top of page

RESA MED FLYG

 

SÅHÄR GÅR DET TILL

Att tänka på

 • Boka biljetter i god tid – Att boka dina flygbiljetter långt i förväg är inte bara en strategi för att spara pengar, det ger dig också möjligheten att välja mellan flera olika flygalternativ. Att vara ute i god tid betyder mindre stress och mera tid till att längta, plus den där tidiga bokningsrabatten är aldrig fel.

 • Kolla bagageregler – Varje flygbolag har sina egna regler när det kommer till storlek och vikt för både handbagage och incheckat bagage. En snabb koll på flygbolagets hemsida före du börjar packa kan spara dig från onödiga avgifter och den där nervpirrande omfördelningen av dina underkläder vid incheckningsdisken.

 • Giltigt pass och visum – Inget slår känslan av ren och skär panik när du inser att ditt pass är utgånget, precis innan en resa. Dubbelkolla passets giltighet och ansök om visum i god tid om ditt resmål kräver det. Det är byråkrati, men det är byråkrati som öppnar världen för dig.

 • Online check-in – Är det något modern teknologi har välsignat oss med, är det förmågan att checka in medan vi fortfarande är i våra pyjamas hemma. Använd online check-in för att undvika långa köer och säkra din favoritplats på planet.

 • Förbered för kontroll – Effektivisera din genomgång genom säkerhetskontrollen genom att ha vätskor lättillgängliga i en genomskinlig plastpåse och elektroniska apparater redo att tas fram. Tänk på att undvika onödigt mycket metall på kläder och accessoarer för att undvika att bli stoppad av metalldetektorn, vilket kan försena både dig och andra resenärer.

 • Komfort ombord – En flygresa kan vara allt från en kort hopp till en evighetslång odysse. Se till att du har allt du behöver för att göra resan så njutbar som möjligt: en god bok, laddad musikspelare, och kanske något att mumsa på. Om flygbolaget snålar med snacksen, är det alltid smart att ha en egen liten nödproviant.

 • Transport från flygplatsen – Har du någonsin landat och insett att du inte har någon aning om hur du ska komma dig till hotellet? Undvik den situationen genom att planera din transport från flygplatsen i förväg. Det finns många alternativ: buss, tåg, taxi, ridesharing-appar,

Restips med flyg

 

DUBAI · UAE

TEL AVIV · ISRAEL

PUNTA CANA · DR

PRAG · TJECKIEN

Vanliga frågor

 • För att boka de bästa flygerbjudandena, börja med att använda prisjämförelsesajter och boka din resa i god tid. Var flexibel med dina resedatum och destinationer för att utnyttja de lägsta priserna. Anmäl dig också till flygbolagens och resewebbplatsernas nyhetsbrev för att få information om aktuella kampanjer och erbjudanden.

 • I ditt handbagage bör du packa alla nödvändigheter för din resa, inklusive värdesaker, resehandlingar, en uppsättning ombyteskläder, nödvändiga mediciner och hygienartiklar i resestorlek. Kom ihåg att vätskor i handbagaget måste förvaras i behållare som rymmer högst 100 ml och placeras i en genomskinlig plastpåse.

 • Vid säkerhetskontrollen på flygplatsen behöver du ta ur alla större elektroniska enheter, som laptops och tablets, ur ditt bagage och placera dem i en bricka för röntgen. Du kommer också att behöva ta av dig skor, bälten och tömma dina fickor. Följ personalens anvisningar och förbered dig i god tid för att processen ska gå smidigt.

 • För en lång layover, undersök om flygplatsen erbjuder några faciliteter som du kan nyttja, som lounges, duschar eller till och med hotellrum för kortare vistelser. Om du har tillräckligt med tid kan du även överväga en kort utflykt för att utforska staden du befinner dig i.

 • Om ditt bagage försvinner, rapportera det omedelbart till flygbolagets bagagekontor på flygplatsen. Fyll i en förlustanmälan och se till att du får en kopia samt kontaktinformation för uppföljning. Flygbolaget är ansvarigt för att spåra ditt bagage och leverera det till dig.

Hur fungerar det på en flygplats

Att navigera genom flygplatsens olika steg kan kännas överväldigande, särskilt om du inte är rutinerad resenär. Låt mig guida dig genom processen från det ögonblick du anländer till flygplatsen, tills du sitter bekvämt i ditt säte på flygplanet.

När du anländer till flygplatsen, se till att ha din biljett lättillgänglig, antingen digitalt via en app eller på det mer traditionella viset med en utskrift. Det första steget är att hitta en av de digitala skärmarna vid entrén för att söka upp ditt flightnummer och destination. Kom ihåg att det kan finnas flera avgångar till samma plats vid liknande tider, så dubbelkolla att du har hittat rätt flyg genom att verifiera flygbolaget.

Vid incheckningsdisken, som vanligtvis öppnar två timmar före avgång och stänger 30–45 minuter innan, lämnar du in ditt bagage. Det är här ditt och eventuellt ditt sällskaps pass kontrolleras för att säkerställa att allt stämmer. Personalen kommer även att väga din väska för att se så att den inte överstiger tillåten maxvikt. Övervikt kan bli dyrt, så det lönar sig att kontrollera detta innan du lämnar hemmet.

När ditt bagage är incheckat får du ett boardingpass som visar vilken gate ditt flyg avgår från och din sittplats. Du får också ett kvitto för ditt incheckade bagage, vilket är viktigt att behålla som bevis i händelse av att ditt bagage skulle komma bort.

Innan du kan slappna av vid gaten måste du passera säkerhetskontrollen. Förbered dig genom att packa vätskor i behållare om högst 100 ml i en genomskinlig plastpåse och undvik att ta med förbjudna föremål. Vid bandet för röntgen ska du lägga fram ditt handbagage, ta ut dina vätskor, och placera elektronik som laptops och surfplattor i en egen låda. Ta av dig bältet och, om tillämpligt, skor med metall i. Genomgången genom en metallbåge är standard, och om den piper kommer du att kontrolleras med en handhållen metalldetektor.

Efter säkerhetskontrollen öppnar sig flygplatsens värld med butiker, restauranger, och taxfree. Håll koll på din avgångsgate och var medveten om att gaten kan ändras.

 

Ditt boardingpass anger senaste tidpunkt för ombordstigning, och det är viktigt att vara på plats i god tid. Kom ihåg att gate stänger vanligtvis 20 minuter före avgång för flyg inom Europa och upp till en timme för interkontinentala flyg. Missar du denna tidpunkt riskerar du att förlora din plats på flyget.

På flygplanet hittar du din plats och förvarar ditt handbagage antingen i bagagefacket ovanför eller under sätet framför dig. Vid ankomst till din destination, följ skyltarna till bagageutlämningen och tullkontrollen. Om du är osäker, tveka inte att fråga flygplatspersonalen för vägledning. Denna process kan kännas komplicerad första gången, men med lite förberedelse blir den snart en del av äventyret.

bottom of page