top of page

RESA MED BIL

UTFORSKA PÅ EGNA VILLKOR

 

Hyra bil utomlands

 • Jag skulle rekommendera er att hyra bil från ett större och mer välkänt företag såsom Avis/budget som är ett välkänt företag men även om du ska till Spanien så finns det ett företag som heter Centauro. Avis och budget är samma företag men har olika prisklasser på bil.

  Boka gärna er bil på https://www.centauro.net/sv/

  Avis på https://www.avis.com/en/home

  Budget på https://www.budget.se.

  Alltför billiga och oetablerade lokala företag kan skapa problem när ni väl är på plats.

 • De flesta biluthyrningsbolagen har en medlemsklubb och ett tips är att bli medlem i samtliga företag som du hyr av för då ser dem att du är en lojal kund när du har hyrt där ett par gånger och vi har råkat ut för att man har blivit uppgraderad till en bättre bil samt att du har företräde i kön till biluthyrningsbolaget och dessa köer brukar vara långa om man kommer med ett flyg från Sverige till Alicante tex. 

  Jag har medlemskort hos både budget / avis och Europcar.

  Hos centauro har jag hyrt bil mer än tre gånger och då får man automatiskt billigare hyrbils avgift och bättre villkor.

 • Undvik extra dygnskostnader genom att inte välja en senare avlämningstid än upphämtning. Storleken på bilen är viktigare än typen; se till att den passar för dina behov och ditt bagage. Var medveten om depositionens storlek, och föredra bilar med full-till-full bränslepolicy för att undvika onödiga avgifter. Kontrollera att du får obegränsad körsträcka för att undvika extra debitering. En bensinstation finns oftast nära biluthyrningsföretaget för enkel påfyllning.

 • Innan du hyr bil, kolla vad försäkringen täcker. I Spanien skyddar grundförsäkringen ofta bara framrutan. Överväg en tilläggsförsäkring för att täcka skador som är vanliga, som repor från parkeringshus. Man kan ofta betala för premium försäkringar som inkluderar full försäkring, ingen deposition och extra förare. Kontrollera din hemförsäkring; med Folksam och Resklar får du täckning upp till 10 000 sek.

 • Se över om du behöver ett internationellt körkort inom Eu och EES så behövs det inte utan det räcker med ditt svenska körkort men dubbelkolla detta på motormännens hemsida https://msverige.se/internationellt-korkort/las-det-har-forst/.

 • När du har hämtat ut din bilnyckel så får du en skadelapp där registrerade skador och repor finns på bilen. Lita INTE 100% på denna oavsett hyrbilsföretag utan gå runt och ta kort på bilen, hur trött du än är och vid minsta skada som inte finns rapporterad så ta det med hyrbilsföretaget innan du åker därifrån, för efteråt kan du inte hävda att det inte var du som hade åsamkat skadan. ​

 • ​För att undvika extra dagars debitering, lämna tillbaka hyrbilen i tid och kolla var återlämningsplatsen är, särskilt om den ligger utanför flygplatsen. Tanken ska vara full vid återlämning, så lokalisera närmaste bensinstation i förväg. Bilen behöver inte vara perfekt ren, men undvik städavgifter genom att ta bort skräp. Ett tips är att snabbt tvätta bilen för ett gott intryck.

Restips med bil

PUTTGARDEN · TYSKLAND

NÄÄS · SVERIGE

LYON · FRANKRIKE

GENGENBACH · TYSKLAND

Vanliga frågor

 • Att välja rätt storlek på din hyrbil beror på antalet personer som ska resa, mängden bagage, och vilken typ av resa du planerar. För par eller små familjer kan en kompakt eller mellanstor bil vara tillräcklig, medan större familjer eller grupper med mycket bagage kan behöva en SUV eller minibuss. Tänk också på bränsleeffektivitet och hur bekvämt du känner dig med att köra större fordon, särskilt på trånga europeiska vägar.

 • Det bästa fordonet för en bilsemester i Europa beror på din destination, resans längd, och dina personliga preferenser. För långa motorvägsresor kan en bekväm sedan eller en SUV vara att föredra för sin komfort och rymlighet. Om du planerar att utforska städer med smala gator kan en mindre bil vara mer praktisk. För äventyrliga resenärer kan en husbil erbjuda flexibiliteten att sova var du vill och spara på boendekostnader.

 • Ja, det kan vara mycket viktigt, särskilt om du planerar en långresa. Obegränsad körsträcka innebär att du inte behöver oroa dig för extra avgifter för de kilometer du kör över en viss gräns. Det ger dig friheten att utforska mer utan att hålla ett öga på mätaren.

 • När du hyr en bil krävs ofta en deposition som en säkerhet för uthyrningsföretaget. Denna deposition täcker eventuella skador på bilen som inte täcks av försäkringen, eller andra kostnader som extra städning eller bränslebrist vid återlämning. Depositionen återbetalas vanligtvis när bilen returneras i samma skick som vid uthyrning. Storleken på depositionen varierar beroende på bilmodell och uthyrningsföretag.

 • Om dina planer ändras är det viktigt att du kontaktar biluthyrningsföretaget så snart som möjligt. För tidig återlämning kan leda till att du inte får tillbaka hela kostnaden för de dagar du inte använt bilen. Om du behöver bilen längre än ursprungligen avtalat, kan det tillkomma extra avgifter. Kommunikation är nyckeln för att undvika onödiga kostnader.

 • För att spara pengar på bränsle, planera din rutt noggrant för att undvika omvägar och onödiga körsträckor. Använd en bränsleeffektiv körstil – undvik hård acceleration och inbromsning, och håll jämn hastighet. Tunga laster ökar bränsleförbrukningen, så packa smart och ta inte med mer än du behöver. Kontrollera även däcktrycket regelbundet, eftersom korrekt däcktryck kan minska bränsleförbrukningen. Slutligen, jämför bränslepriser vid olika stationer och tanka där det är billigast.

Köra bil till Spanien

Det är många svenska som har hus eller lägenhet i Spanien och främst i området runt Torrevieja och då är frågan vilken väg som är bäst att åka och vad kostar det att åka bil till Spanien? Det finns ett flertal olika alternativ att åka bil till Spanien från Göteborg och jämför gärna själv på olika bilhemsidor såsom Google maps och https://www.viamichelin.com så kan du få en bra översikt om vad din resa kommer att ta och kosta dig förutom färje och broavgifter

Alternativ 1 är att åka bil ner till Malmö och sedan över Öresundsbron och sedan åka till Rödeby och ta färjan över till Puttgarden och sedan ner genom Tyskland och in till Norra Frankrike via Metz och Perpignan i södra Frankrike och sedan ner utefter kusten i Spanien till Torrevieja.

Kostnad

Öresundsbro, broavgift                        54€

Rödeby-Puttgarden, färja                    250€

Vägtullar Frankrike                              92,70€

Vägtullar Tyskland                               7,40€

Diesel                                                  409,48€
 

Total Kostnad 
813,58€ = cirka 8135,80 sek

Alternativ 2 som är min favorit är att åka ner till Malmö och över Öresundsbron och sedan ta landsvägen via stora Bältbron och ner mot södra Tyskland och in i Frankrike ner mot den spanska gränsen och utefter kusten ner mot Torrevieja. 

Kostnad

Öresundsbro, broavgift                        54€

Vägtullar Frankrike                               92,70€

Vägtullar Tyskland                                7,40€

Diesel                                                   431,65€
 

Total Kostnad                             
 610,25€ = 6110 Sek

*Om du väljer att ta alternativ 2 så slipper du att stå i kön till färjan som ska ta dig från Rödeby till Puttgarden, du kan få en billigare båtbiljett om du förbokar en viss avgångstid.

**Om du går med i Club bropass så kostar överfarten på Öresundsbron endast 240 sek = 24 € samt en årsavgift på 445 sek= 44€.

*** i Ovanstående kostnadskalkyler så har jag inte räknat med hotellkostnad men en resa till Spanien kan man ta med en alternativt 2 övernattningar och kostnaden för ett hotell i Europa Kostar drygt 700 sek 770€ / natt i dubbelrum inklusive frukost.

Detta alternativ är min favorit när jag kör bil till Spanien.

Hyra bil i olika länder

bottom of page