top of page
  • Patrick Ellman

Istanbul

Istanbul är staden du älskar eller hatar och jag älskar Istanbul för dess puls och internationella prägel med fantastiska historiska byggnader och här ser du verkligen hur öst möter väst.

Istanbul är Turkiets störts stad som är belägen på gränsen mellan Europa och Asien och är belägen vid Bosporen och Marmarasjön.

Istanbul har enligt officiella uppgifter en befolkning på dryga 15 miljoner invånare men enligt inofficiella uppgifter så är det mellan 20 – 30 miljoner personer som bor i Istanbul.

Det är alltid bra att läsa på om ditt resmål innan du kommer fram.

Valuta

I Turkiet använder man sig av valutan turkiska lira (TL) och 100 sek är ungefär 60 turkiska lira.

Det är inte så vanligt att du kan betala med kort eller utländsk valuta ute på restauranger och affärer och definitivt inte på marknader så växla till dig den turkiska liran. Vad kostar då olika saker i Istanbul, en tre rätters måltid för två kostar runt 150 kronor, en cappuccino kostar runt 15 kronor och en öl kostar runt 20 kronor

Turkiskt te och turkisk delight är inte helt fel.

Att resa till Istanbul

Till Istanbul flyger de flesta flygbolagen då detta är en metropol mellan Europa och Asien och Istanbul är en lämplig mellanlandning så du kan upptäcka staden under några timmar som alternativ. Jag har flugit hit med Turkish Airlines, vilket jag anser är ett av världens bästa flygbolag pga. deras utmärkta service.

Du kan flyga direkt från Sverige till Istanbul på mellan 3,5–4 timmar och betala runt 2500–4000 kronor för en T/R biljett.

Boka gärna din flygbiljett med Turkish Airlines på https://www.turkishairlines.com eller via www.flygresor.se.

Att ta sig från flygplatsen in till Centrum

Du kommer troligtvis landa på Istanbul Airport som ligger på den europeiska sidan cirka 36 – 40 km från de centrala delarna av Istanbul. Istanbul Airport har cirka 200 miljoner passagerare /år så det är en gigantisk flygplats.

Du kan åka till och från flygplatsen med ett antal olika transportalternativ:

  1. Taxi Kostar cirka 30€ under dagtid (05:00-24:00) och 35€ på natten (00:01-04:59) och resan tar cirka 45 minuter beroende på trafiken och jag anser att taxi är det bästa alternativet.

  2. Buss har jag provat ett par gånger och det finns ett stort urval av olika busslinjer (19 olika) och bussarna går dygnet runt och det tar mellan 70–100 minuter beroende på linje och trafik men det kostar bara runt 3€ eller 16 TL om du tar den mest populära linjen H2.

  3. Tunnelbana kommer att öppnas under 2020 och det kommer att finnas 3 hållplatser på flygplatsen men ännu har ingen information kommit om priser och hur lång tid resan kommer att ta.

Vill du veta mer om Istanbuls flygplats och transport in till centrum så gå in på https://www.istairport.com/en.

Hotell I Istanbul

Istanbul är en mångmiljonstad och hit kommer det turister från hela världen så här finns det hotell i alla prisklasser och nivåer och beroende på vart du mest ska befinna dig i staden så kan jag rekommendera dig några olika hotell.

Collage Pera Hotell **** och kostar runt 400-600kr / natt inklusive frukost och hotellet ligger i Beyoglu/ Karaköy området vid Galata Tower och hit är det bära till shoppingbutikerna och nattklubbarna och inte långt ifrån Taksim området.

Askoc Hotel är ett *** hotell som ligger på en bakgata bakom centralstationen och kostar runt 500–800 kronor/ natt för ett dubbelrum inklusive frukost.

Subrosa Hotel Istanbul är ett hotell som ligger mitt i smeten vid Sultanahmet som är belägen nära alla större turistattraktioner priset för ett dubbelrum ligger på runt 500–800 kronor per natt i ett dubbelrum utan frukost men då läget är centralt så kan du äta frukost ute för en billig peng.

Boka gärna din vistelse på www.booking.com

Hotell rummet på Collage pera Hotell.

Att upptäcka i Istanbul

Då Istanbul är en av världens mest storslagna städer och har varit bebodd i över 5000 år och då staden även har varit huvudstäder i två av världens mäktigaste riken – Bysantinska riket och det osmanska riket så gör historien dig ständigt påmind vart du än är i staden.

Här listar jag några av Istanbuls höjdpunkter.

Blå Moskén är en av världens mest berömda religiösa byggnader och lyses upp fantastiskt fin på kvällarna. Moskén byggdes upp av den Osmanske Sultanen Ahmed I i början av 1600 talet och var klar 1616.varför heter den Blå moskén? Jo för att hela byggnaden är klädd i blått Iznik- kakel och blir du inte imponerad av kaklet så kanske du blir imponerad av de 30 kupolerna och ett torn som är 43 meter högt och när du är inne så kommer du att bli mäkta imponerad av den elegans som finns där inne.

Blå Moskén är stängd för turister under bönestunden så läs mer på

Blå moskén.

Blå moskén med reningsfontänen i förgrunden.

Blå moskén är lika imponerande på insidan.

Haga Sofia är som en stor grå koloss som ligger mittemot Blå moskén men på insidan blir man imponerad av hur stor skicklighet som hantverkarna på 500 talet har lyckats med sitt hantverk och Haga Sofia är en av världens största kyrkor och är nu för tiden förknippad med den grekisk-ortodoxa. Kyrkan.

Entrén hit kostar 100 TL och är stängd på måndagar.

Läs mer på https://muze.gen.tr/muze-detay/ayasofya

Haga Sofia ligger mittemot Blå masken och är lika imponerande den.

Insidan av Haga sofia.

Går du upp en våning så får du en mycket bättre wow-känsla.

Mycket gamla målningar finns kvar på väggarna.

Topkapipalatset ligger uppför backen efter att du passerat Haga Sofia vid Marmarasjön och palatset var de Osmanska sultanernas residens och deras rikes administrativa centrum mellan 1465–1853. Här hade de även ett harem med alla sina fruar och tusentals tjänare som arbetade innanför de 700 000 m2 så här kommer du att spendera en stor del av dagen.

Inom området så finns det ett antal Special museum så som skattkammaren där du kan beskåda den berömda dolken och ett antal diamanter bland annat.

Entrén till Toplapipaltset kostar 100 TL och tänk på att museum kortet inte gör så att du har tillgång till alla utställningar inom palatset utan de får du betala extra för.

Läs mer om det på https://muze.gen.tr/muze-detay/topkapi och på https://muze.gen.tr/muze-detay/tiem.

Porten till Topkapipalatset.

Inne i palatset.

Det finns även en fin innergård i palatset.

Basilikacisternen Är en vattenreservoar som kanske inte låter så intressant men detta var verkligen en positiv överraskning, som ligger precis över gatan om du kommer från parken som ligger mellan Haga Sofia och blå moskén, gå över spårvagnsspåren och in på gatan Yerebatan så kommer du att upptäcka den cisternen. Du kommer att få gå ner för et antal trappor och där nere kommer du att få en WOW! faktor då du kommer att se de 336 pelarna som stöttar upp hela vattenreservoaren på nästan en hektar. Cisternen är byggd mellan år 527–565 och på sin tid rymdes det över 80 miljoner liter vatten som pumpades runt de 19 km långa akvedukterna. Idag används reservoaren mer som en utställningslokal.

Cisternen är öppen mellan klockan 9-17:30 och det kostar 30 TL att besöka.

Det är mycket vackert i Cisternen.

Grand Bazar är en myllrande marknad i en av världens största byggnader som består av 61 övertäckta gator på en yta av 307 000 kvadratmeter och har varit öppet sedan år 1461. Här trängs 30 000 försäljare i 4500 olika butiker med drygt 400 000 kunder varje dag i vad jag mer skulle kalla en stor oändlig labyrint och här säljs allt möjligt såsom mat, kryddor, väskor tröjor men här finns även te och kaffehus och små kebabstånd som är värda att prova på, bra mat till en billig peng.

Huvudingången till den stora basaren.

Det finns många affärer inne i Basaren.

i Basaren kan du köpa allt mellan himmel och jord bland annat kryddor.

på baksidan av basaren så kan du göra riktigt bra klipp…billigare här än inne.

Båttur på Bosporen, Bosporen är ett sund som går mellan öst och väst, mellan Europa och Asien och du kan köpa båtutflykter nere vid hamnen vid Eminönu och den vi tog varade i 90 minuter ock kostade 10€ och då ingår te och dryck samt en audioguide, turen var en trevlig avkoppling från stressen och de höga ljuden inne i staden.

Utflykten på Bosporen var givande och roligt att se en anan del av staden.

Du åker under den kända bron så binder ihop Europa med Asien, väst möter öst.

Ta dig över den vackra bron som går över vattnet till stadsdelen Kadiköy och för att at dig upp till den stora shoppinggatan Istikal och Taksim så har du två alternativ, antingen att gå uppför de branta gatorna eller att åka kabelbanan vilket jag kan rekommendera dig

Bron som binder ihop Istanbul centrum, och här finns ett flertal restauranger under bron och mycket trafik på bron.

Många som fiskar från bron.

Tunel eller Beyoglu är världens näst äldsta kabelbana och den har funnits sedan 1875 och det tar cirka 1 minut att åka uppför de 573 metrarna till shoppinggatan Istikal och det kostar 5 TL (om du har Istanbul kortet så kostar det 2,65 TL)

Mer information om tunel finns på http://tunel.iett.istanbul/en.

Istiklal street är en av Turkiets mest kända shoppinggator och denna shoppinggata är 1,4 km och går hela vägen från Tunel upp till Taksim Square, shoppinggatan besöks varje dag av över 3 miljoner besökare och i mitten går det en spårvagn upp och nerför gatan genom trängseln och vid sidan ser du dem ottomanska byggnaderna som härstammar från 1800 och 1900 talet.

Det brukar vara mycket folk på shopping gatan Istiklal.

…och spårvagnen ska fram på shoppinggatan också som går hela vägen upp till Taksim Square.

är du inte van med folksamlingar så har du hamnat på fel plats men instabil är min favoritstad.

Taksim Square är en stor plats som omges av en park och mitt på torget så finns det en staty av Ataturk är grundare det moderna Turkiet och var dess första president och statschef mellan 1923 till sin död 1938.

Detta var bara ett urval om vad du kan se och upptäcka i Istanbul så passa på och njut av din vistelse.

Mina personliga tips

Då det alltid är mycket folk runt de stora turistattraktionerna som blå Moskén och Haga Sofia så passa på att var där tidigt på morgonen eller köp en entrébiljett eller ett Istanbul museum pass som som ger företräde i kön men ger även inträde till 12 andra museum, det kostar såklart extra men då slipper du bli stående i de långa köerna. För pris och mer information, läs mer på https://istanbulwelcomecard.com. Du kan även köpa det online eller vid någon av biljettkassorna som ligger utanför Haga Sofia.

Grand Bazar är mycket trevlig att gå i för att se på utbudet och höra skrikandet om priser och där alla vill sälja ock köpa men om jag skulle rekommendera dig att inte köpa kläder eller väskor här inne för här är priserna höga så om du går ut mot en av bakgatorna så har du här även försäljare som säljer saker till själva befolkningen och här är priserna mycket bättre, för dig.

Jag rekommenderar dig att handla bakom basaren för där är priserna lägre och här kan du pruta så det står härliga till…prova att pruta ner priset med 50%.

Ta inte taxi från området runt bazaren för här tar det ut hutlösa priser som upp till tio gånger mer än vad det faktiskt kostar så gå en bit därifrån ner mot Blå moskén så kan du åka taxi till mer humana priser.

Gå gärna in och besök Orient expresshotel som ligger på Hamidiye gatan nära centralstationen och här bodde många av gästerna som åkte med orient expressen. Fråga dem i Hotellreceptionen om du får gå upp till deras takterrass för här har du en grymt bra utsikt över Bosporen och större delarna av Istanbul som vetter mot havet. https://www.orientexpresshotel.com/about-us/.

I Istanbul finns det en mängd olika turkiska bad eller Hamam som de egentligen heter, det mest kända heter Cemberlitasbadet som ligger nära blå moskén och jag var bara inne och tog mig en titt för det var fullbokat då jag kunde så det blev bara en snabb titt.

Det finns många turkiska bad i staden, prova på ett av dem!

Det går en parallellgata till Istiklal street mellan Taksim Square ner till Tunel som heter siraselviler street och är en mycket trevlig gata att promenera på för här finns det autentiska hus med sina trånga gator och här finns det barer och restauranger som lokalbefolkningen besöker och här är det mycket billigare än att du äter på Istiklal street så slå dig ner på en av barerna och umgås med lokalbefolkningen och det är inget du kommer att ångra.

Här via länken finns fler tips och förslag om Istanbul https://muze.gen.tr

Jag hoppas att ni kommer att gilla Istanbul lika mycket som mig för detta är en av mina favoritstäder och hit har jag återvänt fyra gånger för här finns alltid något nytt att se.

3 visningar0 kommentarer

Comentários


bottom of page