av polens bästa musiker som framträder så du kommer att få en mycket trevlig konsertupplevelse.

Priset är 15€ (60PLN) och då ingår ett glas mousserat. Boka gärna innan genom att gå dit. Adressen är Main Square 14 som ligger vid stora torget.

Mycket bra musik spelades på det här pianot under konserten.

Det fanns även konst att njuta av i salen.

Jag hoppas att du kommer at få en trevlig vistelse i Krakow!

4 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page